Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zabija kao na traci

Otpisali su ga unaprijed, a on igra sve bolje i napada veliki rekord

Englezi dugo nisu imali ovakvog strijelca - Harry Kane nakon tri sezone sve više izgleda kao legitimni nasljednik Alana Shearera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Alan Shearer je čak 14 sezona neumoljivo punio mreže premierligaških vratara, gotovo uvijek uz svoje prepoznatljivo slavlje s visoko podignutom desnom rukom. Legendarni napadač umirovio se 2006. s rekordnih 260 golova na kontu, a najbliže mu je došao Wayne Rooney koji je u jednoj sezoni više zabio 198 golova.

Njegov rekord izgledao je kao jedan od onih koji nikad neće biti srušeni, a pogotovo u ligi u kojoj glavne uloge igraju stranci koji ne provode cijelu karijeru na Otoku. Čak 16 godina najbolji strijelac Premierlige nije bio Englez, sve do pojave igrača koji se nametnuo kao najozbiljniji kandidat za rušenje rekorda.

Radi se o Harryju Kaneu koji je već drugu sezonu zaredom najbolji strijelac Premierlige. Nakon 25 golova prošle sezone ove je zabio 29, a mogao je i više da nije bilo ozljeda zbog kojih je propustio gotovo tri mjeseca. Ove sezone odigrao je 30 utakmica, dok je u prethodne dvije odigrao 38 i 34. Naslov najboljeg strijelca osvojio je u zadnje dvije utakmice u kojima je zabio čak sedam golova; četiri je utrpao Leicesteru, a sezonu je zaključio hat-trickom Hullu.

Mislili su da će brzo nestati sa scene, a on je svake godine sve bolji

Iako je osam godina došao u Arsenal, Topnici nisu prepoznali njegov potencijal i on je uskoro završio u redovima ljutih rivala Tottenhama čiju je omladinsku školu prošao. Tri sezone proveo je na posudbama prije nego je dočekao debi za Spurse, a u prvi ga je plan gurnuo Mauricio Pochettino, trener koji je odlučio graditi momčad oko lokalnih talenata.

Upravo protiv ljutog rivala Arsenala Kane je izašao na veliku scenu. Viralna je tada postala snimka navijača Arsenala koji se uoči utakmice pita tko je uopće Harry Kane, nakon čega tada 21-godišnji napadač postiže dva gola za preokret Tottenhama i pobjedu 2:1.

Iako je sezonu završio s 21 golom, mnogi su bili skeptični prema novoj zvijezdi Tottenhama – smatrali su da će biti ''one season wonder'', igrač s jednom uspješnom sezonom koju nikad neće ponoviti. Međutim, kada je u drugoj punoj sezoni utrpao 25 golova postalo je jasno da prva sezona nije bila slučajnost, a nakon 29 golova u trećoj već se govori o napadu na Shearerov rekord.

Ako nastavi ovakvim ritmom rekord je ozbiljno ugrožen

Shearer je svoj rekord ostvario s prosjekom od 0.59 golova po utakmici. Kane je zasad na prosjeku od 0.67 golova po utakmici, a ima sasvim dovoljno vremena za rušenje rekorda legendarnog Shearera. Kane je s 23 godine već na 78 golova (75 u zadnje tri sezone i tri u prvoj u kojoj je odigrao samo 10 utakmica), a sljedeće sezone najavio je ulazak u ''klub 100''. 

Kane zasad ne pokazuje želju za napuštanjem Tottenhama unatoč interesu brojnih klubova. Sve upućuje na to da će Kane još dugo puniti engleske mreže, a i sam Shearer vjeruje da bi Kane mogao biti njegov nasljednik.

''Ako ostane u Spursima sljedećih 10 godina i ostane zdrav, mogao bi srušiti moj rekord'', rekao je legendarni napadač Newcastlea i Blackburna. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider