Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
debelo nadmašio obojicu

Osim Luke Modrića nitko nije ovako uzdrmao dominaciju Cristiana Ronalda i Messija

Erling Haaland mogao bi uskoro postati novi kralj strijelaca u Europi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napadač dortmundske Borussije Erling Haaland i nakon poduže stanke zbog pandemije koronavirusa ne prestaje nemilice puniti mrežu svojih suparnika. U dvije utakmice upisao je "samo" po pogodak i asistenciju, no njegove brojke do pred posljednji susret kod Wolfsburga, u kojem nije značajno pridonio pobjedi, jednostavno su nestvarne za igrača koji je i dalje tinejdžer.

S 19 godina ima prosjek veći od pola gola po utakmici

Iako će mnogi podcijeniti austrijsku ili norvešku ligu iz kojih je stigao u Borussiju, to ne umanjuje činjenicu da je već kao 17-godišnjak Haaland počeo zabijati golove kao na traci te da je danas na nevjerojatnom prosjeku golova. U samo 106 odigranih utakmica Norvežanin je postigao 62 pogotka u svim natjecanjima, što je prosjek od 0,58 golova po susretu.

Osim Luke Modrića, koji je nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji (srebro s Hrvatskom) te osvajanja Zlatne lopte i UEFA-ine nagrade The Best prekinuo dominaciju Portugalca i Argentinca, nitko do sada nije tako uzdrmao dvojicu po mnogima najboljih igrača u posljednjih 10-12 godina - Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Čini se da bi Norvežanin mogao biti taj, jasno, kada su pogoci u sezoni ili kalendarskoj godini u pitanju.

Debelo nadmašio Ronaldove i Messijeve brojke

Sa svega 19 godina i 10 mjeseci Haaland je već uspio upisati 106 profesionalnih nastupa. U istom razdoblju u svojoj karijeri Messi je bio tek na brojci 63, a Ronaldo na 87. U tim godinama Portugalac je postigao svega 12 pogodaka, a Messi 20. Haaland je s nepunih 20 godina na brojci od 62 pogotka!

Argentinskom genijalcu i po mnogima najboljem igraču današnjice te jednom od najboljih svih vremena trebale su 132 utakmice da postigne prva 62 pogotka u svojoj karijeri, a Cristianu Ronaldu čak 233. Njih dvojica drže brojne rekorde u španjolskom prvenstvu i Ligi prvaka, no ako Haaland ovako nastavi, za dvadesetak godina nećemo više spominjati Messija ili Ronalda kao najubojitije strijelce Lige prvaka, a možda ni španjolske Primere.

Po 10 golova u četiri različita seniorska natjecanja

Nevjerojatno je da se Haaland, koji je još uvijek tinejdžer (19 mu je godina, 20. rođendan proslavit će naljeto) može pohvaliti kako je po 10 ili više golova postigao već u četiri različita natjecanja u seniorskoj konkurenciji: norveškoj Eliteserien, austrijskoj Bundesligi, Ligi prvaka i njemačkoj Bundesligi.

Pritom je poseban fenomen vezan za njegov učinak u Njemačkoj. U devet utakmica postigao je 10 golova i za to mu je trebalo samo 13 udaraca u okvir.

Podsjetimo, Haalandov menadžer Mino Raiola dogovorio je klauzulu u ugovoru svog pulena da 2022. godine smije pregovarati i napustiti Borussiju Dortmund, naravno, ako se plati odštetna klauzula. Real Madrid navodno je sigurna destinacija za norveško čudo od djeteta onog dana kada bude napuštao Bundesligu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider