Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kontroverzno rješenje

Sijevat će tužbe kao munje: UEFA spremna na najgore, ali plan je sasvim kontroverzan

U Nyonu razmišljaju o tome što će biti s idućom sezonom klupskog nogometa na kontinentalnoj razini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nacionalna nogometna prvenstva, kao i Liga prvaka i Europska liga trenutačno su u situaciji da će, u najboljem slučaju, biti okončana do završetka srpnja.

Mnogi s obzirom na pandemiju koronavirusa neće ni dotad uspjeti završiti svoje lige (Nizozemci su donijeli odluku o zabrani nogometnih utakmica sve do kraja kolovoza), pa će shodno tome biti nepoznati sudionici UEFA-inih natjecanja za iduću sezonu.

Stoga u krovnoj europskoj organizaciji razmišljaju kako će, u slučaju da se ostvari onaj najpesimističniji scenarij prema kojem se nogomet neće igrati idućih nekoliko mjeseci, organizirati Ligu prvaka i Europsku ligu za iduću sezonu.

Pritom su, piše talijanska La Repubblica, došli na ideju koja već u startu izaziva brojne kontroverze.

Sjajno za Romu, Manchester United, Arsenal, Atletico...

UEFA naime razmišlja o tome da pozivnice klubovima podijeli na temelju njihova koeficijenta u Europi, odnosno da ignorira sadašnje stanje na ljestvicama nacionalnih prvenstava.

Na primjeru Italije, to bi izgledalo ovako: Ligu prvaka igrali bi Juventus, Roma, Napoli i Lazio, premda su trenutačno četiri prvoplasirana sastava Juve, Lazio, Inter i Atalanta.

Dakle, nanijela bi se nepravda Interu i Atalanti, baš kao što bi u Engleskoj to bio slučaj s Leicesterom i Chelseajem, koji trenutačno drže treće i četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka, ali ne bi išli oni, već Manchester United i Arsenal kao treći i četvrti među engleskim klubovima po eurokoeficijentu (iza Manchester Cityja i Liverpoola).

Katastrofa za Atalantu, Inter, Leicester, Real Sociedad...

Primjenom ove odluke na Njemačku, "šamar" bi dobio RB Leipzig, koji je u aktualnoj prekinutoj sezoni bio sjajan i izborio je plasman u četvrtfinale Lige prvaka, kao i Borussia Mönchengladbach, a profitirali bi Bayer Leverkusen i Schalke, koji su trenutačno na petom i šestom mjestu na ljestvici.

Iz Primere bi, osim Real Madrida, Barcelone i Seville, u Ligu prvaka otišao i Atletico Madrid koji, iako tek šesti na ljestvici, ima bolji koeficijent od trenutačno četvrtoplasiranog Real Sociedada.

Naveli smo samo neke primjere, postoji još puno njih u kojima bi brojni klubovi ostali zakinuti i, nemojte uopće sumnjati, posegnuli bi za sudskim tužbama protiv UEFA-e. A to bi bio tek početak...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider