Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
imaju dobar razlog za to

"Pojačanje" koje je nasmijalo mnoge: Simpatični francuski prvoligaš predstavio službeni - traktor

Po mnogočemu poseban klub povukao je nesvakidašnji potez.

Službeni Guingampov traktor (Foto: Twitter/EA Guingamp) (Foto: Twitter/EA Guingamp)

Većinu svoje duge 107-godišnje povijesti igrali su amaterski i niželigaški nogomet – sve do 1995. kada su prvi put izborili ulazak u elitni razred francuskog nogometa.

Otada je EA Guingamp ostvario vrlo impresivne rezultate za jedan mali klub: osvojili su kultni Intertoto kup u prvom izlasku u Europu 1996., pa dodali još dva Kupa Francuske 2009. i 2014.

Prilikom osvajanja drugog trofeja nogometni svijet obišle su neobične scene – navijači Guingampa, uglavnom poljoprivrednici iz istoimene komune sa sjeverozapada Francuske, izvršili su pravi traktorski desant na Pariz u kojem se igralo finale.

Kolone traktora preplavila su ulice Grada svjetlosti i stvorile zanimljiv kontrast između svjetske metropole i regije koja se ekonomski dobrim dijelom oslanja na poljoprivredu.

Zadnji su, ali navijači i dalje pun tribine

Stoga ne čudi da je klub odlučio navijačima predstaviti - službeni klupski traktor. Ovaj potez mnoge je nasmijao, ali kada se uzme u obzir povijest i veza kluba s poljoprivredom, radi se o vrlo simpatičnoj akciji francuskog prvoligaša, koji nosi prikladan nadimak Farmeri.

Zanimljivo, komuna (administrativna jedinica u Francuskoj) Guingamp po kojoj se zove klub broji svega oko 7,500 stanovnika – 2,5 puta manje od kapaciteta Stade de Roudouroua (19,033), koji privlači navijače i iz susjednih adminstrativnih jedinica.

Guingampu ove sezone baš i ne ide i nalazi se na posljednjem mjestu prvenstvene ljestvice, ali navijači i dalje u vrlo impresivnom broju pune tribine. Prosječno ih ove sezone na domaćim utakmicama gleda 14,298 ljudi, više od, primjerice, Toulousea koji s okolicom broji više od milijun stanovnika.

Pretposljednji Caen trenutno im bježi četiri boda, ali navijači Guingampa ne gube duh. ''Parkirajte ga ispred gola'', jedan je od komentara na klupsko predstavljanje traktora, a i ostale reakcije uglavnom su u duhovitom tonu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider