Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će toga još

HNL nije ni počeo, a na vidiku je kaos: Veliki derbi nije jedini kojem prijeti moguća odgoda

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održan je ždrijeb natjecateljskih brojeva te smo doznali parove nove sezone Hrvatske nogometne lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna liga započet će u petak 15. srpnja prvom utakmicom prvog kola sezone 2022./2023.

Parove prvog kola, ali i raspored cijele sezone HNL-a doznali smo ove srijede nakon što je u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održan ždrijeb natjecateljskih brojeva, nakon čega je primjenom Bergerovih tablica utvrđeno tko bi s kim u kojem kolu trebao igrati.

Kažemo trebao, jer već sad sa sigurnošću možemo reći da će u ovoj ljetno-jesenskoj polusezoni biti nekoliko odgođenih utakmica, naročito u njenom ljetnom dijelu.

Pravilo o odgodi utakmica dovest će do kaosa u kalendaru HNL-a

Naime, još uvijek je na snazi odluka HNS-a kojom se klubovima koji igraju u europskim natjecanjima omogućava pravo na odgodu jedne utakmice za vrijeme igranja u kvalifikacijama. Također, svaki klub koji se plasira u skupine u Europi za vrijeme igranja u toj grupnoj fazi ima pravo na odgodu još jednog HNL dvoboja.

Svi se sjećamo kako je to izgledalo prošle sezone, kada je Dinamo iskoristio oba ta džokera pa je gostovanje kod Istre 1961 u sklopu četvrtog kola odradio tek sredinom prosinca, a derbi s Hajdukom, koji se prvotno trebao igrati u devetom kolu u rujnu, odigran je s odgodom od nevjerojatnih sedam mjeseci, što je primjer kakav je teško pronaći u bilo kojem nacionalnom prvenstvu.

Rijeka neće na Poljud 24. srpnja?

Ovo ljeto čeka nas, sva je prilika, još veći broj odgođenih utakmica. Prva utakmica koja miriše na odgodu je Jadranski derbi koji bi se trebao igrati na Poljudu u sklopu drugog kola. Hajduk i Rijeka trebali bi odmjeriti snage, ali za očekivati je da će Riječani iskoristiti opciju odgode i prolongirati odigravanje tog susreta.

Rijeka svoju europsku sezonu počinje u četvrtak 21. srpnja prvom utakmicom drugog pretkola Konferencijske lige. Uzvrat ih čeka 28. srpnja, a između toga bi trebali u nedjelju 24. srpnja odraditi gostovanje kod Hajduka. Hipotetski, Riječanima se može dogoditi da se u petak 22. srpnja vrate s nekog europskog gostovanja i da već u subotu 23. srpnja u jutarnjim satima se moraju ukrcati u autobus za Split.

Osim toga, aktualni trenutak na Rujevici nije dobar. Rijeka još uvijek ne zna ime novog trenera nakon što se razišla s Goranom Tomićem, a proteklih dana događa joj se pravi ezgodus igrača. Josip Drmić je otišao u Dinamo, Robert Murić i Domagoj Pavičić u Konyaspor, a uskoro završavaju posudbe još nekim važnim prvotimcima za koje se ne zna hoće li ostati. Uzevši u obzir sve te upitnike, činjenicu da se Riječani nedavno nisu dobro proveli na Poljudu u finalu Kupa, kao i to da im eventualni poraz kod Hajduka na startu sezone baš i ne bi dobro sjeo, gotovo sigurnom se čini oklada da će ovaj Jadranski derbi biti odgođen.

Osijek će ili odgoditi Lokomotivu ili se kockati

U sličnoj situaciji poput Rijeke (mislimo na termine, a ne na stanje igračkog kadra) je Osijek. I oni startaju u Europi u drugom pretkolu Konferencijske lige (21. i 28. kolovoza) te ih u drugom kolu HNL-a čeka gostovanje, doduše nešto manje zahtijevno nego Riječane.

Osijek bi u nedjelju 24. srpnja trebao biti gost Lokomotive i ostaje za vidjeti hoće li posegnuti za opcijom odgode već tada ii će ju sačuvati za kasniju fazu kvalifikacija, za slučaj da se dočepaju trećeg pretkola ili play-offa. Dojam je da će u Gradskom vrtu konačnu odluku o tome donijeti tek poslije ždrijeba drugog pretkola koji će se održati u srijedu 15. lipnja. Odluče li kuglice da Osječani u četvrtak 21. srpnja moraju u goste u nekakav Azerbajdžan, Gruziju, Kazahstan, Island ili neku drugu daleku destinaciju, tada će i rapidno porasti šanse za odgađanjem te utakmice s Lokomotivom.

Derbi Dinamo - Hajduk se neće igrati u kolovozu

Prvi veliki derbi nove sezone, Dinamo - Hajduk, predviđen je za peto kolo koje će se igrati od petka 12. do nedjelje 14. kolovoza. Ovdje će jedan od klubova gotovo sigurno potegnuti odgodu, a čak možda ne bude potrebe za tim nego možda situacija bude takva da će intervenirati Hrvatski nogometni savez.

Hajduk svoj europski put započinje u trećem pretkolu Konferencijske lige u sklopu kojeg se prva utakmica igra u četvrtak 4. kolovoza, a uzvrat 11. kolovoza. To znači da Splićani mogu gostovati na Maksimiru jedino i isključivo u nedjelju 14. kolovoza, a to, pak, nikako neće odgovarati Zagrepčanima.

Dinamo će, ako dođe do play-offa Lige prvaka, prvu utakmicu igrati ili u utorak 16. kolovoza ili u srijedu 17. kolovoza (termine play-offa određuje UEFA). Bude li utorak, onda se derbi neće moći igrati u tu nedjelju 14. kolovoza i utakmica će automatski biti odgođena. Ako Modri budu igrali u srijedu, onda se derbi može odigrati u tu nedjelju, ali kako je riječ o najosjetljivijem trenutku europske sezone, gdje su u igri milijuni eura koji stoje na raspolaganju od UEFA-e, za očekivati je da će Dinamo poželjeti da mu igrači budu sasvim spremni i fokusirani na taj sraz play-offa Lige prvaka te će odgoditi utakmicu sa Splićanima.

Marko Livaja Odabrali ste najbolji gol sezone u Prvoj HNL: Pao je iz mrtvog kuta divider

Sve ovo što vrijedi za veliki derbi, moglo bi se primijeniti i na utakmicu šestog kola Dinamo - Osijek. Dođu li Osječani do play-offa Konferencijske lige, prvu utakmicu igrat će 18. kolovoza što bi značilo da na Maksimiru mogu igrati jedino u nedjelju 21. kolovoza, a poprilične su šanse da to Dinamu neće odgovarati.

Što se Hajdukove možebitne odgode tiče, to će uvelike determinirati ždrijeb trećeg pretkola (18. srpnja), kao i ždrijeb play-offa Konferencijske lige (2. kolovoza). Glavni pick za to nekako djeluje gostovanje kod Osijeka u sedmom kolu koje će, ako Splićani (ili Osječani) osiguraju play-off Konferencijske lige, biti na programu u nedjelju 28. kolovoza.

Potencijalnih šest, a možda i više odgoda

Uzvratne utakmice play-offa su na rasporedu u četvrtak 25. kolovoza pa će faktor težine suparnika, a naposve (dalekog) putovanja igrati ključnu ulogu u priči oko moguće odgode tog sraza u Gradskom vrtu.

Nabrojili smo već pet utakmica s realnim šansama da budu odgođene, ali tu nije kraj. Dinamo kao prvak ima otvoren put do grupne faze nekog od natjecanja i Modri će gotovo sigurno odgoditi jednu svoj utakmicu za vrijeme igranja u grupnoj fazi (lako moguće da to bude Hajduk - Dinamo u 14. kolu).

Time dolazimo do brojke od šest utakmica koje bi mogle biti odgođene, a ako netko od tri naša kluba koja će nastupiti u kvalifikacijama uspije doći do skupina Konferencijske lige, ta se brojka može i povećati.

Odgođene utakmice igrat će se srijedama zimi i na proljeće

U svakom slučaju, totalni kaos u kalendaru natjecanja nešto je što se trenutno čini kao realnost nove sezone HNL-a.

Pitanje koje se na koncu nameće samo po sebi je kad bi se sve to moglo nadoknaditi. Ono što je jedino sigurno je da to neće biti ove jeseni jer se sezona ionako prekida nakon 13. studenog zbog Svjetskog prvenstva u Kataru već će to biti na zimu ili u proljeće.

U HNS-u su dosad imali nepisano pravilo da su izbjegavali stavljanje zaostalih prvenstvenih utakmica u one termine kad se igra Liga prvaka. Najprestižnije klupsko natjecanje se igra igra utorkom i srijedom u 21:00 pa bi se utakmice našeg prvenstva, kao i mnogih drugih diljem Europe, mogle igrati u 17:00 ili 18:00, ali iz nekog razloga HNS je to dosad izbjegavao. Tko zna, možda ih veliki broj odgođenih utakmica koje će biti prebačene za zimsko-proljetni dio natjera da odustanu od takve prakse.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider