Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kreće novi lov

Hajdukovo pitanje svih pitanja: Je li to TA sezona?

Ovog četvrtka Hajduk igra svoju prvu službenu utakmicu u novoj sezoni.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atipično mirno u odnosu na proteklih nekoliko ljeta Hajduk dočekuje početak nove sezone.

Ovog četvrtka Splićani će ugostiti Levski u prvoj utakmici drugog pretkola Europske lige, a dvoboj će se zbog festivala Ultra Europe igrati na stadionu u Dugopolju.

Polako se bliži kraj odbrojavanju kojeg ne bi ni bilo da u završnici prošle sezone Bijeli nisu pretekli Osijek i trećim si mjestom osigurali početak eurosezone u drugom umjesto u prvom pretkolu EL-a. Ta utrka s Osijekom bila je od velike važnosti jer je trener Joan Carrillo dobio prijeko potrebno vrijeme za mir i kvalitetan rad daleko od splitske vrućine, na mariborskom Pohorju.

Brancova formula za uspjeh

I ne samo to: Carrillo je dobio nešto što nijedan trener Hajduka unatrag dugo vremena nije imao. Momčad mu je ostala na okupu, nije (zasad) otišao nitko od važnijih igrača, a klub se, u skladu sa svojim mogućnostima, ciljano pojačavao. Ostanak svih iz početne postave plus kvalitetna nadogradnja kadra bila je formula prema kojoj je u potpunoj tišini djelovao sportski direktor Mario Branco.

Na taj način dovedeno je i najveće pojačanje, povratnik Josip Radošević, igrač koji sa svoje 23 godine već ima dosta iskustva (Napoli, Rijeka, Eibar, Red Bull Salzburg), a još uvijek je dovoljno mlad da jednog dana realizira novi veliki transfer u inozemstvo, poput odlaska u Napoli prije četiri i pol godine. Igrač ogromnih trkačkih kapaciteta i snažnog udarca, Radošević je nedvojben na poziciji zadnjeg veznog kakva god formacija bila.

Radošević i Lopez prava pojačanja

Radošević je imao na stolu ponudu Red Bulla s kojim je osvojio dvostruku krunu u Austriji, ali odlučio se na povratak kući. Kaže, privukla ga je pozitivna priča koju gradi Hajduk, a najveći kompliment dao je aktualnom rukovodstvu izjavom kako današnji Hajduk nije isti klub poput onog iz kojeg je odlazio u zimu 2013.

Drugo veliko pojačanje je Borja Lopez, Radoševićev vršnjak, koji je u Hajduk stigao iz - Barcelone. Ne događa se baš češto da u neki hrvatski klub dolazi igrač iz takvog giganta, bez obzira što je Lopez igrao za B momčad Barce. Lopez je stoper, lijeva noga, tehnički potkovan igrač koji, prema prvim zapažanjima, voli sudjelovati u igri i zna krenuti prema naprijed. Trener Carrillo je tražio upravo takav profil centralnog braniča, a sportski direktor je, prema vlastitom priznanju krenuo u akciju dovođenja Lopeza još na zimu. Iz Barcelone su tada poručili Hajduku da pričeka dok im B momčad ne izbori plasman u Segundu, a onda su ga pustili za odštetu od 200-tinjak tisuća eura.

Još jedan 23-godišnjak, Gambijac Hamza Barry, nakon što je prošle sezone bio na posudbi u Hajduku otkupljen je od ciparskog Apollon Limassola za 250 tisuća eura i on u sezonu kreće kao siguran u veznom redu, a igrat će ispred Radoševića u tandemu sa Savvasom Gentsoglouom, Grkom koji je raskinuo ugovor s Barijem i potpisao ugovor. Trener Carrillo Savvasa cijeni, on je jedan od trojice dokapetana još iz prošle sezone i istrčat će u prvih 11 protiv Bugara.

Igrački kadar popunjen je dolascima njemačkog lijevog beka Andrea Fomitschowa, brazilskog stopera Gustava Carbonierija te krila Ivana Pešića i Edina Šehića, ali oni se tek trebaju izboriti za mjesto u početnoj postavi.

Sportski direktor Branco poručio je još dok je bio na Pohorju kako Hajduk nije rekao zadnju riječ u ljetnom prijelaznom roku. "Pratit ćemo situaciju i reagirati", izjavio je Portugalac koji je u posljednjih godinu dana, od dolaska u Split, svojim potezima (glavni je svakako dovođenje Marka Futacsa) stekao veliki kredit kod navijača Bijelih.

Carrillo miran poput studenta

Dan uoči premijere dominiraju nestrpljivost i upitnici, da saznamo kako će izgledati Hajduk koji ovog ljeta nije djelovao kao kolodvor već kao ozbiljan klub koji zna što hoće i što si može priuštiti.

Ostao je na klupi trener čiji se rukopis, nakon početnog nesnalaženja, jasno vidio u igri u drugom dijelu proljeća, kada je Hajduk i dobro igrao i nizao pobjede.

"Miran sam kao student koji ide na ispit, a naučio je svo gradivo. Spremni smo, do u detalje smo izanalizirali Levski", posijao je Carrillo novo sjeme optimizma ionako euforičnim Hajdukovim navijačima.

Prvi cilj odnosno želja Hajduka (nazovite to kako hoćete) je plasman u skupinu Europske lige. Takav rezultat značio bi enormno puno za Hajduk: cijeli klub bi se podignuo na višu razinu - od sportskog aspekta preko tržišnog (u obliku boljih postizanja cijena kod prodaje igrača i poželjnije destinacije za dolazak novih) pa do financijskog (zarada od UEFA-e i ulaznica iznosila bi preko pet milijuna eura).

Europa je broj jedan iz razloga jer mjesta za popravak nema, tu će se najbrže znati je li ostvaren priželjkivani rezulat, već za mjesec i pol. Tri godine zaredom Hajduk je zapinjao na posljednjoj prepreci, u play-offu. I dok se prolazu protiv Dnjipra u ljeto 2014. malo tko nadao nakon ždrijeba (Ukrajinci su te sezone otišli do finala gdje su izgubili od Seville), u protekle dvije sezone Splićani su izvukli protivnike po mjeri (u usporedbi s onim što su mogli dobiti u ždrijebu), Slovan Liberec i Maccabi Tel Aviv, ali svejedno nisu uspjeli. Na Poljudu se svi nadaju da je to TA sezona, u kojoj će se napraviti korak dalje.

Potvrditi da se mogu nositi s Dinamom i Rijekom

Naravno, cilj Hajduka je biti konkurentniji u HNL-u. U međusobnim utakmicama na proljeće je Hajduk pokazao kako se može nositi i s Dinamom i s Rijekom, a sadašnja momčad Bijelih jača je nego ona prije nekoliko mjeseci. Zbog niza okolnosti (Ultra festival, zamjena travnjaka, ždrijeb natjecateljskih brojeva) Hajduk će prva četiri kola nove sezone igrati u gostima (Lokomotiva, Inter Zaprešić, Cibalia, Dinamo) i te utakmice će dati odgovor koliko Hajduk može u borbi za sami vrh. Hoće li serijom gostujućih pobjeda dočekati domaće utakmice ili će ponekim kiksom zaostati za vodećima, vidjet ćemo u idućih mjesec dana.

Hajdukova sadašnjost, ali i kratkoročna budućnost, zove se Levski. Iako iz Bugarske stižu optimistične najave, Hajduk ima imperativ prolaska u treće pretkolo Europske lige u čijem će ždrijebu (ovog petka u Nyonu) također biti nositelj.

Tradicionalne splitske i dalmatinske ljetne euforije po pitanju Hajduka još nema u onom svom najjačem obliku, a tako je i bolje, barem dok sezona i službeno ne počne. Umjereni optimizam, zasnovan na temelju niza dobrih poteza - to je ono što je Hajduku (trenutno) sasvim dovoljno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider