Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Robotsko suđenje

Nova tehnologija ulazi u nogomet: Revolucija već na SP-u u Kataru, sve će biti puno brže i jasnije

Odluka o korištenju poluautomatiziranog signaliziranja zaleđa na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru očekuje se u sljedeća dva mjeseca. FIFA-in sudački ekspert Pierluigi Collina brani tehnologiju od kritika da će dovesti do "robotskog suđenja".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FIFA testira novi VAR sustav koji sadrži automatizirano iscrtavanje linija i repriziranje virtualne stvarnosti na Svjetskom klupskom prvenstvu u Abu Dhabiju, gdje će aktualni europski prvak Chelsea igrati protiv Al-Hilala u drugom polufinalu.

Cilj je poboljšati preciznost i ubrzati donošenje odluka sličnom tehnologijom koja se već koristi kod gol-crte. Skratit će se vrijeme donošenja odluka na oko 3-4 sekunde te omogućiti detaljnije repriziranje koje će biti dostupno televizijskim kućama i videozidovima na stadionima unutar 25 sekundi.

FIFA uvodi novu tehnologiju već na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Ako proba bude uspješna, FIFA-in stručnjaci se nadaju da će sustav biti odobren za korištenje na Svjetskom prvenstvu, koje počinje 21. studenog.

Bivši talijanski sudac Pierluigi Collina, sada predsjednik FIFA-ine Sudačke komisije, upozorava da će suci i dalje imati konačnu riječ o svim ključnim odlukama.

gol expired Barcelona cilja pet velikih pojačanja, dvojica su igrala za Dinamo: On će biti veliki odgovor Realu divider

"Znam da u naslovim možete staviti kako će to biti robotsko zaleđe. To je lako razumljivo za javnost", rekao je na brifingu FIFA-e u srijedu.

"Ali to nije slučaj. Tehnologija je jednostavno alat koji koriste ljudska bića. Informacije se šalju VAR sucima, odnosno AVAR-u, a onda će oni donijeti konačne odluke. Suci u VAR sobi ostaju odgovorni“, ističe Collina i dodaje:

„To je još uvijek samo alat koji se koristi za povećanje točnosti i ubrzanje donošenja odluka, a sve kako bi suđenje bilo točnije i pouzdanije.“

Brže i jasnije označavanje zaleđa

Collina podcrtava:

"Ako gledatelji mogu jasno vidjeti kako je odluka donesena, onda mogu vjerovati tehnologiji i sustavu."

Igrače prati između 10 i 12 kamera 4K kvalitete stvarajući skeletnu sliku svakog pojedinca koristeći 18 različitih točaka praćenja. U FIFA-i se nadaju da će do početka Svjetskog prvenstva broj točaka porasti na 29.

"Ono što nudi sustav već je vrlo točno, a pomicanje s 18 na 29 još je točnije. To je cilj prema kojem idemo", kaže Collina.

Podaci se emitiraju 50 puta u sekundi, što odgovara brzini kadrova klasične kamere. Istovremeno se stvara virtualna simulacija situacija. Time se omogućujući sucima da gledaju iz više kutova u stvarnom vremenu i generiraju virtualne reprize. One opet sadrže imaginarni zid koji se povlači duž crte posljednjeg igrača obrane, a sve kako bi se točno pokazalo koji se dijelovi tijela napadača nalaze u zaleđu.

Automatska aktivacija

Značajno je da bi se crte koje koristi VAR, a koje se izvlače nakon što se odluka preispita, umjesto toga proizvele automatski, i ti gotovo trenutno, koristeći novu tehnologiju.

Na Mundijalu u Kataru FIFA planira smjestiti VAR suce i opisanu virtualnu tehnologiju u Međunarodni centar za emitiranje u Dohi, a ne na licu mjesta na svakom stadionu.

gol expired Najnovije izdanje FIFA ljestvice: Hrvatska ostala na istoj poziciji, jedna promjena u TOP 10 divider

“Sustav se automatski aktivira svaki put kada napadač dotakne loptu”, objasnio je Collina.

„VAR je i dosad bio vrlo uspješan, ali postoje područja u kojima se može poboljšati. Svakako u dosljednosti i korištenju u različitim zemljama i natjecanjima.“

Svima dostupno

Collina upozorava:

"VAR još uvijek nije perfektan kada je u pitanju brzina. Biti brz i točan ne idu uvijek zajedno. Vrlo je važno biti točan. Dali smo naputke sucima i tehničkom osoblju da odvoje vrijeme koje im je potrebno da donesu ispravnu odluku. Međutim, svjesni smo da moramo skratiti vrijeme, pogotovo kada su u pitanju sporne situacije. Ponekad imate proslavu gola ili sporo donošenje odluke, a to je ono što želimo maksimalno reducirati.“

Collina podcrtava:

"Pokušavamo poboljšati stvari i rješenja ponuditi svima. To na čemu odjel za inovacije i tehnologiju radi nije samo za FIFA-u, već i za nogomet u cjelini. To nije nešto privatno. Mi to ne prodajemo, mi to nudimo nogometnoj zajednici", zaključio je bivši proslavljeni talijanski sudac.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider