Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KORAK DO KATASTROFE

Dosad je samo jedan finalist Lige prvaka ispao iz lige, ove sezone mogao bi drugi

Domaćim porazom od Seville, Valencia je ozbiljno zakoračila prema drugoligaškom natjecanju.

Kily Gonzalez i Stefan Effenberg (Foto: Afp)

21. stoljeće prekrasno je krenulo za Valenciju, jedan od pet neusporedivo najvećih španjolskih nogometnih klubova. Dva finala Lige prvaka, dvije domaće titule prvaka i osvojeni UEFA kup, sve je to ostvareno u prve četiri godine stoljeća.

A onda je krenulo razdoblje promjenjivih rezultata i forme. Istina, osvojena su dva Kupa kralja, također su jedno vrijeme su Šišmiši gotovo bili pretplaćeni na treće mjesto lige. A onda je krenuo pad i to upravo time što uprava nije bila zadovoljna s trećim mjestom, koje je Unai Emery osvojio tri sezone zaredom. 

Loši potezi su postali pravilo, a onda je stigao Lim

Naravno, otkako je Emery napustio klub, treće mjesto više nije osvojeno, a do danas je viđeno tek nekoliko sezona s izborenim nastupom u Ligi prvaka. No, otkako je klub kupio singapurski milijarder, Peter Lim, Valencia samo tone.

Prodaja igrača nakon prve prave ponude i najčešće ispod cijene kao da je postala modus operandi momčadi. I ove sezone vidi se epilog toga. Iako se radi o najmlađoj momčadi lige, od koje se početkom sezone jako puno očekivalo te tu uistinu ima puno talenta, drugi dio sezone gotovo je nemoguće objasniti. I zbog toga je sad Valencia u situaciji gdje mnogi smatraju kako se mora dogoditi čudo da počni pružati potrebne igre te da izbore ostanak u La ligi.

Jučerašnja utakmica protiv Seville, momčadi u tek nešto boljoj situaciji i formi, trebala je poslužiti za hvatanje priključka i dolazak u formu, ali momčad koju u ulogi spasitelja vodi klupska legenda, Ruben Baraja, pala je na svojoj Mestalli rezultatom 0:2.

Tri su boda od Almerije, prve momčadi iznad crte, no s jako lošom formom. Nadu mogu gajiti tek u relativno dobrom rasporedu, odnosno protivnicima koje bi prava Valencia trebala savladati. Ali, njihov problem nisu samo rezultati nego i igra.

Raspored je dobar, ali igra je užasna

Preostalo je devet utakmica do kraja, a Valencija igra ovim redom. Elche u gostima, Valladolid kod kuće, Cadiz u gostima, Villarreal kod kuće, Celta u gostima, Real Madrid kod kuće, Mallorca u gostima, Espanyol kod kuće te gostovanje kod Betisa za kraj.

Ako se ne uspiju spasiti, Valencia će biti tek drugi finalist Lige prvaka koji je ispao iz lige. Istina, četvrti koji je u drugoj ligi zaigrao, no Olympique Marseille i Juventus, koji nisu bili samo finalisti nego i prvaci, nisu ispali zbog rezultata nego zbog drugih poslova.

Jedini finalist Lige prvaka koji je dosad ispao iz lige bio je Monaco, koji je u drugi rang ispao u sezoni 2010./11. samo sedam godina nakon što su igrali finale.

No, Monaco se uspio oporaviti te se vratiti nakon dvije godine, a onda ponovno postati prvak te čak dogurati do novog polufinala Lige prvaka, s onom sjajnom generacijom čiji su članovi danas po najvećim klubovima Europe.

Kako će se odviti bliža budućnost Valencije, svakako ćemo pobliže pratiti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider