Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dramatično jutro u Zürichu

Veliki skandal u FIFA-i: Brojna uhićenja, 'pala' dva potpredsjednika!

U iznenadnoj akciji švicarske policije jutros je uhićeno nekoliko istaknutih dužnosnika FIFA-e.

Švicarska policija je na zahtjev američkog ministarska pravosuđa uhitila nekoliko visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu. Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac  i uhitili šestero dužnosnika svjetske nogometne organizacije među kojima su Eugenio Figueredo i Jeffrey Webb, potpredsjednici FIFA-e.

Izvanredna press konferencija:'Blattera ne možete osuditi, domaćinstva ostaju'

Švicarska policija upala u sjedište FIFA-e, otvorena istraga!

I ostala petorica uhićenih su s američkog kontinenta. Pritvoren je član Izvršnoga odbora FIFA-e Eduardo Li iz Kostarike, djelatnik FIFA-e Julio Rocha iz Nikaragve, ataše predsjednika CONCACAF-a Costas Takkas, nekadašnji dopredsjednik FIFA-e Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, te predsjednik Brazilskoga nogometnog saveza Jose Maria Marin.

Optužbe su povezane s navodima o raširenoj korupciji u FIFA-i protekla dva desetljeća, a uključuju pranje novca, ucjenjivanje, prijevare i iznudu. Epilog je to trogodišnje istrage FBI-a koji je istraživao sumnjive radnje u posljednjih 20 godina i navodno primanje mita u visini od "nekoliko milijuna dolara".

"Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara", objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke stigao je u hotel koji je pod opsadom medija ,ali nije htio komentirati uhićenja. Tijekom dana najavljena je press konferencija američkog FBI-a, ali i FIFA-e u 11 sati.

Čelnici FIFA-e u Zurichu su na svom godišnjem sastanku na kojem će birati novog predsjednika organizacije. Aktualni predsjednik u četiri mandata Sepp Blatter najveći je favorit za izbor, a ovo je svakako veliki udarac vrhuški svjetske nogometne organizacije.

Ukupno njih 14 pod optužbama

Treba reći kako je pod optužbom ili im ista prijeti, čak 14 FIFA-inih dužnosnika. New York Times doznaje da su pod optužbom Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz, a očekuje se da će optužnice biti podignute i protiv izvršnih marketinških direktora Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa.

Među njima su najpoznatiji Jeffrey Webb, trenutačni potpredsjednik FIFA-e, Eugenio Figueredo, bivši potpredsjednik FIFA-e, predsjednik Urugvajskog nogometnog saveza i potpredsjednik CONMEBOLA, te Jack Warner, čelnik Nogometnog saveza Trinidada i Tobaga, bivši potpredsjednik FIFA-e i predsjednik CONCACAF-a.

Pod istragom FBI-a i Blatter

Podsjetimo, američki FBI već nekoliko godina istražuje određene dužnosnike FIFA-e. Čak je bivši okružni tužilac New Yorka Michael Garcia bio glavni istražitelj mogućih koruptivnih radnji u procesu izbora Rusije i Katara za domaćine svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine. On je objavio izvješće na 430 stranica koje je završilo pred Etičkim povjerenstvom.

No, njemački sudac Hans-Joachim Eckert je na veliko iznenađenje mnogih odlučio da se daljnja istraga u tom slučaju obustavi, zbog toga što prema njegovim navodima Garcijino izvješće nije dokazalo da se radilo o zlouporabi položaja te da ništa nije utjecalo na integritet glasanja Izvršnog odbora FIFA-e 2010. godine.

Nakon toga je šokirani Garcia dao ostavku na mjesto istražitelja, te su se pojaviloe nove velike sumnje u koruptivne radnje čelnika FIFA-e.

U studenom je New York Daily News pisao kako je već nekoliko godina pod istragom FBI-ja i Sepp Blatter. Chuck Blazer, čovjek koji je do travnja 2013. godine bio u izvršnom odboru FIFA-e, je osoba koju je FBI 'unajmio' da prisluškuje između ostalog i Seppa Blattera, a sve u svrhu kako bi se prikupili dokazi o korupciji za dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Rusiji (2018. godine) i Kataru (2022. godine).

Tko je uhićeni potpredsjednik FIFA-e, Jeffrey Webb?

U rujnu 2014. zajedno s još nekoliko FIFA-inih dužnosnika Jeffrey Webb se suočio s optužbama za korupciju glede dodjele domaćinstava SP-a 2018. (Rusija) i 2022. (Katar).

Riječ je o 50-godišnjaku s Kajmanskog Otočja koji je predsjednik FIFA-ine zone CONCACAF koja obuhvaća Srednju i Sjevernu Ameriku, a čelu nogometnog saveza svoje države je od 1991. godine. U FIFA-u je primljen davne 1995. godine, a nedugo potom uključen je u posebni odbor za strategiju, financiranje i organizaciju svjetskih prvenstava.

Bio je član UEFA-inih delegacija na SP-ima u Francuskoj 1998., Japanu i Južnoj Koreji 2002., Njemačkoj 2006. te Južnoafričkoj Republici 2010. godine. Kao izvršni menadžer svojedobno je bio uključen u investicijsko bankarstvo, korporativne financije i upravljanje imovinom FIFA-e. Vlasnik je lanca pekarnica na Kajmanskim Otocima.

Prije nešto više od tri godine, 23. svibnja 2012., u Budimpešti mu je povjereno vođenje CONCACAF-a. Na to se vrlo brzo nadovezala promocija na poziciju potpredsjednika FIFA-e i člana Izvršnog odbora. U ožujku 2013. predsjednik FIFA-e Sepp Blatter ga je imenovao predsjednikom Antidiskriminacijske radne skupine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider