Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Održan sastanak

UEFA donijela odluku o imenu Eura, ali i nove preporuke za domaća natjecanja

Izvršni odbor UEFA-e u četvrtak je održao video konferenciju na kojoj je kao član IO-a sudjelovao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA je nakon sjednice izdala preporuke nacionalnim savezima za završetak domaćih natjecanja, zatim je objavila kako će EURO 2020. zadržati ime, dok će se završna odluka o Europskom U-21 prvenstvu 2021. godine biti poznata 27. svibnja.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta natjecanja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalificiraju za Uefina natjecanja po sportskom kriteriju.

Izvršni odbor Uefe primio je na znanje novosti iz dviju radnih skupina koje su osnovane u suradnji s Europskim udruženjem klubova (ECA), Europskim ligama i organizacijom FIFPro Europe. Radna skupina zadužena za kalendar natjecanja pripremila je dva scenarija.

U oba scenarija, domaći klupski nogomet počinje prije Uefinih klupskih natjecanja, pri čemu se u prvom scenariju natjecanja odvijaju paralelno, dok se u drugom prvo završavaju domaća natjecanja, a potom se u kolovozu nastavljaju Uefina natjecanja.

IO je također, saslušao prezentaciju nove Zdravstvene skupine, koju vodi profesor Tim Meyer, a koja ima za zadaću sagledati sve zdravstvene aspekte povratka nogometu.

gol expired Sijevat će tužbe kao munje: UEFA spremna na najgore, ali plan je sasvim kontroverzan divider

Skupina radi zajedno s ECA-om i Europskim ligama kako bi povezala sve što su lige i klubovi već učinili te kako bi izdala upute s najboljim mogućim zdravstvenim protokolima. IO je istaknuo važnost jedinstva koje pokazuje europski nogomet te je ponovno stavljen naglasak da je zdravlje prioritet kada se govori o povratku nogometu.

Imajući u vidu odluke nogometnih saveza u Belgiji i Škotskoj, IO je prepoznao problematiku te je odobrio Upute o principima pristupanja Uefinim klupskim natjecanjima u natjecateljskoj godini 2020./21. Upute slijede princip kako je pristup Uefinim natjecanjima uvijek baziran na sportskim kriterijima.

Stoga, UEFA traži od nacionalnih saveza i liga da istraže sve opcije kako bi svoja domaća natjecanja doveli do prirodnog završetka. Međutim, UEFA naglašava da zdravlje igrača, gledatelja i svih uključenih u nogomet, kao i cjelokupne javnosti, mora ostati prioritet u ovom trenutku.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta natjecanja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalificiraju za Uefina natjecanja po sportskom kriteriju.

Uz najbolju volju, moguće je da nacionalni savezi ili lige imaju legitimne razloge zbog kojih moraju prekinuti svoja natjecanja prije kraja, posebno iz sljedeća dva razloga: Odluka nadležnih tijela da su sportski događaji zabranjeni do datuma kada ne bi bilo moguće završiti aktualnu natjecateljsku godinu prije početka sljedeće, te nepremostivi ekonomski problemi zbog kojih je nemoguće okončati sezonu jer bi dovela u rizik dugoročnu stabilnost natjecanja i/ili klubova.

gol expired UEFA demantirala paničarske napise o prekidu nogometa na duže vrijeme divider

Ako je domaće natjecanje okončano prije vremena zbog gore navedenih razloga, UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da odabere klubove za europska natjecanja na temelju sportskih kriterija. Pritom se naglašava važnost da procedura za odabir klubova bude utemeljena na objektivnim, transparentnim i nediskriminirajućim osnovama.

UEFA će pritom zadržati pravo da odbije ili sama procijeni pravo na pristup Uefinim natjecanjima bilo kojem klubu koje predloži nacionalni savez u kojem je prije vremena okončano domaće natjecanje.

Nakon odgode UEFA Eura 2020 na ljeto 2021. godine, UEFA je provela internu analizu te je razgovarala s brojnim partnerima na temu imena turnira. U konačnici, Izvršni odbor odlučio je kako će se natjecanje i dalje zvati EURO 2020.

Tom odlukom UEFA ostaje vjerna originalnoj viziji turnira kojim se slavi 60 godina od prvog Europskog prvenstva, a jedan od faktora u odluci je bila i zaštita okoliša. Naime, već je proizvedeno puno materijala s oznakom EURO 2020 te bi promjena imena turnira značila uništavanje te ponovnu proizvodnju tih materijala.

Izvršni odbor saslušao je opcije za promjenu formata ili odgodu U-21 Europskog prvenstva. Opcije će analizirati Komisija za reprezentativni nogomet 11. svibnja, a završnu odluku donijet će Izvršni odbor Uefe na sljedećoj sjednici koja će biti održana 27. svibnja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider