Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Težak ispit za Spurse"

Postavljeno samo jedno pitanje o Dinamu: Mourinho se propeo na zadnje noge i sasuo salvu pohvala za Modre

Menadžer Tottenhama Jose Mourinho pohvalno je govorio o hrvatskom prvaku uoči sutrašnje utakmice u Europskoj ligi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jose Mourinho gostovao je na press-konferenciji u Londonu uoči prve utakmice Tottenhama i Dinama u osmini finala Europske lige.

Engleske novinare uglavnom su zanimale domaće teme, ali palo je i jedno pitanje u vezi hrvatskog prvaka. Postavio ga je naš Stipe Sladoljev iz Dnevnika Nove TV.

Bi li bila katastrofa za Spurse kada bi izgubili od zagrebačkog Dinama i tko bi od njihovih igrača mogao igrati u Premierligi?

„Prije svega, hvala na pitanju. To je prvo pitanje o Dinamu, a ovdje sam zbog utakmice Europske lige. Vi ste prvi koji mi je postavio pitanje izravno o utakmici. Mislim da na ovoj razini ne možemo govoriti o autsajderima. Momčad koja se bori za četvrtfinale naravno da je dobra, tako da se priča o nekakvom autsajderu u to ne uklapa, a ni u to kakvo mišljenje inače imam o nokaut fazi.

"Dinamo je težak izazov za Tottenham"

Dakle, za mene nema autsajdera u ovoj fazi natjecanja. Radi se o jako dobroj momčad, brane se dobro i s puno igrača, dobri su u kontranapadima, imaju tehničku kvalitetu, tjelesno su spremni. Dobra su momčad, imaju iskustva, nije prvi put da igraju u Europi.

Svake godine igraju u Europi, nedavno su igrali Ligu prvaka, a imaju i reprezentativce iz različitih zemalja. To je veliki iskorak u odnosu na prethodne izazove koje smo imali u ovom natjecanju. Momčadi s kojima smo dosad igrali nisu ta razina. Dinamo je težak izazov za nas. Imaju dobre igrače. Mogu li igrati u Premierligi? Njihovi agenti bi bili vrlo sretni ako bi potvrdno odgovorio, na taj način promovirao bi im igrače, tako da to neću učiniti“, kazao je menadžer Tottenhama.

gol expired Mamić uoči puta u London optimističan, ali i oprezan: "Dinamo uvijek želi pobjedu" divider

Namjeravate li puno rotirati? Ima li novosti o ozljedama Lo Celsa i ostalih?

„Gio nije spreman, ali to nema nikakve veze s njegovom prethodnom ozljedom od koje se potpuno oporavio. Ali s akumulacijom umora, njegovo stanje trenutačno nije dobro. Ima bolove u leđima pa je morao prestati trenirati visokim intenzitetom. Dakle, neće biti spreman za ovaj meč.

"Ne razmišljamo o Arsenalu, samo o Dinamu"

Osim njega, Joe Rodon nije među kandidatima za utakmice jer nije prijavljen na UEFA-inoj listi. Svi ostali konkuriraju. Kao što znate, u Europskoj ligi možemo imati dva dodatna igrača na klupi. Svi su tu i svi su u formi.“

Hoćete li izvesti istu momčad koja je igrala protiv Crystal Palacea?

„Ne, napravit ću nekoliko promjena. Ali momčad radi jako dobro, svi vrijedno treniraju, svi žele igrati. Tko god bude igrao, sastavit ćemo jaku momčad.“

Koja natjecanja su vam prioritetnija i imate li dovoljno igrača u kadru za borbu na trima frontama?

„Nemamo prioritete. Sljedeća utakmica je uvijek najvažnija utakmica. Ne razmišljam o utakmici s Arsenalom, već o ovoj s Dinamom. Učinit ćemo promjene na isti način kao što smo ih radili za utakmice s Fulhamom i Crystal Palaceom. Momčad igra dobro, pobjeđujemo. Mogli biste pomisliti da nema promjena, ali mi nešto mijenjamo na svakoj utakmici. Mijenjamo jer vjerujemo svim našim igračima, naša kvalitativna razina je vrlo visoka. Kad svi rade onako kako treba, zaslužuju igrati i onda mi je lako vjerovati im.

Sutra nećemo igrati s istom momčadi s koja je igrala protiv Palacea, ali bit će jednako jaka. Sigurno nećemo davati prednost nekom natjecanju. Kao što kažete, igramo dva natjecanja plus finale i pokušat ćemo biti jaki u svakom.“

"Ako ispadnemo u Europskoj ligi..."

Očekujete li da će vam zamjena domaćinstva s Dinamom u nedjelju donijeti prednost u derbiju sjevernog Londona?

„Pa 6. prosinca igrali smo protiv Arsenala na našem stadionu, a Arsenal je 3. prosinca igrao kod kuće protiv bečkog Rapida. U isto vrijeme mi smo gostovali po vrlo hladnom vremenu u Austriji protiv Linza. Sletjeli smo u London u 3 ujutro. Je li to bila prednost Arsenala?“

gol expired Bruno Marić novi šef hrvatskih nogometnih sudaca, HNS odbio Poljud: Evo gdje će se igrati finale Kupa divider

Je li Europska liga najveća šansa Spursa za plasman u Ligu prvaka?

„Ne razmišljam o tome, razmišljam jedini kako pobijediti sutra, pa u nedjelju, a onda i u uzvratnoj utakmici u Zagrebu, pa u sljedećem kolu Premierlige. To je način na koji želim da igrači razmišljaju, nećemo staviti po strani nijedno natjecanje. Ako ispadnemo u Europskoj ligi, to neće biti zato što nismo išli punom snagom, već zato što je protivnik bio bolji. A ako ne završimo među prva četiri u Premierligi, to je zato što su drugi klubovi bili bolji i skupili više bodova. Idemo jako na svim frontama.“

Što mislite o najavljenoj promjeni formata Lige prvaka i ostalih UEFA-inih natjecanja? Želite li izbjeći Konferencijsku ligu sljedeće sezone?

„Ja sam zapravo nitko, samo čovjek koji marljivo služi nogometu. Trener sam, vrijedno radim, trudim se učiniti najbolje za svoje igrače i svoj klub. Pokušavam biti izvan svega što nije u mojim rukama. To je poput IFAB-a odluka o promjeni pravila sankcioniranja igranja rukom i zaleđa. Treba samo pričekati da važni momci donesu odluke i mi se tome moramo prilagoditi.

Jedino što se ne mijenja je priroda nogometa, a to je da sljedeću utakmicu želimo dobiti. A natjecanja na kojima smo uključeni su natjecanja koja pokušavamo osvojiti. Što će oni odlučiti, odlučit će. Naravno da postoje teške odluke za nas trenere, ali mi se moramo prilagoditi i to je to.“

Prošlo je 20 godina otkako je Daniel Levy postao čelni čovjek Spursa. Što su njegova postignuća vezana za teren i izvan njega?

„Uvijek gledam na svoje šefove s krajnjim poštovanjem. Ne osjećam se ugodno kad dajem komentare o njima. Jedino što mogu reći je da su nam u godinu dana i nekoliko mjeseci profesionalni odnosi vrlo dobri. Naravno da nam on pokušava pružiti najbolje uvjete i naravno da se mi trudimo dati najbolje od sebe. Svi zahtijevamo najbolje od svih koji radi u klubu. Cilj nam je učiniti klub uspješnijim i boljim, ali ne osjećam se ugodno komentirati glavnog šefa, osim što moram reći da ga izuzetno poštujem.“

"Volio bih da Bale igra svaku utakmicu 90 minuta, ali to nije moguće"

Hoćete li nastaviti dozirati Garetha Balea ili ćete pokušati maksimalno iskoristiti momenutum njegove forme?

„Želim da taj zamah ide dalje, ali mi moramo upravljati njime. Komunikacija je vrlo dobra, vjerujem da mi vjeruje. Vjerujem u njegovo iskustvo i prosudbu te u njegovo znanje o svojem tijelu. Trenutno zajedno odlučujemo što ćemo učiniti.

Neki dan tijekom utakmice vidio sam četvrtog suca koji nam se smije jer mu je moj razgovor s Garethom bio smiješan. Gledali smo se govoreći: 'Koliko još minuta? 5 ili 10? ' Odluke smo donosili zajedno. Sudac se tome smijao. Imao odličan odnos, a on igra jako dobro. Naravno da bih volio da bude na terenu 90 minuta svaku utakmicu, ali to nije moguće.“

Može li Dinamo proći Tottenham?

Ukupno glasova:

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme igrali izrazito napadački, hoće li vam teško biti sastaviti momčad?

„Ne, neće biti teško jer smo već odigrali nevjerojatan broj utakmica, više od 40. Nadamo se da ćemo do kraja sezone imati još 15 ili 16, 20. Moramo rotirati igrače ili ih mijenjati tijekom utakmice, kao što smo mijenjali Kanea, koji u posljednjoj nije igrao svih 90 minuta već desetak manje. Bale je igrao 60 minuta, Erik Lamela 30, a Vinicius 15.

U ovom trenutku nemamo ozljeda, u fazi napada imamo puno mogućnosti i nije važno tko je na terenu, jer govorimo o kvalitetnim igračima. Momčad ima dobru napadačku dinamiku. Dinamo se vrlo dobro brani, u mnogim trenucima utakmice igraju u liniju sa šestoricom, transformiraju tu liniju od četiri u liniju od šest. Imaju jak blok i brane se s puno ljudi.

Kad otmu loptu, brzo prelaze u protunapad, s brzim krilnim napadačima i napadačem koji je dobar razigravač. Znaju što rade, imaju dobre igrače, a i trener mora biti dobar.“

"Velika noć za moj Porto"

Juventus Andree Agnellija, jednog od glavešina Europske klupske organizacije, sinoć je ispao od vašeg Porta u Ligi prvaka. Bude li došlo do najavljenih reformi, hoće li u novom formatu ovakva iznenađenja biti moguća?

„Nemam što reći o tome, jedino što mogu reći jest to da uvijek osjećam emocionalnu povezanost sa svojom prošlošću, a Porto je važno razdoblje moje prošlosti i uvijek sam sretan kad je moja prošlost sretna. Tako velika noć za Porto i jako sam sretan zbog njih“, zaključio je Mourinho.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider