Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povratak otpisanog

Euforija u Barceloni, Felix uskrsnuo: Xavi otkrio što mu je dobacio suparnički trener

Barcelona je započela novu sezonu Lige prvaka rapsodijom protiv Royal Antwerpa, a briljirao je Joao Felix.

Joao Felix slavi pogodak s igračima Barcelone (Foto: Afp)

Joao Felix glavna je priča u Barceloni. Portugalac je bio najbolji igrač u visokoj pobjedi (5:0) nad Royal Antwerpom na otvaranju Lige prvaka.

Ivan Provedel i igrači Lazija VIDEO Nogometna Europa bruji o golu vratara Lazija, ali nije mu ovo bio prvi put divider

Nakon što je upisao prvijenac za Barcu protiv Betisa u prošlom kolu La Lige, Felix je bio dvostruki strijelac protiv belgijskog prvaka, a upisao je i asistenciju.

"Svi smo odigrali sjajnu utakmicu. Jako sam sretan zbog pobjede. Sretan sam, uživam. Puno mi pomažu suigrači. Ne bih mogao ništa sam. I ja sam tu da njima pomognem. Pokušavamo donijeti radost klubu i navijačima", rekao je očigledno sretni i zadovoljni 23-godišnji Portugalac, koji je u ljeto 2019. prešao u Atletico za 127 milijuna eura i očekivalo se da postane svojevrsni nasljednik Cristiana Ronalda.

Felix kao Feniks

No to se nije dogodilo, dapače, Felix je u Atleticu naprosto uvenuo. Nikako nije mogao naći zajednički jezik s Diegom Simeoneom. Nije se uklopio u ratničku igru argentinskog trenera, u kojoj nema puno prostora za lepršave tehničare.

Mnogi su se pitali kako će se Felix snaći u Barceloni nakon turobnih dana u Atleticu i ništa bolje epizode na posudbi u Chelseaju. Počeo je iznad svih očekivanja, može se čak reći da je uskrsnuo pod palicom Xavija Hernandeza. Povratak otpisanog, Felix kao Feniks.

Arne Slot i Luka Ivanušec Feyenoordov trener komentirao Ivanušecovu ozljedu: "Nakon 40 godina u nogometu, kad to vidite..." divider

"Teško će biti održati razinu jer sam krenuo dobro. Momčad je jako dobra i sada moramo održati ovu razinu igre. Nije najteža stvar biti na vrhu, treba tu ostati. Svi moramo raditi da nastavimo ovako", svjestan je Felix izazova koji ga čekaju u Barceloni i da mora nastaviti u istom ritmu ako želi uspjeti na duže staze. 

Suigrači najbolje mogu procijeniti o kakvu se igraču radi, a Frenkie de Jong izrazito se pohvalno izrazio o Felixu. Vjeruje da može biti važan dio momčadi tijekom sezone.

"Ima puno kvaliteta, puno talenta i to pokazuje. Nadam se da može nastaviti ovako i, ako nastavi raditi kao sada, mislim da će nam puno doprinijeti", rekao je De Jong, koji je imao riječi hvale i za Cancela.

Vlak za Wembley startao s vatrometom

"On je krilo, ali igra puno u veznom redu. To je jedna od kvaliteta koje ima, a ima ih dosta posebno u napadu. Nadam se da možemo nastaviti ovako", dodao je Nizozemac, koji je ističe da je zadovoljan startom u Ligi prvaka, no ipak spušta loptu i smiruje euforiju koja se zahuktala u Kataloniji. 

"Vlak za Wembley startao je s vatrometom", stoji u naslovu Mundo Deportiva, koji najbolje svjedoči o probuđenom optimizmu Katalonaca nakon višegodišnjeg sivila. Svi su uvjereni da je kriza prošla i da se Barca vraća na veliku scenu Lige prvaka.

"Ovo je tek prva utakmica. Dobro smo krenuli, ali to moramo dokazati u utakmicama koje slijede. Prerano je", upozorio je De Jong.

Joan Laporta širi osmijeh od uha do uha. Felix je njegov ljubimac. Predsjednik Barcelone osobno se zauzeo za dolazak na posudbu portugalskog zlatnog dečka Barcelonu, iako je bilo puno skepticizma.

"Jako mi se sviđa, mislim da u Barci može biti jako dobar", kazivao je Laporta nakon što je isposlovao Felixovu posudbu iz Atletica.

Euforija u Barceloni

Ipak, ključan čovjek u toj operaciji bio je novi sportski direktor Deco. Vjerovao je u mladog sunarodnjaka, da će se snaći u Barceloni, da će mu odgovarati tehnička igra Xavijeve momčadi. Ako se po jutru dan poznaje, čini se da je pogodio. Felix već na startu opravdava ukazano povjerenje.

"Felix je sretan i uživa ovdje. Već je odigrao sjajnu utakmicu protiv Betisa i zabio, ali moramo pohvaliti momčad općenito. Svi su odigrali sjajnu utakmicu", kaže Deco, koji je nekoć i sam bio Barcina zvijezda.

No i Deco smiruje euforiju nakon dviju pobjeda na Olimpijskom stadionu, popularnom Montjuicu, na kojem će Barca igrati dok se ne završi obnova Camp Noua.

"Odigrali smo sjajnu utakmicu. Zabili smo različite golove, što je uvijek dobro. Svi smo igrali dobro; i Raphinha, i Lewandowski, ali i oni koji su ušli s klupe. Moramo nastaviti raditi kao momčad, moramo ostati na zemlji", ističe Deco.

"Jako sam zadovoljan i sretan ne samo zbog rezultata, već i zbog igre. To je najbolja razina momčadi sa mnom kao trenerom, ova utakmica protiv Antwerpena, a i protiv Betisa u subotu. To je način na koji želim da igramo; sa strpljenjem i visokim pritiskom, ne dozvoljavamo protivniku da izađe sa svoje polovice, stvaramo šanse. Bit će utakmica koje ćemo pobijediti 1:0, ali ovakav način igre je ono što svi želimo", objasnio je Xavi Hernandez, glavni dirigent Barcine momčadi.

"Pravi igrači uvijek se razumiju"

Prokomentirao je i brzu prilagodbu Ilkaya Gündogana i Joaoa Cancela.

"Obojica dolaze iz Manchester Cityja s trenerom koji igra onako kako mi želimo i nema potrebe da im se išta govori. Znaju što moraju učiniti u svakom trenutku. Oni poboljšavaju razinu momčadi, kao i Joao Félix. Uživaju, a to je najvažnije."

Još malo je pohvalio Gündogana.

"Kad Gündogan igra, on podiže razinu, nama je pao s neba. Divno ga je vidjeti. On je vrhunski nogometaš. Radi ono što treba i poboljšava stvari kada lopta dođe do njega."

Xavi je pohvalio i Felixa:

“Rekao sam mu da što jednostavnije igra, dat će više golova. Ima izvanredne predispozicije, skromnost za rad i inteligenciju za razumijevanje igre. Uživa i to je najvažnije.“

Felixova suradnja s Lewandowskim?

“Pravi igrači se uvijek razumiju.”

Gavi i De Jong također su odigrali odlično.

„Gavi igra dobro gdje god ga stavite, a što se tiče De Jonga, naravno da bih sada produljio ugovor s njim. Mislim da ulazi u najbolji dio karijere.“

Xavi otkrio što mu je dobacio Van Bommel

Xavi ističe što je ključ za uspjeh.

"Održavanje ove razine igre i koncentracije, gladi za pobjedom i asocijativnu igru. Puno toga stvaramo u napadu. Lani nam je nedostajala pozicijska igra u napadu koju sada razumijemo ."

Otkrio je što mu je trener Antwerpa Van Bommel rekao oko 20. minute, malo prije rezultata 3:0.

"Rekao mi je: 'Sjajna momčad', a ja sam uzvratio: 'Sada smo dobro, Mark.'"

Xavi je zaustavio euforiju prisjetivši se da je Barca prošle sezone bila u istoj situaciji nakon prve utakmice i onda se dogodilo što se dogodilo.

„Želimo proći u osminu finala i ako budemo prvi u skupini, to će biti jako dobro. U Portu nas čeka najteža utakmica", zaključio je Xavi.

Barcina izgleda doista jako dobro, a ima i širinu. Nakon eksplozije Pedrija, Gavija i Lamine Yamala, sada je u orbitu izletio Felix. Tko je sljedeći? 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider