Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko su grobari Elfa?

Nova trenerska senzacija: 45 žutih i 6 crvenih kartona u tri godine! Nikad mlađe zvijezde, a nikad lošiji rezultati

Fabian Hürzeler, 30-godišnji trener St. Paulija, postao je nova trenerska senzacija u Njemačkoj...

St. Pauli ima brojne i odane navijače u Hamburgu (Foto: Afp)

Fabian Hürzeler radi sjajan posao otkako je preuzeo St. Pauli, kultni njemački klub koji se natječe u 2. Bundesligi.

Njemački mediji raspisali su se o 30-godišnjem treneru, koji je trenutačno najmlađi u njemačkom profesionalnom nogometu. Već mu predviđaju sličnu karijeru kao Julianu Nagelsmannu, trenutačnom treneru Bayerna.

Fabian Hürzeler - nova njemačka trenerska senzacija

Rijetko tko je trenerski mandat u bilo kojem klubu započeo tako uspješno: u nedjelju je Fabian Hürzeler slavio osmu pobjedu zaredom otkako je preuzeo mjesto trenera hamburškog kluba. Samo su Jürgen Wähling (Hannover, 1986.) i Hans-Dieter Tippenhauer (Bielefeld, 1979.) imali takav start u 2. Bundesligi.

Popularni Kiezkicker u prošlom je kolu demolirao Sandhausen 5:0 u gostima. Bila je to povijesna pobjeda jer St. Pauli nikada nije upisao toliko pobjeda zaredom.

Iako je ostvario rekord i probio se na peto mjesto ljestvice, Hürzeler odaje privid skromnosti:

"Nisam ljubitelj rekorda i statistike", kazao je nakon utakmice za ARD.
"Samo gledam kako igramo i kako se moja momčad razvija."

Prije samo deset kola St. Pauli je bio 16. i predviđala mu se ogorčena borba za ostanak. Stoga je bivši trener Timo Schultz, kojem je prošle godine za dlaku izmakla promocija u elitnu njemačku ligu, morao napustiti klupu.

Trenutačno najmlađi trener u Njemačkoj

Hürzeler, koji ima njemačko, švicarsko, i američko državljanstvo, prvotno je imenovan privremenim trenerom malo prije Božića. Imao je točno 29 godina, 11 mjeseci i 3 dana, čime je postao najmlađi trener u njemačkom profesionalnom nogometu. Ni najveći optimisti, a vjerojatno ni on sam, nisu mogli predvidjeti takav uspon hamburškog kluba u tako kratkom roku.

"Sve to ima puno veze s glavom", objasnio je svoj recept za uspjeh nakon posljednje pobjede.

"Važno je da smo psihički na dobroj razini i da igrači vrate samopouzdanje u vlastitu snagu. To je značajan faktor na kojem smo aktivno radili."

Kako napredovati unutar momčadi i poduzeti prave mjere, nije novost za Hürzelera. Kao dvanaestogodišnjaka otkrio ga je Bayern i prošao je kroz sve mlade uzraste najtrofejnijeg njemačkog kluba.

U U-19 momčadi čak je bio i kapetan, ali očito manje zbog svojeg nogometnog potencijala, a više zbog karaktera i liderskih sposobnosti.
"Vjerojatno su me zbog toga izabrali. U tom trenutku bio sam najprikladniji kapetan", otkrio je Hürzeler u intervjuu za Spox 2018.

Rođeni Teksašanin

I tada je rođeni Teksašanin, koji je zbog profesionalnih obveza roditelja rođen u Houstonu, počeo koketirati s trenerskim poslom.

"Već tada sam mnoge stvari sagledavao iz trenerskog kuta, a kako mi je tadašnji trener U-19 momčadi Kurt Niedermayer dopuštao da se uključujem u sastanke stožera, počeo sam doslovno upijati sve tajne zanata", prisjetio je Hürzeler, koji je ipak nastavio igračku karijeru i pokušao se probiti do Bundeslige.

Godine 2013. prešao je u Hoffenheim, no trener Markus Gisdol prebacio ga je u drugu momčad. Nakon godinu dana uslijedio je još jedan neuspješni pokušaj igračke karijere u redovima 1860 Münchena. Kako ni tamo nije uspio, Hürzeler se odlučio koncentrirati na trenersku karijeru.

Samopouzdanja mu očito nije nedostajalo.

"Znao sam da sve može poći po zlu, ali uvijek sam bio svjestan svojih sposobnosti. Bio sam relativno uvjeren da mogu uspjeti i imao sam potrebnu količinu hrabrosti", prisjetio se Hürzeler.

Već u svojem prvom poslu na mjestu trenera i igrača u Pipinsriedu, koji se natjecao u 5. rangu njemačkog klupskog nogometa, Regionalna bavarska liga – Jug, pokazao je sličan uzlazni trend kao sada u St. Pauliju. Nakon četiriju poraza u prvih pet utakmica Hürzeler je senzacionalno doveo momčad do promocije u Regionalligu u sezoni 2016./2017.

Mlad i nagao

Iako je taj seoski klub sa skromnim proračunom ispao u sljedećoj sezoni, Hürzeler nije dobio otkaz jer je poslodavcima dokazao svoje kvalitete. Osim sportskim radom, uvjerio je čelnike da ga zadrže svojom pristupačnošću i otvorenom interakcijom s igračima i navijačima.

Predsjednik Pipinsrieda Roland Küspert prisjetio se tih dana u razgovoru za Hamburger Morgenpost:

"Imao je samo 23 godine, bio je mlad i nagao, ali vrlo upadljiv uz aut-crtu."

U prilog toj tvrdnji ide i 45 žutih kartona, pet žuto-crvenih i jedan izravni crveni u tri godine. Tijekom angažmana u Pipinsriedu ambiciozni Hürzeler proširio je znanje i stručnost kao pomoćni trener njemačke U-20 i U-18 reprezentacije.

Također je dobro upoznao Tima Schultza tijekom stažiranja u St. Pauliju. U sezoni 2020./2021. upravo je ta veza glavni razlog Hürzelerova dolaska u hamburški klub na mjesto pomoćnog trenera. Čini se da je u St. Pauliju napravio ono što mu nije uspjelo na igračkom planu – trenerski iskorak. No još je daleko od svojih snova.

"Volio bih jednog dana biti trener u Ligi prvaka", izjavio je prije četiri godine.

Na putu do vrha kao uzor bi mu mogao poslužiti Julian Nagelsmann. Trenutačni trener Bayerna imenovan je glavnim trenerom Hoffenheima također bez posebnog profesionalnog iskustva, i to u dobi od 28 godina i šest mjeseci. Nakon što je uspješno odradio tu zadaću, Nagelsmannova karijera imala je raketni uspon.

Nikad mlađi treneri i nikad lošiji rezultati  

Može li Hürzeler napraviti nešto slično? Ako pitate zvijezdu Borussije Dortmund Emrea Cana, kojeg s Hürzelerom veže prijateljstvo iz omladinskih pogona Bayerna, mladom treneru slijedi sjajna trenerska karijera.

U cijeloj priči postoji jedan paradoks njemačkog nogometa. Eto, Nijemci stvaraju trenere, i to sve mlađe, izbacuju ih kao na tekućoj traci, cijela plejada poznatih imena izašla je u posljednjih desetak godina, ali rezultati seniorske reprezentacije govore da imaju sve lošije igrače.

Njemačka do 2018. nikada nije ispala u skupini svjetskog prvenstava, štoviše, od Drugog svjetskog rata nikada nije ispala prije četvrtfinala, a sada joj se to dogodilo dva puta zaredom jer je doživjela debakl i na SP-u Katru.

Kada tomu dodamo loše rezultate na posljednjem Euru i Ligi nacija, slobodno se može reći da je to čista katastrofa. Naravno, za višedesetljetne njemačke standarde.

Tko su grobari Elfa i gdje je kraj njemačkog potonuća, teško je reći jer do prije nekoliko godina nitko nije mogao ni zamisliti da će Elf tako rano ispadati na velikim turnirima, a to se sada događa u nizovima. Očito je da mladi treneri nisu garancija uspjeha.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider