Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu vezani za torcidu

Hajduk će danas biti kažnjen za prvu utakmicu protiv Vitorije i to za prekršaje koje većina ne smatra problemom

UEFA će danas objaviti disciplinsku kaznu za Hajduk zbog prve utakmice protiv Vitorije Guimaraes.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok se još prepričavaju svježe i ružne scene iz Guimaraesa gdje su na utakmici divljali domaći navijači i igrači, a uoči nje gostujući, Hajduk će tijekom četvrtka saznati koliku će mu kaznu odrediti UEFA zbog ponašanja dijela navijača i organizacijskih propusta s prve utakmice protiv Vitorije na Poljudu.

Treba naglasiti kako na toj utakmici nije bilo incidenata, barem ne onih koje većina smatra incidentima. Torcida se suzdržala paljenja bengalki i bacanja istih što je najčešći uzrok UEFA-inih kazni.

Delegat iz Slovenije zapisao dva prekršaja

No delegat UEFA-e na toj utakmici, Slovenac Radenko Mijatović, inače predsjednik Slovenskog nogometnog saveza, zapisao je i prijavio domaćina zbog dva prekršaja.

Prvi je vezan za navijače i skandiranje ''Cigani, Cigani'' za koje još uvijek mnogi kod nas misle da je nogometni folklor dok je realnost takva da UEFA to opravdano smatra rasizmom protiv kojeg se s razlogom oštro bori.

Drugi prekršaj vezan je uz naviku navijača da sjede na stepenicama zbog čega su sigurnosni koridori na tribinama zakrčeni. Ovaj prekršaj UEFA također uzima ozbiljno i vrijeme je da se takva navika prekine za što je odgovor organizator, a to je Hajduk.

Kolika će kazna biti, nije poznato. Neki strahuju od novog zatvaranja jedne tribine protiv Villarreala, kao protiv Brondbyja prije nekoliko godina, dok je vjerojatnija novčana kazna uz novo strogo upozorenje iz UEFA-e.

Torcida ovaj put nije kriva

Oba ova prekršaja čak nisu ni vezana za Hajdukovu navijačku tribinu koja je inače izvor izgreda koje zabilježe UEFA-ini delegati već za tzv. obične navijače na ostalim tribinama s kojih su se najviše sporni povici na suce ili goste mogli čuti.

Mijatović nedavno kritizirao suradnju Hajduka i slovenske ''filijale''

Još jedna zanimljivost ovog slučaja je sam delegat. Radenko Mijatović je kao predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza nedavno kritizirao dogovor Hajduka i slovenskog prvoligaša Radomlje te poručio kako je to korak unatrag.

''HNL je jako dobra liga, ponajviše zbog četiri vodeća kluba, no nije to tako kvalitetno natjecanje da bi bilo koji slovenski prvoligaš mogao biti ogranak hrvatskog kluba, pa makar to bio Dinamo ili Hajduk. Našu ligu ne treba podcjenjivati, ovakvu suradnju ne doživljavam kao napredak, već naprotiv, kao korak unatrag'', rekao je u emisiji slovenskog Sport Kluba i dodao:

''Dopustiti da u slovenskim klubovima igraju nogometaši upitne kvalitete, koji ne dobivaju prilike drugdje, ali bi trebali biti dovoljno dobri za slovensku ligu, pogrešan je način.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider