Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
živjela tehnologija!

Naslov prvaka čekaju 17 godina: Milimetar donio tri boda

U jednoj od utakmica koja bi mogla odlučiti prvaka Nizozemske Feyenoord je slavio protiv PSV-a s 2:1

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čini se da moderna gol-tehnologija kroji novog nizozemskog prvaka! Zbog milimetra, možda čak i manje, Feyenoord je slavio protiv velikog rivala PSV-a s 2:1 u domaćem prvenstvu. Jan-Ari van der Heijden zabio je u 82. minuti pogodak za pobjedu, no da u nizozemskoj Eredivisie nema gol-tehnologije susret bi vjerojatno završio remijem.

Prema priloženom videu lopta je zaista prešla gol-liniju, ali doslovno za milimetar, možda i manje! Linijski sudac ni u najluđim snovima sa sigurnošću ne bi mogao tvrditi je li lopta prešla gol-crtu ili nije, a dobro nam je poznato pravilo da to mora napraviti cijelim obujmom.

Igrači PSV-a su naravno poludjeli na glavnog suca jer smatraju da lopta nije završila u golu, no tehnologija je rekla svoje.

Ukoliko Feyenoord osvoji naslov nizozemskog prvaka za bod ili dva koliko mu je donijela ova tehnologija, bit će to samo još jedan u nizu dokaza koliko krucijalno može biti imati ju na raspolaganju.

Feyenoord je vodeći sastav nizozemskog prvenstva s pet bodova prednosti ispred Ajaxa. Momčad iz Rotterdama 17 godina nije osvojila naslov prvaka. Do kraja Eredivisie ostalo je još samo 10 kola.

Podsjetimo na dvije ne tako davne situacije u kojima na nesreću Barcelone i Ajaxa nije bilo pomoći tehnologije. Barcelona je gostovala kod Betisa, gubila je u 76. minuti 1:0, a onda je nevjerojatna sudačka pogreška spriječila izjednačenje.

Jordi Alba poslao je loptu iza gol-linije odakle ju je domaći stoper izbio. Suci nisu vidjeli da je lopta za barem pola metra bila iza gol-linije što je izazvalo bijes kod gostujućih nogometaša. Suarez je u konačnici izjednačio na 1:1 u sudačkoj nadoknadi vremena, no pitanje je bi li Betis uzeo i bod da je Barci priznat gol, te da je imala još 15-ak minuta kako bi postigla pobjednički.

Drugi primjer dolazi nam iz Europa lige gdje je Ajax zabio pogodak u prvoj utakmici šesnaestine finala u gostima kod poljske Legije, no suci ponovno nisu vidjeli da je lopta prešla gol-liniju. Srećom, Kopljanici su prošli u osminu finala nakon dvije utakmice, pa posljedica nije bilo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider