Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TEŠKO SHVATLJIVE ODLUKE

Englezi su prošli dalje, ali za to je najmanje zaslužan katastrofalni Southgate

Gareth Southgate je u dosadašnje četiri utakmice Eura vukao uglavnom katastrofalne odluke.

Gareth Southgate (Foto: Afp)

Teško je opisati način na koji se engleska nogometna reprezentacija spasila poraza od Slovačke i ranog odlaska kući s Europskog nogometnog prvenstva.

Odigrali su četvrtu užasnu utakmicu u nizu, ali nalaze se među posljednjih osam momčadi prvenstva, uz raspored potencijalnih protivnika do kraja, takvih da bi mogli do finala.

Ždrijeb im otvara put do finala

Ali, neće tamo završiti nastavi li Gareth Southgate, nakon ove utakmice uvjerljivo najlošiji trener ovog Europskog prvenstva, donositi odluke i povlačiti poteze kakve je povlačio dosad.

Iako bi prostora za analizu bilo gomila, ovdje samo treba spomenuti neke postulate kojih se katastrofalni engleski izbornik tvrdoglavo pridržava na ovom natjecanju.

U dosadašnje četiri utakmice koristio je praktički istu početku postavu. Deset igrača započelo je svaku utakmicu, jedino je nakon dvije utakmice iz sastava izbacio Trenta Alexandera Arnolda, zamijenivši ga Conorom Gallagherom, a na istu poziciju je prije utakmice protiv Slovačke stavio Kobieja Mainooa.

Sastav i sustav ničime nisu zaslužili povjerenje

Postava je to koja apsolutno ničime nije pokazala da zaslužuje povjerenje, ali Southgate je prije utakmice izjavio da mu nema smisla mijenjati neke igrače i da je ovoj Engleskoj prije svega potrebna konstanta i konzistencija.

I uistinu je bilo tako, Engleska je bila konzistetno užasna te je protiv Slovačke, unatoč rezultatskom minusu, prvu pravu priliku, ako zanemarimo zbog zaleđa poništeni pogodak, napravila u 78. minuti.

Southgate je uzeo igrače poput Kanea, Bellinghama i Fodena te ih u svoj sustav postavio tako da se sva trojica čine beskorisni, u potpunosti je minimizirao učinak svakog od njih, sve do trenutka kad je u utakmici protiv Slovačke nešto morao promijeniti.

Poseban problem su bočni braniči

Bočne pozicije, inače na prošlom Euru te na Svjetskom prvenstvu u Katru vrlo jaka snaga Engleske, ovdje su najbezopasnije pozicije u momčadi. Desno Southgate gaji ogromno povjerenje u Kylea Walkera, koji nikad nije bio ofenzivno suviše konkretan, dok je tijekom netom završene sezone pokazao i zabrinjavajući pad u defenzivnom dijelu igre. Lijevo je Kieran Trippier, čovjek fantastičnog ubačaja desnom nogom, ali nešto slabije probojnosti. Zapravo, po lijevoj strani Englezi uopće ne stvaraju višak niti imaju igrača koji će probiti i centrirati oštro iz trka.

I dok je Trippier prisilno rješenje, zbog ozljede Lukea Shawa, za kojeg Southgate na prvenstvo nije poveo nikakvu zamjenu, odluka tolika držati Walkera, posebno protiv zatvorenih momčadi, dok mu je na klupi ofenzivno najkonkrentiji bočni igrač na svijetu, je suluda i dokaz njegove neutemeljene tvrdoglavosti.

Declan Rice u sredini igra dobro, no u Katru je sve bolje izgledalo kad mu je partner bio Bellingham, kojeg je Southgate sad instalirao na poziciju sličnu onoj kakvu igra u Realu. Da, Jude je na kraju bio junak, ali možda bi sve puno ranije bilo riješeno i možda bi ekipa izgledala bolje, da igra malo više iz dubine, posebno jer vezni red izgleda vrlo bezidejno.

Ako nešto ne promijene, Švicarska će ih izbaciti

Southgateova momčad na terenu izgleda kao netko tko se tek susreo i tko je stavljen na teren. Kao da nikakav sustav nije osmišljen, kao da ništa nije odigrano, pa igrači kao da pokušavaju pratiti postulate iz svojih klubova, gdje su svi uglavnom među najvažnijim igračima.

U napadu nedostaje imaginacije i okomitosti, a u Engleskoj su ostali Jack Grealish i Marcus Rashford. Prvi nakon lošije sezone u Manchester Cityju, ali nakon sjajnog nastupa u pripremoj utakmici protiv BiH, a drugi nakon slabije sezone Manchester Uniteda. No, on je i dalje najokomitiji ofenzivac kojeg Engleska ima, igrač kakvog Southgate na ovom rosteru jednostavno nema.

Southgate će nešto morati mijenjati želi li savladati Švicarsku, momčad koja izgleda apsolutno suprotno od Gordon Albiona. Igrači Murata Yakina igraju u sjajnom sustavu, sve što rade itekako ima smisla i netko takav bi Engleze mogao i trebao izbaciti. Ako naravno ostanu onakvi kakvi su bili u prve četiri utakmice Eura.

Jude Bellingham Ima samo 21 godinu, a već je dostigao legende poput Beckhama, Lamparda i Scholesa divider

Bellingham i Rice VIDEO Sramotno ponašanje engleskih zvijezda: Gestikulacije navijačima, sukob sa slovačkim trenerom… divider

Kemal Ademi Osijek u napad dovodi švicarskog dvometraša, igrao je za Basel i Fenerbahče divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider