Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uh, kakav bi to napad bio

Englezi mogu žaliti: Senzacionalni stroj za golove mogao je igrati za njih, ali bio je jasan

Gareth Southgate progovorio je o temi Haalanda u engleskoj reprezentaciji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Erling Braut Haaland norveški je napadač koji je brzo osvojio svijet nogometa i prometnuo se u vodeću mladu senzaciju - ove sezone zabio je nevjerojatna 42 gola u 37 utakmica. Budući da mu je tek 19 godina, od mladog stroja za golove očekuje se da u budućnosti bude ponajveća svjetska superzvijezda.

Osim njegova kluba Borussije Dortmund, velike nade u Haalanda polaže i Norveška, koja ima zanimljivu momčad budućnosti s Haalandom i Martinom Odegaardom, još jednim velikim talentom, kao nositeljima igre.

Haaland je u rujnu 2019. upisao debitantski nastup za Norvešku i tako odredio svoju reprezentativnu budućnost. Ona nije nužno morala biti vezana uz skandinavsku reprezentaciju jer Haaland ima i englesko državljanstvo.

Southgate: "Nastojimo pratiti takve slučajeve"

Haaland je rođen u Leedsu gdje je igrao njegov otac Alf-Inge. Tamo je proveo prve tri godine života, dovoljno da postane navijač Leedsa i potencijalni engleski reprezentativac. Međutim, izbornik Gareth Southgate objasnio je da bi to bio jako teško izvediv zadatak jer su ga Norvežani vrlo rano ubacili u svoj sustav mladih reprezentacija.

gol expired Je li ovo najgora isprika za kašnjenje na trening? Za sve okrivio vanzemaljce: "Uzeli su mi dušu" divider

"Kad je zaigrao seniorski nogomet, već je bio u norveškom sustavu. Regrutiramo igrače u mladoj dobi, ali ne baš toliko. Nastojimo pratiti takve slučajeve, ali mislim da su ga u ovom slučaju Norvežani vrlo brzo 'zavezali'", rekao je britanskom Independentu.

"Također, mislim da je kod njega bilo vrlo jasno za koga želi igrati. Osjeća vjernost prema državi koju predstavlja i to je uvijek za veliko poštovanje", dodao je.

"Više od 70 posto naših mladih igrača može igrati za druge reprezentacije"

Southgate smatra i da će sa sve većom nogometnom globalizacijom biti sve više ovakvih slučajeva te da će se voditi žestoke borbe za igrače.

gol expired Užas u Francuskoj: Poginula talentirana mlada sportašica koja je sanjala Olimpijske igre divider

"To je 100 posto veći izazov. Mislim da više od 70 posto igrača iz naših mladih reprezentacija može igrati za više od jedne države. Puno ih može nastupati za afričke, karipske i druge europske države", otrkio je.

"Kako svijet postaje povezaniji, suočeni smo s puno većom konkurencijom, definitivno smo svjesni toga u radu s mladim selekcijama", zaključio je engleski izbornik.

Englezima tko ostaju ''što bi bilo kad bi bilo'' scenariji. Ionako imaju već sad moćan, a i dalje vrlo mlad napad: tu su Harry Kane, Marcus Rashford, Raheem Sterling, Jadon Sancho… Da je tu još i Haaland, Southgate bi doista imao ogroman izbor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider