Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zvijezda u usponu

Real Madrid naciljao Modrićeva nasljednika: Susjedi imaju sjajnog igrača kojeg želi pola Europe

Jedan od heroja doigravanja za Euro na meti je velikog Real Madrida - Dominik Szoboszlai…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mađarima se silna ulaganja u nogomet, napose u infrastrukturu, počinju vraćati.

Mađarska se polako, ali sigurno vraća na veliku scenu. Nakon što je Ferencvaros izborio skupinu Lige prvaka, mađarska reprezentacija drugi put zaredom plasirala se na Euro.

Iz kvalifikacijske skupine F na Euro su se plasirale čak četiri reprezentacije. Hrvatska i Wales izravno, a Mađari i Slovaci kroz doigravanje.

Mađarska je u kvalifikacijama napravila veliko iznenađenje pobijedivši viceprvaka svijeta Hrvatsku u Budimpešti. Tada se već moglo naslutiti da bi opet mogli na veliko natjecanje. Očito ta pobjeda nije bila slučajna.

Dominik Szoboszlai junak Mađarske

Malo im je nedostajalo da se plasiraju izravno, bili su u debeloj igri do posljednjeg kola, no sve su naplatili u doigravanju. Prvo su isprašili Bugarsku u Sofiji (1:3), a sinoć su okrenuli Island u dramatičnoj završnici.

Do 88. minute gubili su 1:0, tada je izjednačio Loic Nego, a pobjednički gol u sudačkoj nadoknadi postigao je junak utakmice Dominik Szoboszlai, trenutačno najveća zvijezda mađarskog nogometa.

gol expired Srpski nogometaši na udaru javnosti: ''Bolje mi u selu igramo nogomet" divider

Kod rezultata 1:1 spriječio je pogodak Islanđana blokiravši put lopti praktički na gol-crti, a onda je postigao pobjednički pogodak. Na stranu učinak u ovoj utakmici, svakome se može pogoditi jedna dobra partija, ali činjenica jest da se radi o odličnom igraču, iznimno talentiranom, s obzirom na godište, možda i najpotentnijem veznjaku današnjice.

Mađarska dugo nije imala takvog igrača, možda tamo još od Lajosa Detarija, nekoć najskupljeg igrača na svijetu. I on je bio plemenita desetka. Olympiacos ga je 1988. platio Eintrachtu iz Frankfurta oko 20 milijuna njemačkih maraka, što je u tom trenutku bio svjetski rekord.

Szoboszlai je najvrjedniji igrač mađarske reprezentacija i svojeg kluba RB Salzburga. Na Transfermarktu je procijenjen na 25 milijuna eura. Naravno da ga Salzburg namjerava prodati za osjetno veći iznos. To će se vjerojatno i dogoditi. Naime, madridski As piše da je Real Madrid ozbiljno zagrijan za 20-godišnjeg veznjaka, koji je nogometnu karijeru započeo u Fehervaru, nekadašnjem Videotonu.

Real želi veznjaka RB Salzburga

Madriđani namjeravaju nastaviti razvojnu strategiju kupovine mladih igrača koju su započeli prije nekoliko godina. As piše da je Szoboszlai jedan od prioriteta Kraljevskog kluba. Doima se da doista ima sve potrebno razviti se u velikog igrača.

Ima sjajne fizičke predispozicije; visok je i jak, a uz to je vrlo pokretan i hitar. Ima odličan pregled igre, tehnički je vrlo potkovan, igrač je snažnog i preciznog šuta, što je pokazao i protiv Islanda, kada je u sprintu pretrčao 50 metara i odapeo s distance u sami kut. Slobodni udarac mu je specijalnost. Za veznog igrača postiže dosta golova, ove sezone u 13 utakmica postigao ih je pet.

gol expired Srbi bruje o skandalu: "Orlovi su oštećeni u ključnom trenutku! Zašto sudac nije gledao VAR?" divider

Pažnju šire španjolske javnosti privukao je dobrom partijom protiv Atletica na Wanda Metropolitanu u prošlom kolu Lige prvaka. Atletico je slavio s 3:2, a Szoboszlai je postigao jedan gol za svoju momčad. Topovskim udarcem probušio je Oblaka. Postigao je gol i u remiju 2:2 s Lokomotivom fantastičnim udarcem s ruba šesnaesterca, iskosa s lijeve strane pogodio je u suprotne rašlje.

U veznom redu može igrati praktički na svim pozicijama. Osim što zabija, Szoboszlai i asistira. U 13 utakmica ove sezone upisao je čak devet asistencija.

Kad se podvuče crta, gotovo da nema slabe točke, pa ne čudi što ga želi pola Europe. Arsenal i Milan već su ga pokušali dovesti. Naravno da Leipzig ima najbolju startnu poziciju jer su poznate sponzorske veze između Salzburga i Leipziga.

Modrićev nasljednik

No ako na vrata Salzburga zakuca Real, jasno je da se priča mijenja. Szoboszlaiju ugovor istječe u ljeto 2022., u Madridu se nadaju da bi ga mogli dovesti za tridesetak milijuna eura. Nismo baš sigurni.

Ako Szoboszlai završi na Santiago Bernabeu, tamo ga čeka ogromno nasljeđe najvećeg Mađara Ferenca Puskasa, vođe čuvene Lake konjice i jednog od najvećih igrača Reala svih vremena.

Kako vam se svidjela Hrvatska u Istanbulu?

Ukupno glasova:

Ako ne računamo Adama Szalaija, koji je igrao u B-momčadi Reala, Puskas je posljednji Mađar koji je nosio dres Reala. Puskas je u 262 utakmice postigao 242 gola za Real. Podatak koji sve govori. Szoboszlai ne može nadmašiti Puskasa, ali ako mu se samo djelomično približi, bit će velika zvijezda.

Szoboszlai nije baš isti tip igrača kao hrvatski kapetan Luka Modrić, ali može se reći da bi mogao biti njegov nasljednik. Budući da je vrlo raznovrstan, može igrati i na Modrićevoj poziciji.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider