Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Klasični harač

HNS šokirao klubove SuperSport HNL-a: Izglasali odluku protiv koje su baš svi!

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku o preraspodjeli novca od transfera.

SuperSport HNL (Foto: Marko Jurinec/Cropix)

Paralelno s iščekivanjem završnice ove ljetno-jesenske polusezone SuperSport HNL-a u Hrvatskom nogometnom savezu naveliko sastanče i raspravljaju, a bogme i donose odluke direktno vezane uz budućnost klupskog nogometa u Hrvata.

Jedna takva, koju je Izvršni odbor HNS-a izglasao na svojoj sjednici održanoj 28. studenog, podigla je veliku prašinu među klubovima.

Kako piše Robert Matteoni u Sportskim novostima, ubuduće će klubovi morati 1 posto iznosa od svakog izlaznog transfera uplatiti u korist županijskog nogometnog saveza u kojem je transferirani igrač bio registriran.

Klasični harač

Inicijalni prijedlog, o kojem se raspravljalo na Komisiji za profesionalni nogomet, bio je da čak 2 posto od svakog transfera ide županijskim savezima. Klubove je razbjesnio i taj prijedlog i ova konačna odluka Izvršnog odbora koji je to prepolovio s dva na jedan posto.

Svih 10 hrvatskih nogometnih prvoligaša bili su oštro protiv. Dodali bismo, s pravom, jer ne žele da im itko otima njihov zarađeni novac, a naročito ne glavešine koje (dobrim dijelom po političkoj liniji) sjede u županijskim nogometnim savezima i bespogovorno glasuju za ono što im kažu nadređeni, čuvajući postojeći sistem. 

Klubovi već niz godina imaju obvezu 5 posto od svakog transfera distribuirati klubovima koji su razvijali tog prodanog igrača. To je Fond solidarnosti, mehanizam koji je nametnula FIFA, želeći zaštititi one najmanje klubove, kako bi i oni dobili nešto novca. Tako svaki klub kad proda nekog igrača, 95 posto novca zadržava za sebe, a 5 je posto dužan raspodijeliti po unaprijed utvrđenoj proceduri svim klubovima u kojima je igrač boravio između svoje 13. i 23. godine.

Nisu uložili ništa, a pobrat će vrhnje

Oko tog FIFA-inog Fonda solidarnosti zbilja nitko ne pravi probleme, dapače, svi se slažu da to treba postojati, ali ovaj novi harač u režiji Hrvatskog nogometnog saveza izazvao je bijes među klubovima. Konkretno, sad će, primjerice, Slaven Belupo ako proda svoje odlično krilo Arbera Hoxhu za 2.000.000 eura, morati uplatiti 20.000 eura Koprivničko-križevačkom županijskom nogometnom savezu. Što je taj Savez napravio za Hoxhu i njegovu karijeru? Apsolutno ništa, ali pobrat će vrhnje od transfera i to ne baš mali iznos, cifru kojom Slaven Belupo može isplatiti mjesečnu plaću trojici-četvorici svojih prvotimaca.

Primjera ima koliko hoćete. Eno, Hajduk je ljetos prodao Jana Mlakara u talijansku Pisu za 3.500.000 eura. Da je ova odredba tad bila na snazi, Splićani bi morali Nogometnom savezu Splitsko-dalmatinske županije iskrcati 35.000 eura. Zašto? Za Slovenca koji je prije dvije godine došao u Split, odradio dvije sezone i prodao se u Italiju. Totalno suludo.

Mogli bismo ovako nabrajati unedogled. Na koncu neće biti iznenađenje ako klubovi odluče čitavu stvar razriješiti pravnim putem. Koliko bi im u tim nastojanjima bilo lakše da su svi okupljeni na jednom mjestu, odnosno da imaju aktivnu Udrugu prvoligaša, to neka procijene sami.

Tablice omogućuje Sofascore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider