Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Sretno!

Nova kapetanica hrvatskih nogometašica: "Naš ženski nogomet ima svijetlu budućnost"

Doris Bačić, jedna od najtrofejnijih žena u povijesti hrvatskog nogometa, na međunarodnoj sceni prevalila je dug put od prvog zaustavljanja lopte u rodnom Neumu do stajanja među vratnicama klubova poput Anderlechta, Juventusa i Sportinga.

Hrvatske nogometašice (Foto: Srećko Niketić/Pixsell)

Hrvatska je poznata u svijetu po nogometašima koji su na posljednja dva svjetska prvenstva osvojili srebrnu i brončanu medalju, no zemlja s 3,8 milijuna stanovnika ima i sve više nogometašica koje vještinama oduševljavaju publiku.

Doris Bačić, 28-godišnja vratarica hrvatske reprezentacije, sprema se za trening u četvrti Les Planes u Barceloni. Njezin Levante u subotu igra ondje važnu utakmicu španjolskog prvenstva protiv Seville.

Bačić odlučno navlači rukavice u srijedu na Međunarodni dan žena kojim se obilježavaju društvena, politička, gospodarska i kulturna postignuća žena, ali i kojim se poziva na ravnopravnost.

"Dan žena, kao i svaki drugi, provodim trenirajući", izjavila je Bačić za Hinu.

Jedna od najtrofejnijih žena u povijesti hrvatskog nogometa na međunarodnoj sceni prevalila je dug put od prvog zaustavljanja lopte u rodnom Neumu do stajanja među vratnicama klubova poput Anderlechta, Juventusa i Sportinga.

"Biti nogometašica u današnje vrijeme postala je normalna stvar u cijelom svijetu pa tako i kod nas u Hrvatskoj", napominje Bačić koja je počela igrati nogomet kao osmogodišnja djevojčica.

Od tada, u proteklih 20 godina, vidi promjenu u okruženju.

"Savez radi jako puno na razvojnim kampovima i na poboljšanju uvjeta u ženskom nogometu pa je danas u Hrvatskoj jako lako i pristupačno biti nogometašica, što možda prije 15 godina nije bio slučaj."

U Hrvatskoj je tada bilo blizu 1000 registriranih nogometašica, a danas ih je oko 3200, podatak je sustava za registraciju COMET kojim se koriste u Hrvatskom nogometnom savezu.

Bačić je osvajala nacionalna prvenstva, kupove i Superkupove s bosansko-hercegovačkim Sarajevom, hrvatskim Osijekom, švedskim Rosengardom, belgijskim Anderlechtom i talijanskim Juventusom.

Prošle godine je došla i do pehara portugalskog kupa i Superkupa sa Sportingom iz Lisabona.

"Dva najljepša trenutka, koja su mi definitivno obilježila karijeru, bila su prvi poziv u A reprezentaciju Hrvatske i utakmica s Juventusom pred 40.000 gledatelja", prisjeća se.

Prošlog ljeta je napustila Sporting jer je "osjetila potrebu za nečim drugim". Smatra da je bila ispravna odluka potpisati za Levante, klub koji je tada izborio nastup u prvoj španjolskoj ligi.

Upravo je u Španjolskoj prošle sezone srušen svjetski rekord u posjećenosti neke utakmice ženskog nogometa. U travnju je susret između Barcelone i Real Madrida u Ligi prvakinja gledalo 91.553 gledatelja. Prvenstveni susret ženskih ekipa Atletica i Barcelone, odigran 2019. pred 60.739 gledatelja, druga je klupska utakmica po posjećenosti u povijesti.

"Ženski nogomet obara rekorde. Nije to više kao u neka druga vremena", ističe Bačić.

Napominje da je "Španjolska definitivno jedna od najboljih liga svijeta trenutno".

"Osim Barcelone (vodeće u prvenstvu) tu su sve druge ekipe s razlikom od nekoliko bodova. Rijetkost je da je neko prvenstvo toliko kompetitivno."

"Ovo mi je stvarno lijepo iskustvo. Veliki korak u mojoj karijeri je što mogu dijeliti travnjake s nekima od najboljih svjetskih igračica", dodaje Bačić.

Njezin Levante zauzima 12. mjesto među 16 klubova te mu je cilj opstanak u prvoj ligi.

Bačić, koja ima ugovor do kraja sezone, uvjerena je da će igračice u crveno-bijelim dresovima uspjeti u tome.

"Sviđa mi se što se svaka utakmica igra kao da je zadnja, svaka je bitna. Nema prostora za popuštanje."

Bačić nosi kapetansku vrpcu reprezentacije Hrvatske od prošlog ljeta, kad se dotadašnja kapetanica Iva Landeka oprostila od igranja.

Hrvatska je prošli mjesec, pod vodstvom izbornika Nenada Gračana, zauzela drugo mjesto na međunarodnom turniru na Cipru, iza pobjedničke Finske, a ispred Rumunjske i Mađarske.

"Jako smo mlada i perspektivna ekipa", naglašava Bačić.

Pod novim izbornikom su se počele bolje uigravati, a priključile su im se i nove igračice.

"Sve skupa, to ide u dobrom smjeru. Gledajući i mlađe uzraste, mislim da Hrvatska ima jako svijetlu budućnost", kaže.

Bačić ima poruku za djevojčice i mlade žene bez obzira odluče li se baviti nogometom ili nečim drugim.

"Svatko treba pratiti svoje snove i ne odustajati kad je najteže, jer korak nakon toga je uspjeh."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider