Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I sve to u jako kratkom roku

Hajdukov posao godine: Nevjerojatan podatak o kojem se premalo priča, a brojke govore sve

Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius doveo je puno kvalitetnih rješenje za koje Splićani nisu morali plaćati odštetu.

Obrana Hajduka u derbiju na Maksimiru (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Zastor na ljetno-jesensku polusezonu SuperSport HNL-a spušten je velikim derbijem na Maksimiru odakle je Hajduk na zimsku pauzu otišao zadovoljniji.

Splićani su, takav je bio dojam, došli po remi i uspjeli su u svom naumu, ne dozvolivši Zagrepčanima da im ozbiljnije ugroze vrata.

Vratar Majstora s mora po 11. je put u ovom prvenstvu sačuvao svoju mrežu, po čemu je daleko najbolji u cijeloj ligi. Lučić je branio u svim Hajdukovim prvenstvenim utakmicama, ali naravno da tih 11 čistih mreža nije samo njegova zasluga nego i cjelokupne obrane koja se u posljednje vrijeme dosta stabilizirala.

Hajduk je u defenzivi sve bolji, prima malo golova, a što je još važnije za trenera Mislava Karoglana, ne dozvoljava suparnicima da stvore puno izrazitih prilika.

Vratar i četiri obrambena igrača koštala su 0 eura

Ta obrana zasad se doima kao najčvršća poluga Hajdukovih šampionskih ambicija. Ono što je u cijeloj priči posebno nevjerojatno jest činjenica da su sva petorica startera iz nedjeljnog derbija (Ivan Lučić, Fahd Moufi, Filip Uremović, Zvonimir Šarlija, Ismael Diallo) stigla na Poljud bez plaćanja odštete i to u relativno kratkom periodu, svi tijekom ove kalendarske godine.

Vratar Lučić je prvi došao i to na mala vrata. U zimskom prijelaznom roku, kada je kapetan Lovre Kalinić tek bio započeo s procesom rehabilitacije nakon teške ozljede koljena, Nikoličius je dogovorio dolazak Lučića koji je prethodno sporazumno raskinuo ugovor s Istrom 1961. Na taj način je ovaj 28-godišnjak došao u Hajduk, u tom trenutku imao je status trećeg čuvara mreže (jer u klubu je bio i mladi Karlo Sentić), ali vrlo brzo je dočekao svoju šansu, zgrabio ju i od tada je nezamjenjiv među vratnicama, a njegova igra nogom daje opciju više Karoglanu u građenju napada.

Šarlija postao šef obrane

Od obrambenog kvarteta iz derbija prvi je u Hajduk stigao Šarlija, još na samom početku ljetnog prijelaznog roka. Taman mu je bio istekao dvogodišnji ugovor s Panathinaikosom i ovaj Koprivničanac je odmah prihvatio poziv kluba za koji navija od malih nogu. Odigrao je u dvije sezone 49 utakmica za Panathinaikos, bio među boljim stoperima grčke lige, ali kad je došao poziv s Poljuda, Šarlija se nije premišljao - prihvatio ga je i u međuvremenu postao šef Hajdukove obrane.

Sredinom srpnja, unutar dva dana, Nikoličius je doveo bekovski tandem. Prvo je za desnu stranu stigao Moufi, po isteku ugovora s portugalskim prvoligašem Portimonenseom, a dan kasnije i Diallo iz francuskog prvoligaša Ajaccia.

Riječ je igračima sličnih karakteristika, bekovima kojima je glavni forte igra u defenzivi, po čemu su dijametralno suprotni od Darija Melnjaka i Nike Sigura koji su na tim pozicijama okončali prošlu sezonu kao starteri Hajduka. Moufi je svojedobno bio na popisu reprezentacije Maroka, ali još uvijek čeka na svoj prvi nastup. Što se Dialloa tiče, njemu je put prema Hajduku otvorilo ispadanje Ajacciaa iz Ligue 1 čime se automatski aktivirala klauzula prema kojoj je postao slobodan igrač. 

Uremović - kapitalac kojeg Hajduk nije htio propustiti

Posljednji Nikoličiusov posao, kad pričamo isključivo o slaganju obrane, bio je Uremović. Razlog za tako kasni potpis (kraj kolovoza) krio se u njegovom važećem ugovoru s Herthom koja je prošle sezone ispala iz Bundeslige. Uremoviću se baš i sviđala opcija da u najboljim igračkim godinama bude u drugoligaškoj konkurenciji, situacija je u Herthi bila kaotična, a Hajduk priiliku za njegovo dovođenje nije htio iskoristiti.

Iako Splićanima tada nije nedostajalo stopera, reagirali su brzo i angažirali Uremovića s kojim je, kao i sa Šarlijom, potpisan ugovor ljeta 2027. godine. Time je Hajduk dobio odličan stoperski tandem, formiravši obrambeni bedem ispred vratara Lučića, a iza Mihaela Žapera - defenzivnog veznog koji je jedini igrač za kojeg je Hajduk ovo ljeto platio odštetu (1.000.000 eura).

Tablice omogućuje Sofascore

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider