Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...
Nogomet
ima dimenziju više

Ederson je prototip vratara budućnosti: Bolji i od Neuera?

Otkako je stigao u Manchester City, brazilski vratar Ederson ne prestaje oduševljavati svojim mogućnostima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City u utorak je napravio veliki korak prema plasmanu u nokaut fazu Lige prvaka, nakon što je s 2:1 slavio protiv Napolija u susretu 3. kola skupine F. City je sva tri boda uzeo ponajviše zahvaljujući pogocima Sterling i Gabriela Jesusa, ali i vratara Edersona.

City je razbio vodeći sastav talijanskog prvenstva u prvih pola sata i već je nakon 13 minuta imao 2:0. Na poluvrijeme se otišlo s tim rezultatom, a najzaslužniji za to bio je brazilski vratar, koji je Mertensu obranio kazneni udarac u 38. minuti.

Osim što je sjajan čuvar mreže koji je u dosadašnjih 11 utakmica u svim natjecanjima primio samo pet pogodaka, Ederson je vratar koji odlično čita igru i još bolje dodaje loptu!

Često smo svjedoci vratarima koji jednostavno ne znaju baratati s loptom, te njihova dodavanja izgledaju nesigurno i nezgrapno. Vratar Bayerna Manuel Neuer prvi je koji je počeo daleko izletavati sa svojih vrata, dribljati i dodavati loptu svojim suigračima. No Ederson je tu vještinu podigao na jednu novu razinu.

Ederson izlazi i do 25 metara od svog gola kako bi spriječio suparnička proigravanja u prostor, a na utakmici protiv Napolija vidjeli smo i kako precizno dodaje loptu svojim suigračima koji su od njega udaljeni i po 20-ak metara. Dodaje po zemlji, dodaje po zraku, dodaje između dvojice suparničkih igrača... Ederson može sve!

Iako su mu tek 24 godine, možemo reći da je Brazilac već sada velika vratarska zvijezda i prototip čuvara mreže koji će dominirati u budućnosti. Jer nije više dovoljno samo imati dobre reflekse i dobro čitati ubacivanja u kazneni prostor. Vratari moraju sve više i više sudjelovati u igri, no trenutno je mali broj onih koji to mogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider