Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"It's coming home!"

Trijumf Engleza: Evo koliko zarađuje najlošiji engleski klub, a koliko španjolske perjanice

Oba velika klupska trofeja sigurno će završiti u Engleskoj, a isto tako je sigurno da su ova dva finala već sada - povijesna.

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Sinoć smo saznali i finaliste drugog europskog klupskog natjecanja - Europske lige. I tamo će, baš kao i u finalu Lige prvaka, igrati - engleski klubovi. Chelsea je nakon jedanaesteraca prošao Eintracht, dok je Arsenal i u uzvratnom susretu pobijedio Valenciju. Englezi su pokorili Europu.

"It's coming home!" pjevali su Englezi na Svjetskom prvenstvu. U Rusiji im to nije prošlo zbog naših Vatrenih, ali u klupskom nogometu - bili su maksimalno precizni.

Oba velika trofeja sigurno će završiti u Engleskoj, a isto tako je sigurno da su ova dva finala već sada - povijesna. Jer će prvi put u njima igrati 4 kluba iz jedne države.

A do sada smo imali samo dva engleska finala: u sezoni 1971./1972. Tottenham i Wolverhampton igrali su finale Kupa UEFA, a 2007./2008. završni dvoboj Lige prvaka igrali su Manchester United i Chelsea.

A finale Europske lige donosi londonski derbi. Ove sezone, Chelsea i Arsenal odigrali su dvije utakmice u prvenstvu, a svaka je od momčadi upisala domaću pobjedu.

A i međusoban omjer u posljednjih 10 utakmica je također izrazito izjednačen, sa samo jednom pobjedom više na strani Arsenala.

Ovakvim raspletom europske sezone, Englezi su došli na svoje. Ali je također važno naglasiti da su engleski klubovi ujedno i najbogati svjetski klubovi - po tome koliki silan novac dobivaju na račun TV prava.

Tako su za prošlu sezonu, Manchester City i United dobili 177 milijuna eura, dok je trećem na toj ljestvici, Tottenhamu, pripao oko 171 milijun.

A evo usporedbe sa španjolskom ligom: Barcelona je za istu sezonu zaradila 154 milijuna eura, Real Madrid 6 milijuna manje, dok je treći velikan Atletico Madrid zaradio prilično manje: 110 milijuna eura. Naravno i to je golemi novac, ali ovu veliku razliku u zaradi od TV prava između engleske Premier lige i španjolske La lige najbolje će pokazati ovaj podatak: Stoke je za prošlu sezonu, u kojoj je ispao iz Lige, zaradio 113 milijuna eura! Dakle, klub s najmanjom zaradom u Engleskoj, zaradio je više od madriskog Atletica.

"Svima je poznato kakav tempo ima engleski nogomet. Primjerice, mi smo do finala Liga kupa morali pobijediti Liverpool i Tottenham, dakle, finaliste Lige prvaka. A onda smo u finalu igrali protiv, po mom mišljenju, najbolje momčadi cijele Europe, a to je Manchester City. Takav tempo i takva konkurencija ne postoji nigdje na svijetu", kazao je trener Chelseaja Maurizzio Sarri.

Pregled najuzbudljivije sezone Lige prvaka: Ovo se dogodilo tek drugi put u povijesti Saša Lugonjić (Foto: GOL.hr)

Trener Valencije Marcelino Garcia Toral:

"Ekonomska moć, moć novca je itekako očita u nogometu. Ona je važna jer više novca jednostavno znači i više resursa. Međutim, Englezi, koji imaju najveću financijsku moć posljednjih 6 ili 7 godina, nisu posljednjih sezona imali mnogo momčadi u finalima Lige prvaka i Europske lige."

Sarri dodaje:

"A uz to valja naglasiti da je nama uzvrat protiv Eintrachta bila 61. utakmica ove sezone, dok su talijanski klubovi odigrali maksimalno 50 ili 52 utakmice. A tih 8 ili 10 utakmica, više čini veliku razliku. I sve to zajedno čini englesku Premier ligu najboljom ligom Europe, a samim time i svijeta."

Za Hrvatsku, ova sezona donijela je potvrdu nevjerojatnog kontinuiteta jer, s jedne strane, s Dejanom Lovrenom imamo i osmu sezonu uzastopce s barem jednim našim igračem u finalu Lige prvaka, a s druge strane, s Mateom Kovačićem imamo i petu u posljednjih 6 sezona, a da jedan Hrvat igra i finale Europske lige.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider