Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šokantne informacije

Kraj Lige prvaka, 16 teškaša pokreće Superligu: Na pomolu veliki dopinški skandal

Football Leaks objavio je nove informacije koje će zatresti svijet nogometa…

Real Madrid (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Football Leaks ponovno je zatresao svijet nogometa i doveo u pitanje stare postulate. Ugledni Der Spiegel objavio je najnovije po UEFA-u i FIFA-u kompromitirajuće podatke. Po njima su bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini i trenutačni predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izašli ususret francuskom PSG-u i engleskom Manchester Cityju da zaobiđu pravila financijskog fair-playa. Štoviše, ističu da su im sistematski pomagali.

I to nije sve, prema navodima istraživačke novinarske skupine, 16 velikih europskih klubova već su potpisali sporazum o osnivanju Superlige koja će dramatično promijeniti klupski nogomet na najvišoj razini. To bi mogao biti kraj Lige prvaka kakvu danas poznajemo.

Nije tajna da su mnogi europski teškaši digli glas nakon što su Manchester City i PSG pod mutnim okolnostima značajno podigli svoje financijske kapacitete. Poznata je stvar da je u oba kluba prije nekoliko godina ušao arapski kapital i otada rapidno rezultatski napreduju te su postali nezaobilazan čimbenik na europskom tržištu nogu.

Mnogi ih optužuju da su preko noći postali iznimno moćni pomoću ilegalnog financiranja, odnosno kršenja pravilnika o financijskom fair-playu, a sve uz prešutno odobravanje najviših nogometnih instanci, UEFA-e i FIFA-e, koje, uzgred rečeno, posljednjih godina potresaju velike korupcijske afere na samom vrhu.

PSG i Manchester City na udaru

Konačno su na vidjelo izašli marifetluci o kojima se priča već desetljećima, podignute su brojne optužnice, a mnogi su nogometni moćnici osuđeni i završili u zatvoru, što je donedavno bilo nezamislivo.

PSG i Manchester City pod optužbom su da su proračun punili izdašnim financijskim injekcijama izravno iz budžeta država ili državnih tvrtki matičnih zemalja vlasnika klubova, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, dobivajući sponzorske ugovore po netržišnim cijenama. FIFA ih je kaznila tako što im je reducirala uplate, ali to nije zadovoljilo najveće konkurente koji smatraju da su i dalje u nepravednom položaju.

Financijski fair-play zamišljen je kao mehanizam koji će sprječavati klubove da troše više nego što zarađuju te će iskorijeniti neželjene oblike tržišnog poslovanja, kao što su nelojalna konkurencija ili monopolističko djelovanje.

Možda je pravilnik dobro zamišljen, ali problem je u tome što je prilično očito da se provodi selektivno i nedosljedno. Kap koja je prelila čašu europskih teškaša, posebice španjolskih perjanica Real Madrida i Barcelone, bili su rekordni transferi Neymara i Kyliana Mbappea, koji su se dogodili u jeku kritika da se PSG i City netransparentno financiraju, pa je šok bio tim veći kako je Parižanima to uspjelo.

Kraj Lige prvaka, 16 teškaša osniva Superligu

PSG je ponudio prilično smiješno opravdanje, a FIFA je to „progutala“. Naime, kada pročistimo pravne formulacije i zaobiđemo šumu paragrafa, ispada da je Neymar sam sebe doveo u PSG. Odakle mu taj novac i tko će mu ga refundirati, nema jasnih saznanja. Ako je na taj način moguće pronaći rupu u pravilniku, onda pravilnik nije ni potreban.

Krovne nogometne organizacije provele su neke istrage, neke su još u tijeku, ali konkretnih rezultata nema, a još manje konsekvenci. Oba kluba uredno nastupaju u Ligi prvaka i nema naznake da će biti izbačeni. Konkurencija je nezadovoljna mlakom reakcijom UEFA-e i FIFA-e i traži žešći odgovor.

U isto vrijeme najveći europski klubovi utanačili su plan za pokretanje elitne lige koja bi dokrajčila Ligu prvaka. Prema Football Leaksu, 16 klubova već je potpisalo sporazum o osnivanju Superlige koja bi trebala startati 2021. Tu elitnu ligu sačinjavat će sljedeći klubovi:

Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan, kao klubovi osnivači, te Atletico, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma, kao klubovi gosti. Navedeni klubovi spremni su izaći iz Lige prvaka i formirati vlastito natjecanje po uzoru na američke sportove.

Novi skandal na pomolu

Ni to nije sve, Football Leaks najavljuje skoro objavljivanje još šokantnijih informacija, ovaj put vezano uz izbjegavanje poreza engleskih klubova te dopinške skandale u nogometu. Tvrde da imaju dokumente koji otkrivaju da su neke najveće zvijezde dopingirane. Zasad nisu izašli s imenima, ali navodno hoće.

Ako malo zagrebemo pod površinu i pospajamo točkice, doista izgleda čudno da u najjačem klupskom natjecanju na svijetu (Kupu prvaka/Ligi prvaka), odvajkada najprofesionalnijeg sporta u kojem se vrte basnoslovne svote, pokraj sve sile bogatih i moćnih klubova jedini nogometaš koji je službeno pao na dopinškom testu dolazi iz zagrebačkog Dinama!?

Ako je u 63 godina elitnog UEFA-inog natjecanja Arijan Ademi doista jedini, onda je nogomet čist poput anđeoske plahte. A koliko je čist najbolje se vidi po "mizernoj" razini korupcije i broju optužnica na svim razinama, od nacionalnih saveza do samog vrha krovnih europskih i svjetskih organizacija.

Gledajte UEFA Ligu prvaka samo na A1 TV-u

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider