Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
korupcija u nogometu

FIFA i dodjele domaćinstava SP-a: Švicarci istražuju čak 133 sumnjive transakcije

Švicarske vlasti istražuju 133 sumnjive financijske transakcije povezane s odlukom FIFA-e da odobri Rusiji i Kataru domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine, objavio je ured glavnog švicarskog tužitelja (OAG).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To je više od od 103 transakcija koliko ih je OAG prijavio u kolovozu u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i. Rusija i Katar, mala pustinjska država bez nogometne tradicije gdje se dnevne temperature ljeti penju i iznad 40 stupnjeva Celzijusa, odbacile su tvrdnje o kupovini domaćinstva.

Glasnogovornica OAG-a je izjavila da su izvješća o sumnjivim aktivnostima došla od jedinice Švicarske obavještajne službe koja istražuje slučajeve pranja novca. "Ta izvješća su povezana s kriminalnim aktivnostima oko odobravanja domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022.", dodala je glasnogovornica OAG-a.

Američki savezni istražitelji vode paralelnu istragu o FIFA-inom financijskom ponašanju i optužili su 27 nogometnih dužnosnika za primanje mita u sklopu odobravanja marketinških i televizijskih prava. Dvanaest osoba i dvije marketinške tvrtke su osuđene u SAD-u.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, njegov zamjenik Jerome Valcke i predsjednik UEFA-e Michel Platini su pod suspenzijom FIFA-inog internog etičkog odbora zbog sumnji za korupciju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider