Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dva gola u četiri minute

Nevjerojatna filmska priča: Sakupljao smeće po ulici, nevin završio u zatvoru, pa oduševio nogometni svijet

Adrian Martinez prošao je životni pakao, a u 27. godini života debitirao je u Copi Libertadores i zabio dva gola u manje od 240 sekundi...

Adrian Martinez (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U utorak je započela nova sezone južnoameričke inačice Lige prvaka - CONMEBOL Libertadores, poznatija kao Copa Libertadores. U prvih šest utakmica viđeno je sedam pogodaka, od čega je pak pet palo na susretu paragvajskog Libertada i čileanskog Universidada. S te utakmice ujedno dolazi i filmska priča o igraču koji je prošao pakao da bi u svom debiju u najvećem južnoameričkom klupskom natjecanju postigao dva pogotka u uvodne četiri minute.

Radio kao sakupljač smeća pa zbog ozljede dobio otkaz

Adrian Martinez je 26-godišnji argentinski napadač kojeg život nije mazio. U profesionalni nogomet zakoračio je prije tek dvije godine, a prije svega pet godina proveo je šest mjeseci u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Tipično filmski...

Kao mladić igrao je za lokalni argentinski klub, a glavni izvor zarade bio mu je posao sakupljača smeća po ulicama. Jednog je dana doživio težu prometnu nesreću, nakon koje je postao "nesposoban" za posao, kako mu je doktor napisao, pa je dobio otkaz u tamošnjoj čistoći.

Nakon toga se zaposlio kod ujaka kao zidar, a taj je posao obavljao sve do 21. godine života, kada mu se svijet okrenuo naglavačke.

Nastrijelili mu brata, nevin završio u zatvoru

Jednog dana njegov je brat bio nastrijeljen tri puta, nakon čega se u bolnici borio za život. Martinez je zajedno s ocem cijelo vrijeme bio uz brata u bolnici, dok je netko krenuo u osvetničku misiju i zapalio kuću osobi koja je ranila njegova brata.

Zbog korumpiranog sistema koji je na snazi u Argentini, Martinez je osuđen na šest mjeseci zatvora za zločin koji nije počinio. Nakon izlaska iz zatvora svoju je priču ispričao za lokalne novine Pagina.

"Nikada nisam pokazivao slabost u zatvoru. Ne možete ništa dokazati jer će vas jednostavno ubiti. Ubadanja nožem događala su se svakodnevno. Zatvorenici su uzimali taoce ispred nosa policije. To je jedan sasvim drugačiji svijet. Unutra se ne može živjeti. Cijelo vrijeme sam proveo u prostoriji dva sa dva (metra), punoj vlage, bez WC-a. Spavao sam na podu, bez madraca", ispričao je Martinez, koji je u konačnici dokazao svoju nevinost.

"Imali smo 30 svjedoka i snimke s kamera u bolnici, koje su potvrdile da u vrijeme napada na kuću nisam bio tamo, već u bolnici uz brata."

Puklo do kraja: Zvijezda Reala nije niti ušla u autobus s momčadi Isco na klupi Reala (Foto: AFP) Santiago Solari i Isco (Foto: AFP) Isco (Foto: AFP) Isco (Foto: AFP)

Nakon izlaska iz zatvora okrenuo se Bogu i nogometu

Nakon izlaska iz zatvora svoj je život u potpunosti posvetio nogometu. Tri godine nakon izlaska iz zatvora Argentinac je potpisao za argentinski klub Atlantu te zaigrao u velikoj utakmici argentinskog kupa protiv Rivera, momčadi čiji je veliki navijač od malih nogu.

Godinu dana zadržao se u argentinskoj Atlanti, prije nego ga je put odveo u Paragvaj 2018. godine. Tamo je pola sezone proveo u Sol de Americi, klubu u kojem je u 17 nastupa (pola sezone) postigao 12 golova, što nije prošlo nezapaženo kod ponajbolje momčadi Paragvaja - Libertada. Martinez je 1. siječnja, za nepoznati iznos, potpisao za Libertad.

Uveo momčad u Copu Libertadores, pa u debiju zabio dva gola

Argentinac je 6. veljače postigao prvijenac u dresu Libertada, u kvalifikacijskoj utakmici za Copu Libertadores u remiju 1:1 kod Strongesta. Tri dana kasnije zabio je i u prvenstvu, da bi potom na krilima njegova hat-tricka Libertad izborio posljednje kolo kvalifikacija za Copu.

Tamo je nakon dvije utakmice protiv Atletico Nacionala rezultat bio 1:1, pa je putnika u grupnu fazu Cope Libertadores odlučila lutrija kaznenih udaraca. Martinez je zabio pretposljednji jedanaesterac u 5:4 slavlju momčadi. Samo pet dana kasnije Libertad je odigrao prvu utakmicu u grupnoj fazi natjecanja, koju je obilježio Martinez.

Argentinac je u manje od četiri minute prvog poluvremena dva puta zabio pogodak i odveo svoju momčad do sigurnog vodstva od 2:0. Prvi je gol postigao nakon 45 sekundi, a drugi 175 sekundi kasnije. Bio mu je to premijerni nastup u grupnoj fazi Cope Libertadores, nakon što je u svijet profesionalnog nogometa ušao ne tako davne 2017. godine.

Filmska priča...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider