Automoto
SPORTOVI
Automoto
lijepa gesta kolega

Gnjusan čin zgrozio SAD: Jedinstveni sportaš dobio zastrašujuću poruku, ali i veliku podršku

Zbog boje svoje kože neizbježno je došao u centar pažnje u jeku događaja koji potresaju SAD.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bubba Wallace ime je koje nije odveć poznato izvan SAD-a. Radi se o vozaču NASCAR-a, automobilskog sporta vrlo popularnog u Americi i praktički nigdje drugdje.

Wallaceova je posebnost u tome što je jedini afroamerički vozač u sportu koji se u SAD-u tradicionalno percipira kao bjelački. Jedan je od rijetkih tamnoputih vozača uopće u povijesti NASCAR-a, a zbog boje svoje kože neizbježno je došao u centar pažnje u jeku turbulentnih događaja i prosvjeda koji potresaju SAD nakon smrti Georgea Floyda.

Čin koji je zgrozio javnost dogodio se uoči utrke u Talladegi u saveznoj državi Alabama. U Wallaceovoj garaži pronađena je omča za vješanje, što je jasna aluzija na linčeve crnaca koji su se na američkom jugu, tradicionalnom uporištu NASCAR-a, događali sve do 30-ih godina 20. stoljeća.

gol expired Manchester City pregazio Burnley, incident u zraku: "To najoštrije osuđujemo" divider

Gnjusni čin ujedinio je vozače, koji su uoči utrke održali mali mimohod podrške svom kolegi.

"Bog nam pomogao. Razina zla potrebna za takvo nešto je odvratna", napisao je vozač NASCAR-a Michael McDowell.

"U našem sportu i društvu nema mjesta rasizmu. Gnjusni čin poslužit će kao podsjetnik na to koliki put još moramo prijeći da uklonimo rasne predrasude. Koristit ću resurse svoje momčadi da napravim promjenu", rekao je Richard Petty, legendarni vozač i vlasnik momčadi za koju nastupa Bubba Wallace.

FBI je pokrenuo istragu spornog događaja.

NASCAR posljednjih godina pokušava promijeniti svoj imidž, pa je zabranio isticanje konfederacijskih zastava, vrlo čestih na tribinama, a raznim programima pokušava uključiti vozače različitih rasa u svoj sport. 

gol expired Čilić se oglasio nakon turnira u Zadru i testiranja: "Važno je da svi pomognemo" divider

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider