Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
STIŽU LUDA DVA KOLA

Dramatična HNL borba za Europu: Tko od četvorke ima najrealnije šanse, a tko će tražiti pomoć ostalih?

U posljednja dva kola Supersport HNL-a vodit će se žestoka borba za ostanak, ali i za preostala dva europska mjesta.

Varaždin, Osijek, Rijeka i Istra (Foto: Cropix (Darko Tomas, Željko Hajdinak, Damir Krajač, Goran Sebelić))

Borba za ostanak u društvu najboljih hrvatskih nogometnih klubova je jasna. Šibenik će u posljednja dva kola morati osvojiti tri boda više nego Gorica ili će se vratiti u drugi rang.

Što se tiče borbe za Europu, tu je nakon posljednjeg kola malo kompliciranije. Pred vikend su Rijeka i Osijek djelovali vrlo komotno, no njihovi porazi, a pobjede Istre i Varaždina posložili su sve za pravu borbu.

Rijeka trenutačno ima 48 bodova, Osijek je na 46, a Istra i Varaždin na 45. Pogledajmo tko igra protiv koga (velikim slovima označeni domaći susreti).

Rijeka: DINAMO, Osijek

Osijek: Šibenik, RIJEKA

Istra: Lokomotiva, SLAVEN

Varaždin: Gorica, LOKOMOTIVA

Analizirajmo situaciju klub po klub.

Rijeka

Kao što možemo vidjeti, Rijeka ima najteže protivnike, no situaciju gdje su s tri osvojena boda sigurni u Europi. Imaju bolji međusobni omjer od Istre i Varaždina, dok su preostala dva kluba po tom pitanju potpuno izjednačena. To znači kako izravni međusobni omjer, ali i zatvaranje kruga s ta dva kluba potpuno odgovara Riječanima. 

Njima bi savršeno bilo pobijediti rasterećeni Dinamo i onda da oni rasterećeni mogu u Osijek, kojem će posljednja utakmica na mitskom Gradskom vrtu vjerojatno biti "živa" i sigurno će ostaviti srce na terenu da novi stadion odmah ugosti europske susrete.

Osijek

Bijelo-plavi nikako ne smiju izgubiti u Šibeniku, koji će izgarati od želje da dođe do tri boda, bez kojih bi ligu mogli napustiti i kolo prije kraja. Iako i s tim eventualnim porazom Osječani i dalje imaju šanse, jednako je tako realna mogućnost da u posljednjem kolu više ne bi ovisili o sebi samima.

Osijek čak nije siguran u Europi niti s četiri boda, gdje bi izvisio u slučaju da Rijeka savlada Dinamo, a Varaždin ili Istra osvoji šest bodova. 

Pozitivno za Osječane je to što imaju bolje međusobne susrete od Istre, a trenutačno i protiv Rijeke, osim ako Rijeka u posljednjem kolu dođe do pobjede od tri pogotka razlike. No, tada nije moguće niti da završe na jednakom broju bodu. Nažalost po njih, s Varaždincima su u minusu. 

Najbolje za Osječane bilo bi doći pobjede u Šibeniku, nakon čega bi u posljednjem kolu sami odlučivali o svojoj sudbini.

Varaždin

Varaždinci Europu mogu izboriti s jednim osvojenim bodom, a bez nje ostati sa šest. Nažalost, ne ovise samo o sebi.

Situacija u kojoj bi uz dvije pobjede ostali bez Europe je ona gdje Osijek pobjeđuje obje preostale utakmice, a Rijeka savlada Dinamo. Ista bi se situacija u slučaju osvajanja svih šest bodova mogla dogoditi Istri.

Tako će Varaždinci prvo navijati za Šibenik i Dinamo, a onda eventualno za Rijeku na Gradskom vrtu.

Od Osijeka imaju bolje međusobne susrete, no izjednačenje s njima moguće je uz jednu pobjedu i poraz te dva neodlučena susreta Osijeka. Ali onda ni Istra ne smije osvojiti više od dva boda.

Moguće je izjednačenje s Osijekom uz jedan osvojeni bod. To je situacija gdje bi Osijek doživio dva poraza. Varaždinci tada mogu u Europu ako ni Istra ne osvoji više od boda.

U slučaju da završe izjednačeni samo s Istrom, s kojom imaju potpuno jednak omjer, odlučivat će ukupna gol-razlika, koja je trenutačno za čak sedam pogodaka na strani Istrijana.

Europu mogu osigurati s dva osvojena boda, uz uvjet da Osijek ni Istra ne osvoje također dva.

Istra

Istra u Europu ne može s jednim bodom jer ih eventualni krug Osijeka, Istre i Varaždina stavlja na drugo mjesto u njemu. 

Mogu s dva u slučaju da Osijek doživi oba poraza, a Varaždin ne uzme više od dva boda.

Isto kao Varaždinci, mogu ostati bez Europe čak i da pobijede u oba preostala susreta. To je ona situacija gdje Rijeka pobjeđuje Dinamo, a gubi od Osijeka, koji je kolo ranije savladao Šibenik.

Ali i situacija gdje Rijeka osvaja tri boda, a Varaždin također šest, čak i bez pobjede Osijeka u Šibeniku. U tom slučaju zatvara se krug Rijeke, Varaždina i Istre, u kojem su Puležani najslabiji.

Sve u svemu, scenarija je više i vjerujemo kako odluka neće pasti do posljednjih trenutaka, a posebno će zanimljiv biti susret posljednjeg kola u Gradskom vrtu.

Što se tiče rasporeda 35. kola, prvi će na teren Šibenik i Osijek (u petak od 18:10), dok Gorica i Varaždin igraju u subotu. Dva susreta na rasporedu su u nedjelju, Lokomotiva i Istra od 17, a Rijeka i Dinamo od 19 sati i 30 minuta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider