Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
procurili dokumenti

Hrvatski talent jedan od igrača zbog kojih je Chelsea teško kažnjen: Otkriveni detalji slučaja

Sudeći po dokumentima Football Leaksa, Engleska je puna slučajeva sličnih onom mladog hrvatskog vratara.

Chelsea (Foto: AFP) (Foto: Afp)

FIFA je nedavno kaznila Chelsea zabranom transfera u sljedeća dva prijelazna roka zbog kršenja pravila pri dovođenju maloljetnih stranih igrača. Pored toga, londonski klub dobio je i novčanu kaznu od 600.000 eura.

Prema Fifinim pravilima, klubovi ne smiju dovoditi strane igrače mlađe od 16 godina. Sumnjivi su bili slučajevi 29 igrača Chelseaja, a prema pisanju njemačkog Spiegela, među njima je i hrvatski vratar Karlo Žiger.

Ugledni njemački magazin često objavljuje dokumente platforme Football Leaks, a u novom izdanju na primjeru hrvatskog vratara objašnjavaju kako je Chelsea kršio pravila. Sudeći po dokumentima koje su objavili, Žiger je tek jedan od mnogih sličnih slučajeva u cijeloj Engleskoj.

Žigera su Chelseajevi skauti primijetili još kao 12-godišnjaka i uskoro ga doveli u svoje redove, navodno postigavši tajni dogovor s njegovim roditeljima. Bilo je to 2014., tri godine prije nego su ga službeno mogli dovesti.

"Paralelni svijet u sjeni nogometnih pravila"

Žiger je službeno postao članom Chelseaja 2017., nedugo nakon što je navršio 16 godina. Međutim, sporan je period između dogovora i potpisa ugovora.

Žiger u tom periodu službeno nije bio članom nijednog kluba, ali trenirao je i igrao u Chelseaju, piše Spiegel. Kao dokaze spominju izjave njegova oca o životu u Londonu i Chelseajeve interne klupske dokumente koji pokazuju da je sudjelovao u treninzima.

Navodno su neregistrirani igrači skupljali iskustvo u utakmicama bez rezultata. Spiegel piše i o korespondenciji putem e-maila između Chelseaja i Premierlige, iz koje se da zaključiti da se i ostali engleski klubovi služe sličnim metodama.

''Ne bi bilo pošteno niti razumno da se istakne samo Chelsea u takvim okolnostima'', stoji u e-mailu londonskog kluba. Spiegel ovakve prakse naziva ''paralelnim svijetom u sjeni nogometnih pravila'', a pišu i da je Chelsea pomogao Premierligi u razotkrivanju sličnih slučajeva.

Prema Spiegelu, službene osobe Premierlige istražile su rad 12 akademija i kaznile četiri kluba. Detalje nisu otkrili, a na pitanje novinara Spiegela zašto su ranije previdjeli kršenje pravila, odgovorili su da su prije dvije godine postali svjesni problema, te da su istražili taj problem i razvili efikasan sistem identifikacije mladih igrača. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider