Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Dnevniku Nove TV

Predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a dao naslutiti da se Euro neće igrati: "To je mudri put"

Pandemija koronavirusa utječe i na hrvatski nogomet, do daljnjega je odgođen HNL, a otkazan je pripremni turnir u Dohi.

Predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. sc. Dragan Primorac, bio je gost Dnevnika Nove TV gdje je komentirao pandemiju koronavirusa i njen utjecaj na hrvatski i europski nogomet.

Jesu li sve mjere vodećih nogometnih organizacija poduzete na vrijeme?

Nema treninga ni Hajduk ni Dinamo ni Rijeka. Je li to preporuka vaše Zdravstvene komisije i trebaju li to napraviti to i drugi klubovi?

"U trenucima kad treba postojati jedna šira odgovornost, kad vidimo da je širenje infekcije nezaustavljivo ja pozdravljam ovaj potez i preporuka Zdravstvene komisije HNS-a je definitivno ići u tom smjeru dok se situacija ne stabilizira."

"Zdravlje igrača i publike su daleko važniji od bilo kojeg interesa"

Koliko to može potrajati?

"Pa vidite, većina organizacija u svijetu je dala preporuku na dva tjedna, a nakon toga ćemo pratiti što se događa i donijeti sljedeće odluke."

HNS je odgodio sve utakmice pod svojom ingerencijom, a UEFA tek ovog petka. Je li trebala i ranije?

"Pa gledajte, sigurno da, ali nije jednostavno velikim organizacijama donijeti takve odluke koje imaju ogroman utjecaj, i financijski i ostali, ali Bogu hvala prepoznali su da su zdravlje igrača i publike daleko važniji od bilo kojeg interesa."

U četvrtak navečer su se igrale neke utakmice Europske lige. Koliko je odigravanje tih utakmica rizično?

"Evo, kad pogledate da neki od najpoznatijih trenera, uključujući Arsenal i njihove igrače, dobiju i budu inficirani koronavirusom, onda postaje jasno da nitko ne može zaobići to širenje. To je jedna od najjačih poruka, da treba početi djelovanje preventivno, radije nego liječiti. I upravo je to razlog zašto je UEFA donijela tu odluku."

"Ako Euro počne, a počne i rapidno širenje virusa, onda imate direktnu odgovornost"

UEFA idući tjedan odlučuje o mogućoj odgodi Europskog prvenstva za 2021. godinu. L' Equipe piše da je ono već odgođeno. Što vi očekujete?

"Jednu odgovornost koju pokazuju i UEFA i FIFA. Jer, ako vam počne jedno takvo natjecanje, a počne rapidno širenje virusa, onda imate direktnu odgovornost. To UEFA ne želi i to ne želi nijedan nacionalni savez, mislim da je to mudri put, a konačna odluka će biti ovih dana."

Predsjednik ste Zdravstvene komisije HNS-a. Razmišlja li se o skraćivanju hrvatskog nogometnog prvenstva?

"U ovom trenutku nitko tu odluku nije donio, ali znam da je svima prioritet zdravlje svih. Ono što je najvažnije u ovom trenutku jest da Hrvatska ima jednu kolektivnu odgovornost, jer Hrvatska je sada vrlo vulnerabilna. Svatko mora maksimalno dati svoj doprinos, a ovo što čini Hrvatski nogometni savez je na tom tragu."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider