Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NASTAVAK OČAJNIH REZULTATA

Gattuso nastavlja s trenerskim neuspjesima, u Valenciji nije izdržao niti osam mjeseci

Samo pet ligaških pobjeda u 18 utakmica koštalo je Gennara Gattusa posla na klupi španjolske Valencije.

Gennaro Gattuso (Foto: Afp)

Kad je početkom lipnja prošle godine došao u Valenciju, Gennara Gattusa nisu dočekali s velikim oduševljenjem. 

Nekad veliki igrač, po mnogima i najbolji defenzivni veznjak u povijesti nogometa te čovjek koji je osvojio Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo, kao trener se do tada nije iskazao, a i neke izjave te potezi iz prošlosti nisu mu išli na ruku.

Vjerovali su da mladoj momčadi treba čvrsta ruka

No, vodstvo Valencije zaključilo je da njihovoj mladoj i izuzetno talentiranoj momčadi treba trener čvrste ruke, netko tko će prije svega donijeti disciplinu. Tako su odabrali 45-godišnjeg Talijana, uz nadu da će dobiti ono što traže. 

Nažalost po njih, pokazalo se kako Gattuso s razlogom gotovo nigdje do sada nije imao rezultat kakav se od njega tražio. Nakon samo osam mjeseci na klupi, ponovno je na burzi rada, gdje bi mu po pravilu trebalo biti sve teže pronaći novi posao u klubovima reputacije dosadašnjih.

Gattuso je Valenciju vodio u 18 ligaških utakmica, upisavši po pet pobjeda i neodlučenih rezultata te čak osam poraza i ostavlja ih na 14. mjestu ljestvice La Lige, sa samo jednim bodom ispred 18. pozicije, one s koje se ispada u nepopularnu Segundu.

U Kupu Kralja ispali su prije četiri dana domaćim porazom od Athletic Bilbaoa i to je, uz jučerašnji poraz u Valladolidu, zapravo kap koja je prelila čašu.

Nigdje nije bio uspješan, ali ima jedan trofej

Gattuso je nakon povratka iz Valladolida zatražio razgovor s upravom, s ciljem da dođe do pojačanja na samom kraju prijelaznog roka, ali je umjesto toga dobio zadatak da isprazni trenerske prostorije.

Nastavlja se tako niz većinom neuspješnih trenerskih Gattusovih angažmana. Na svom prvom poslu, u Sionu je bio igrač/trener te je ostvario samo tri pobjede u 12 utakmica. Nakon toga je preuzeo Palermo, gdje je dobio otkaz nakon samo šest kola. Na klupi tada novog drugoligaša upisao je tek sedam bodova u navedenim susretima.

Iduća stanica bila mu je Pisa, koju je uveo u Serie B, no onda odmah iz nje ispao uz nevjerojatnu gol razliku. U 42 utakmice postigli su samo 23 pogotka, ali isto tako primili tek 36.

Iduća stanica bio mu je Milan, s kojim je zauzeo šesto pa peto mjesto, oba puta ostavši bez Lige prvaka, a bez iste je ostao i nakon dvije sezone na klupi jakog Napolija, zauzevši sedmo i peto mjesto u ligi. Ipak, tu je osvojio svoj za sada jedini trofej, Kup Italije u sezoni 2019./20. Taj isti Milan prošle je sezone osvojio titulu, a Napoli će prema svemu sudeći ove. Valencia koju je doveo u borbu za ostanak tako postaje idući upis na listu neuspjeha.

Novog trenera Valencije čekat će jedna mlada momčad prepuna talenta s kojom bi trebalo biti užitak raditi te koja bi u narednom periodu trebala igrati bitnu ulogu u La Ligi ili barem donijeti klubu značajno zaradu prodajama najboljih igrača.

Zapravo čeka ga najmlađa momčad europskog nogometa, koju predvode 20-godišnjaci Musah i Vazquez, 22-godišnjaci Guillamon, Mamardashvili i Almedia, 23-godišnji Samuel Lino te 27-godišnji kapetan Jose Gaya te prekaljena iskusnjara Edinson Cavani u napadu.

Standings provided by Sofascore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider