Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
SVE JE POZNATO

FIFA objavila format turnira i sve glavne informacije za prvo SP s 48 momčadi

Poznate su sve glavne informacije vezane uz format natjecanja i raspored utakmica na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026. godine.

Trofej svjetskog prvaka (Foto: Guliver images)

Po prvi put u povijesti, svjetsko nogometno prvenstvo ugostiti će tri države. Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko bit će domaćini svjetske nogometne smotre koja će se održavati od 11. lipnja do 19. srpnja 2026. godine.

38 dana, odnosno čak devet dana više nego prvenstvo održano u Katru, a na njemu će nastupiti i 16 momčadi više nego dosad. Iako su se najveće nogometne države tome protivile, na svjetskom prvenstvu će minimalno u iduća dva izdanja nastupiti po 48 momčadi.

FIFA je danas službeno predstavila one najvažnije podatke vezane uz prvenstvo, uključujući sustav odigravanja utakmica, raspored, točan broj utakmica u određenim gradovima, kao i domaćine najvažnijih utakmica.

12 skupina po četiri momčadi

Jedina dobra stvar vezana uz ovo prvenstvo je što je FIFA ipak odustala od sulude prvobitne ideje da turnir podijele u 16 skupina po tri momčadi. Tu namjeru imali su da se, unatoč većem broju momčadi, ne povećava broj utakmica potrebnih za odigrati do titule.

No, nevjerojatne opcije kalkulacija u posljednjem kolu ipak su dovele do zdravog razuma i promjene odluke o sustavu natjecanja.

Nažalost po favorite natjecanja, novi sustav polufinalistima će donijeti osam umjesto dosadašnjih sedam utakmica. FIFA-i to naravno ne smeta, no puno će se tu još koplja lomiti.

Momčadi će biti podijeljene u 12 skupina po četiri. Dvije najbolje iz svake skupine proći će dalje, a s njima i osam najboljih od ukupno 12 trećeplasiranih. Oni će svi nastupiti u šesnaestini finala, što je jedno potpuno novo kolo.

Nakon toga je sustav isti kao dosad, a FIFA je ovom cijelom izmjenom dobila ukupno čak 104 utakmice, što je 40 više od dosadašnjih 64.

Deset američkih, tri meksička i dva kanadska grada

Prvenstvo će ugostiti deset stadiona u SAD-u. AT&T u Arlingtonu/Dallasu (80 tisuća mjesta), Arrowhead u Kansas Cityju (76 tisuća), MetLife u East Rutherfordu/New Yorku (82 i po tisuće), NRG u Houstonu (72 tisuće), Mercedes-Bent u Atlanti (71 tisuća), SoFi u Inglewoodu/Los Angelesu (70 tisuća), Lincoln Financial u Philadelphiji (69 tisuća), Lumen u Seattleu (69 tisuća), Levi's u Santa Clari/San Franciscu (68 i po tisuća), Foxborough u Bostonu (65 tisuća) i Hard Rock u Miamiju (64 tisuće).

Tri meksička stadiona su Azteca u Mexico Cityju (87 tisuća), BBVA u Montereyu (53 i pol tisuće) i Akron u Guadalajari (50 tisuća). Kanada će prvenstvo ugostiti na BC Placeu u Vancouveru (54 i pol tisuće) i BMO Fieldu u Torontu (30 tisuća).

Zanimljivo je kako će se odigrati svojevrsne tri utakmice otvorenja te će u svakoj nastupiti po jedan domaćin.

Ono pravo otvorenje ugostit će Mexico City 11. lipnja, dok će dan kasnije prvenstvo biti otvoreno i u Los Angelesu te u Torontu.

Finale će se igrati na MetLife stadionu u East Rutherfordu, odnosno zajednički će ga ugostiti New Yorku i New Jersey.

To je osobno otkrio predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino.

Grupna faza podijeljena je tako da će se odigrati po maksimalno pet, a najmanje tri utakmice u jednom gradu.

Domaćini grupne faze Domaćini grupne faze (Foto: FIFA)

Navijače najviše brinu putovanja

Velika udaljenost između gradova domaćina ono je što stvara najveći problem i gdje se čini kako bi moglo biti jako teško i financijski podosta zahtjevno uhvatiti nastup svoje reprezentacije u sve tri utakmice grupne faze, a posebno u onome nakon toga.

Zbog toga je točna podjela skupina po gradovima ono što mnoge najviše zanima, no FIFA nas time ovim putem još ipak nije nagradila, iako se očekuje kako će se tijekom tjedna cijeli raspored moći pronaći na njihovim web stranicama.

Velika je to promjena u odnosu na Katar, gdje su se sve utakmice odigravale praktički na prostoru veličine jedne hrvatske županije.

No, sve u svemu, čeka nas dosad neviđeno prvenstvo. Ono za koje se mnogi nadaju kako će biti fijasko, nakon kojeg FIFA više neće imati izbora nego vratiti format natjecanja na dobre strane 32 momčadi, kakav je bio od 1998. godine pa sve do Katra. No, za 2030. godine već znamo kako nas također ček ovakav format.

Naravno, najvažnije će biti da se tamo nađe i naša reprezentacija, a onda ćemo lakše proći kroz sve zavrzlame vezane uz sav format.

Ispod teksta pogledajte kako je to FIFA predstavila ovo prvenstvo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider