Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk s ovakvom obranom ne može uvijek spasiti čak ni Livaja: Bijeli sada moraju pobijediti Dinamo, inače…

Nakon poraza od Rijeke u Splitu, Hajduk je remizirao s Istrom u Puli i značajno si pokvario šanse za osvajanje naslova prvaka…

Ako Hajduk na kraju sezone ne bude prvak, dobrim dijelom će to biti zbog kardinalnih pogrešaka u obrani. Ona je rak-rana Bijelih. Kako stvari stoje, Hajduk s ovakvom obranom mora igrati na gol više jer ne može računati na to da neće biti nekog velikog kiksa.  

Ako bi išli iz kola u kolo, nabrojali bismo ih tko zna koliko. Ukupno gledajući, Hajduk nije odigrao na Drosini neku briljantnu utakmicu, bolje je reći da je to bila mršava predstava Bijelih, ali opet su trebali pobijediti da nije bilo pogreške u obrani. 

Ni prva, a vjerojatno ni zadnja velika pogreška Nikole Katića, koji očito nema potrebnu mirnoću, a ni dovoljno tehničke kvalitete koja je potrebna za lov na naslov prvaka. Najgora vijest za Bijele je ta što Katić nije jedini. Lista je duža. Koliko li je bilo samo pogrešaka protiv Rijeke u pretprošlom kolu?

Hajduku je obrana rak-rana

Hajdukovoj obrani nedostaje ono što je najvažnije – sigurnost. Čak ni u najjednostavnijim situacijama, nikada niste načisto što će Hajdukovi braniči napraviti, pogotovo stoperi. Koliko promašenih lopti, krivih predaja, izgubljenih lopti u naoko lakim situacijama. Kažem naoko jer za Hajdukove braniče nema laganih lopti, sve je potencijalna opasnost.

HNL golovi: Istra 1961 - Hajduk 0:1 (Kalinić)

Tijekom prvog dijela sezone vidjelo se da je zadnji red najtanji dio splitske momčadi, i to na mjestima središnjih braniča. Uprava Hajduka reagirala je u zimskom prijelaznom roku, doveden je Portugalac Ferro, koji će u perspektivi možda biti pojačanje, ali očito je da je to premalo.

Valdas Dambrauskas nije bez razloga zadnjih nekoliko utakmica igrao s trojicom u zadnjoj liniji. Taj recept primjenjivala su sva četiri trenera „velike četvorke“ zbog sličnih razloga. Kako su im se bekovi spuštali u liniju, igralo se nerijetko s petoricom u zadnjem redu. Beton u obrani, a u napadu će već netko zabiti. To je bila ideja.

Dok Kalinić uđe u formu...

Hajdukov trener očito je bio svjestan svih slabosti svojih stopera, pa mu je valjda intencija bila da zgusne sredinu obrane i ne ostavlja ih na širokom prostoru s hitrijim napadačima. Dakle, ziheraški pristup, jer praktički se igralo s čistaćem, kao u neka davna vremena.

Kada je uvidio da mu tako igra previše pati, Dambrauskas se protiv Gorice u Kupu vratio na četvoricu. Hajduk je dosta dobro odigrao, ali ta utakmice i nije neko mjerilo jer je poznato u kakvoj je situaciji bila Gorica.

HNL golovi: Istra 1961 - Hajduk 1:1 (Beljo)

Da se ne mogu izvlačiti neki dugoročniji zaključci, pokazalo se već na Drosini. Igra je patila, ali opet je bila dovoljno dobra da se upiše minimalna pobjeda. No kada imate takvu obranu, ne možete u ništa biti sigurni.

Hajdukov remi u Puli pokvario je Nikoli Kaliniću povratnički prvijenac. Kalinić je ubacio u petu brzinu nakon duge lopte Ferra i lijepo poentirao. Bivši hrvatski reprezentativac pokazao je da u njemu još ima dinamita, ali očito je da fizički nije sto posto spreman.

Livaja ne može uvijek biti presudan

Dok Kalinić uđe u punu formu, možda će već biti kasno. Marko Livaja ne može sam, nitko ne može biti presudan baš u svakoj utakmici. Potvrdila se prognoza da će Hajduk stati kada Livaja stane.
OK, da nije bilo već spomenute pogreške u obrani ili da je sudac Pejin priznao pogodak Biuka, vjerojatno bismo sada pisali kako je Kalinić preuzeo štafetu.

O sudačkim odlukama u Puli sigurno će se još diskutirati. Vidjet ćemo što će reći analize, no svi zaključci bit će slaba utjeha Splićanima. Izgubili su jako važna dva boda, teško je reći hoće li biti i presudna. I koliko će utjecati na ukupnu atmosferu na Poljudu uoči velikog derbija s Dinamom. Lošiji rezultati pali su u najnezgodnije vrijeme, ako je ikada zgodno.

Za Bijele pobjeda nad Dinamom imperativ

Jasno je da je Hajduk sada pod imperativom pobjede. Dinamo i Osijek imaju pet, a Rijeka četiri boda prednosti. Teško će ih Hajduk prestići sve troje ako ne uspije slaviti protiv Dinama.

Za Bijele situacija ne izgleda blistavo, no ništa još nije izgubljeno, ako trijumfiraju u derbiju, opet će im se otvoriti vidici. Za to će im biti potrebna sigurna igra u zadnjem redu, a to samo nebo zna.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider