Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dvije struje

Evo tko podržava, a tko "buši" trenera Reala: Jako se opekao s Modrićem i Kroosom

Julen Lopetegui visi o tankoj niti. Real prvo dočekuje Viktoriju Plzen u Ligi prvaka, a onda ide na gostovanje u Barcelonu…

Momčad Reala (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Opća mobilizacija u redovima Real Madrida. S obzirom na pokrete trupa, reklo bi se da na Santiago Bernabeu stiže Barcelona ili Bayern, a ne nejaka Viktoria Plzen, češka momčad koju vodi Pavel Vrba, koji je po vlastitom priznanju 2007. pokušao dovesti Luku Modrića u Žilinu dok je bio njezin trener.

Međutim, dogorjelo je do noktiju, najviše treneru Julenu Lopeteguiju, kojeg bi nakon pet utakmica bez pobjede, još jedan „kiks“ jamačno stajao posla. A i ovako je pod velikim upitnikom i mnogi ga već vide bivšim.

Da je vrag odnio šalu, govori i podatak da je Lopetegui prvi put otkako je došao u Real odveo momčad u karantenu dan prije večernje utakmice. Nešto što je bilo uobičajeno za vrijeme Zinedinea Zidanea i mnogih njegovih prethodnika.

Protiv Rome i svih ostalih suparnika na večernjim utakmicama koje su se igrale u Madridu te onih koje su se igrale na obližnjim gostovanjima u Španjolskoj, Lopetegui je puštao zvijezde Kraljevskog kluba da prespavaju kod kuće i okupe se tek nekoliko sati prije polaska na stadion.

Lopeteguiju dogorjelo do noktiju

Tako je bilo i prije gostovanja u Alavesu u pretprošlom kolu španjolskog prvenstva, iako se utakmica igrala u predvečernje sate. Šokantan poraz od Levantea u prošlom kolu, trećeg u nizu i četvrtog u posljednjih pet utakmica, natjerao je Lopeteguija na očajničke mjere. Jednostavno je morao nešto promijeniti, pa makar i naoko nebitan detalj.

Navodno su čelnici Reala na čelu s Florentinom Perezom iznenađeni takvom odlukom. Razlog je taj što je Lopetegui čvrsto stajao pri svojoj ideji kada su ga svojedobno uvijeno pokušali upozoriti da im se ne sviđa takva politika. Logično jest ne mijenjati nešto što je ustaljeno, ali pitanje je koliko je to utjecalo na loše rezultate Reala.

Na početku sezone Real je pobjeđivao, Roma je u deklasirana u prvom kolu Lige prvaka i nitko se nije obazirao na to kada se momčad okuplja. Takav je život na Bernabeuu. Kada se pobjeđuje, još uz dobru igru, cvjeta cvijeće najšarenijih boja i malo se toga propitkuje. Kada zaredaju porazi, sve je pod upitnikom.

Lopetegui je promijenio termin okupljanja, odnosno vratio ga je na staro, ali ključno je pitanje koliko mu još momčad vjeruje i hoće li mu svi bezrezervno pružiti ruku? El Clasico je u nedjelju na Camp Nouu, najveći derbi najvjerojatnije će odlučiti o sudbini baskijskog stručnjaka, ali s obzirom na situaciju i nisku negativnih rezultata, čak i protiv slabašne Viktorije puše se i na hladno.

Klanske podjele u Realu

Real je veliki favorit, koeficijent na pobjedu Madriđana kreće se oko 1,10, ali Real je bio i sličan favorit protiv Levantea, prije toga i protiv Alavesa u gostima, pa je ipak izgubio. Pojedini španjolski mediji pišu da je momčad podijeljena kada je riječ o podršci treneru. Španjolski igrači navodno su uz Lopeteguija, koji im je donedavno bio izbornik u nacionalnoj selekciji, dok su inozemci na čelu s Baleom, Modrićem, Kroosom, Casemirom i Marcelom krajnje sumnjičavi u Lopeteguijeve sposobnosti.

Španjolski igrači dali su otvorenu podršku, dok inozemci uglavnom šute. I prije dolaska na klupu Reala bili su skeptični da je pravi izbor za nasljednika Zinedinea Zidanea. Lopeteguiju se prigovaralo da nema igračku karizmu, a ni neko posebno trenersko iskustvo.

Dvije sezone trenirao je Porto i to je sve od klubova u kojima je radio. Inozemci su navodno mišljenja da ni izbliza nema Zidaneove liderske sposobnosti i da ga je najbolje smijeniti prije nego što bude kasno. Toni Kroos nakon utakmice s Alavesom navodno je nazvao predsjednika Pereza i rekao mu da on nije Casemiro.

Konačan odgovor dat će El Clasico

Aluzija je bila na taktičku rolu koju mu je ispostavio Lopetegui na toj utakmici. Ako dalje kopamo po prošlosti, sjetit ćemo se i da je Modrića dugo držao na klupi nakon povratka s odmora, što hrvatskom kapetanu zacijelo nije dobro sjelo. To se moglo dobro vidjeti i osjetiti.

Priča o klanovima u Realovoj svlačionici nije od jučer, oduvijek ih je bilo i bit će ih. Loši rezultati potenciraju te odnose i izvlače prljavo rublje na vidjelo. I nisu novinarske fantazije. Nisu li se, primjerice, dugotrajne spekulacije o nezadovoljstvu Cristiana Ronalda pokazale točnima?

Utakmica protiv Viktorije vjerojatno neće dati odgovor stoji li cijela momčad čvrsto iza Lopeteguija ili neki doista drže figu u džepu. Neće, jer teško da češka momčad može ugroziti Real. Tek će gostovanje u Barceloni dati odgovarajući odgovor.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider