Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mali klub izazvao euforiju

Katalonija slavi povijesni uspjeh: Ovo se nije dogodilo 10 godina

Mala Girona oduševila je Kataloniju prekidanjem prokletstva i plasmanom u Primeru prvi put u povijesti kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

0:0 sa Zaragozom u predzadnjem kolu bilo je dovoljno da mala Girona ostvari san i prvi put u povijesti osigura plasman u Primeru. Remi je odgovarao i Zaragozi koja je osigurala opstanak, a da se momčadi nisu pretjerano trudile svjedoči podatak da su u cijeloj utakmici upućena samo dva udarca, od kojih nijedan nije išao u okvir gola.

Girona je već godinama na rubu Primere – tri puta u posljednje četiri sezone završavali su između trećeg i šestog mjesta, ali su na nevjerojatne načine gubili u doigravanju. Prokletstvo su prekinuli osvajanjem drugog mjesta i izravnim plasmanom u elitni rang španjolskog nogometa, što je najveći uspjeh u 86-godišnjoj povijesti kluba.

Plasman Girone u Primeru izazvao je lavinu oduševljenja u Kataloniji koja prvi put nakon 10 godina ima tri predstavnika u Primeri. Zadnji katalonski klub koji je uz Barcelonu i Espanyol predstavljao Kataloniju bio je Gimnastic iz Tarragone.

Girona je prije samo 10 godina igrala četvrtu ligu. 2007. izborili su plasman u treću, a odmah sljedeće sezone i u drugu ligu. Bio je to povratak u drugu ligu nakon dugih 49 godina, a taj su period od gotovo pola stoljeća proveli balansirajući između treće i četvrte lige, uz dva ispadanja u petu.

2010. klub su kupila tri lokalna poduzetnika, a nakon nekoliko velikih razočaranja, poput gola u zadnjoj minuti koji im je oduzeo izravan plasman 2015., Girona je napokon ostvarila svoj cilj.

Plasman u Primeru ranije je izborio Levante, a u doigravanje će sigurno Gedafe, Cadiz i Tenerife. Četvrto mjesto još je otvoreno, a u zadnjem kolu će se odlučivati između Huesce, Valladolida i Real Ovieda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider