Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otišao je velikan i pionir

Talijani se na dirljiv način oprostili od Hrvata kojeg je poznavala cijela Europa: Bio je čudo, stvarao je veliki Milan

Talijanska Gazzetta dello Sport oprostila se dirljivim tekstom od Predraga Naletilića, jednog od pionira nogometno-menadžerskog posla na ovim prostorima, a i puno šire...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predrag Naletilić – najpoznatiji pod nadimkom Nale - jučer je pokopan na zagrebačkom Mirogoju, Preminuo je u 88. godini.

Puno toga je proživio, a već za života postao je legenda. Prava institucija svog posla. Radi se vjerojatno o najvećem hrvatskom nogometnom agentu i jednom od najvećih u Europi. Bez ikakvog pretjerivanja. Dovoljno je reći da je dao značajan obol u stvaranju velikog Berlusconijevog Milana. U redove Rossonere je, među ostalim, usmjerio Bobana i Savićevića. Svi koji su ga bolje poznavali kažu da je prije svega bio dobar čovjek.

Pamtim ga kao duhovitog i nenametljivog, u poslu diskretnog gospodina, u novinarskim krugovima izuzetno omiljenog. Uvijek pristojan i nadasve korektan, spreman svakome pomoći. Svoje menadžerske i ljudske kvalitete prenio je na sina Marka, koji je nastavio tamo gdje je Nale stao i postao podjednako ugledan i cijenjen agent širom Europe.

gol expired Dalić o upitnom napadaču: Kramarić će sam odlučiti, imam kombinaciju u glavi divider

Talijanska Gazzetta dello Sport oprostila se dirljivim tekstom od jednog od pionira nogometno-menadžerskog posla na ovim prostorima, a i puno šire.

„Svi su ga zvali Nale. A već je u nadimku bilo marketinško čudo: četiri jednostavna slova koja će se odmah svugdje upoznati. Predrag Naletilić obilježio je jedno doba, postavši veliki agent u bivšoj Jugoslaviji. Hrvat iz Zagreba također je bio kao kod kuće i u srpskom Beogradu, kao tajnik Federacije. Tako prati Vujadina Boškova u njegovoj talijanskoj avanturi, ali također pomaže Prosinečkom i Stojkoviću da zablistaju i u inozemstvu“, stoji u uvodu teksta novinara Carla Laudise.

„Godine 1983. napravio je prvi veliki hit u Italiji. Uz njegovu temeljnu pomoć Franco Dal Cin uspijeva dovesti Zica u Udinese. I ostat će još dugo povezan s Furlanijom, neizbježnom postajom njegovih putovanja iz kuće u Trstu, njegovog stalnog doma u našoj zemlji desetljećima. I prije svega postaje ambasador Berlusconijevog Milana na Balkanu. Dao je veliki doprinos kada su Adriano Galliani i Ariedo Braida osigurali dolazak Bobana i Savićevića. Prepoznatljiv po kuckanju vrhovima prstiju i u stilu koji je danas rijedak“, ističe autor i nastavlja.

gol expired Loše vijesti za Vatrene i izbornika Dalića: Hrvatska izgubila igrača u najboljoj formi divider

„Nale nas je napustio u 88. Posljednjih mjeseci patio je od teške bolesti, zajedno sa sinom Markom, nasljednikom svog velikog menadžerskog iskustva. Kad se rodila profesija nogometnog agenta, on je već bio međunarodni posrednik. Govornik najmanje 4 jezika, putovao je Europom bez zaustavljanja i svugdje pronalazio kontakte. Ali uvijek je imao sjedište u Milanu. Njegove su sastajališta postala popularna (od hotela Manin do Aurige) jer se posao rodio tamo gdje je stigao. Kad interneta još nije bilo, životopisi njegovih talenata putovali su usmenom predajom. Nikada ništa nije prepuštao sreći: ciljevi, nastupi i izvedbe uvijek se bili u sferi realnosti."

"U tom smislu bili su i Stanić, Vlaović i Šimić. Uvijek u potrazi za novim uspjesima, bez straha od pogreške. Poput vremena kada je šefa (Gallianija) pratio do kuće vrlo mladog Bosanca zaljubljenog u Milanove boje: Edina Džeke. Na kraju od toga nije bilo ništa, ali dao je sve od sebe. Kao i uvijek. Tako je Nale otvorio mnoga vrata, s gracioznošću i diskrecijom. I stil koji je mnogima nepoznat“, zaključio je autor.

Koliko je Naletilić bio cijenjen u Italiji najbolje govori ovaj tekst u jednom od najuglednijih sportskih listova svijeta. Otišao je velikan svog posla.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider