Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a cijena 'kikiriki'

Najpodcjenjeniji napadač današnjice: "Pere" Ronalda, malo slabiji od Messija!

Jedno napadačko ime i njegov učinak posebno zapinju za oko svakom ljubitelju nogometa ove sezone!

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz sezone u sezonu konstantno govorimo o rivalitetu između Cristiana Ronalda i Lionela Messija, dvojice ponajboljih nogometaša svih vremena. Međutim, kada govorimo o napadačima, posljednje dvije-tri sezone, a naročito ove, jedno ime posebno upada u oko svakome tko prati nogomet.

Dries Mertens! Napadač Napolija i belgijske reprezentacije ove je sezone postigao 11 golova i upisao 6 asistencija u 15 utakmica za Napoli u svim natjecanjima. Zabio je četiri pogotka više i upisao pet asistencija više od Cristiana Ronalda, koji je prije samo koji dan dobio FIFA-inu nagradu za najboljeg igrača svijeta u 2017. godini. Zabio je četiri gola manje od Messija, ali upisao asistenciju više!

Otkako je počeo igrati kao napadač, umjesto krila, a potom i krilnog napadača koje je igrao do početka prošle sezone, Mertens je u 61 utakmici upisao 45 pogotka i čak 21 asistenciju! Prosjek je to od 0,73 pogotka i 0,34 asistencije po utakmici.

Otkako je otišao Gonzalo Higuian na početku prošle sezone, Napoli pod Mauriziom Sarrijem igra u sustavu 4-3-3, s Mertensom kao najisturenijim napadačem. Do odlaska Higuaina igrao je isključivo na krilu, ni približno toliko ofenzivno kao danas.

Čisto usporedbe radi, Messi u karijeri ima prosjek od 0,87 pogodaka i 0,39 asistencija po susretu, a Cristiano Ronaldo 0,76 pogodaka i 0,26 asistencija.

Harry Kane, prvi strijelac engleske Premierlige i napadač koji je na listi želja Real Madrida, ima dva gola više ove sezone, ali čak četiri asistencije manje od Mertensa.

Belgijanac je u srijedu postigao hat-trick na gostovanju kod Genoe u 3:2 pobjedi Napolija, s kojom se vratio na vrh Serie A ispred Intera i Juventusa. Zabio je iz slobodnog udarca desnom nogom, a potom dva pogotka svojom slabijom, lijevom nogom!

Mertens je jedan od najpodcjenjenijih napadača današnjice, čiju tržišnu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na "mizernih" 28 milijuna eura. Messi prema istom izvoru vrijedi 120 milijuna, Cristiano Ronaldo vrijedi 100, a Kane 72 milijuna.

Današnji nogomet nezamisliv je bez brzih napadača (isturenih i/ili krilnih) koji zabijaju i asistiraju kao na traci. Mertens je jedan od takvih i pravo je čudo da nije jedan od najtraženijih na "transfer tržnici".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider