Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sretno svima!

Dnevnik jednog fantazista (7): Prvo kolo iza nas, otvoren rok za transfere

Prvo kolo Eura je iza nas, a posljednje utakmice odigrale su se u skupini F.

Mert Muldur - Dnevnik jednog fantazista (Foto: AFP/gol.hr)

Možda i najbolju utakmicu turnira odigrali su Gruzija i Turska, a nešto manje atraktivnu Češka i Portugal. Turci su pobijedili 3:1, a Portugalci 2:1. Vidjeli smo i sjajne pogotke, prva su dva turska gola vrlo vjerojatno i pogoci turnira dosad na Europskom prvenstvu.

Najvažnije što slijedi jest utakmica Hrvatske i Albanije te početak novog, drugog kola i u našem fantasyju. Zato sam za vas i spremio prijedloge za transfere, a vidjet ćete i koga sam sve mijenjao i tko su novi igrači u momčadi.

Rezime skupine F i najbolji nakon prvog kola

Apsolutni je pobjednik Mert Müldür, koji je zabio kao branič prvi turski pogodak protiv Gruzije. Nevjerojatan gol koji mu je donio i puno fantasy bodova. Na koncu čak 40 punata, što bi se reklo u Dalmaciji. Kod Gruzijaca najbolji je bio veznjak Levantea Giorgi Kochorashvili. Inače, on je u kvalifikacijama za Euro bio gruzijski igrač s najviše progresivnih dodavanja. Skupio je 25.5 bodova, a za to mu je najviše pridonijela asistencija Georgesu Mikautadzeu. 

Kod Portugala najbolji je bio Vitinha s 27.9 bodova, a kod Češke Lukas Provod, strijelac jedinog češkog pogotka u toj utakmici. Zaradio je 29.9 bodova, a njegova se reprezentacija na kraju ipak nije dobro provela, izgubila je 2:1.

Igrač koji je osvojio najviše bodova nakon prvog kola je Alessandro Bastoni. Talijanski branič odigrao je Briljantno protiv Albanije, a na njegov konto upisujemo i jedan pogodak. Nakon njega slijedi Dani Carvajal, Nicolo Barella, Michael Aebischer itd. Listu od desetorice najboljih zatvara vratar Španjolske i Athletic Bilbaa Unai Simon. Zanimljivo je da među igračima s najviše bodova prednjače obrambeni reprezentativci, a jedini pravi napadač na popisu je Cody Gakpo iz Nizozemske.

Najviše bodova nakon prvog kola Najviše bodova nakon prvog kola (Foto: GOL.hr)

Podsjetnik: transferi

Nakon svakog kola možete izvršiti do pet transfera plus promjenu izbornika. Dakle, transfer izbornika ne spada među tih pet transfera igrača.
Period transfera počinje između dvaju kola i traje poprilično kratko, zato trebate već unaprijed razmišljati kako ćete trgovati. Hoćete li sve spiskati u nepovrati kao Jordan Belfort ili biti stari lisac poput Warrena Buffeta. Naravno, sve to u nogometnim, odnosno fantasy okvirima. Još nešto, bitno je pripaziti na raspored i ozlijede igrača. Morate biti oprezni i pomno razmisliti koga ćete uvrstiti u svoju momčad.

Kvote

Što se tiče kvote, računaju se samo doista obavljeni transferi. Što to znači?
• Mijenjate li jednog od svojih igrača (Igrač X) za nekoga novog (Igrač Y), to se računa kao jedno trgovanje.
• No ako se predomislite i želite ponovno otkupiti Igrača X tako da prodate Igrača Y, to je dopušteno i neće se računati kao novi transfer jer je Igrač X već u vašem timu.
• Isto vrijedi za druge igrače. Primjer: mijenjate li jednog od svojih igrača (Igrač X) za novog (Igrač Y), a zatim zamijenite Igrača Y Igračem Z, to se računa samo kao jedan transfer, a ne dva. 

Prijedlozi za igrače: Tko je oduševio u prvom kolu?

U drugom po redu “Dnevniku jednog fantazista" pisao sam o mogućim igračima iz sjene. Neki su bili promašaj, a neki su bili pogodak. Među onima koji su se pokazali uspješnima svakako su: Lovro Majer, Barnabas Varga, Maximilian Mittelstadt, Dani Carvajal...

Hrvatska

Znamo da naša reprezentacija nikad nije izgubila drugu utakmicu na velikim natjecanjima. Neka se to opet ponovi, nećemo imati ništa protiv. Hrvatska je najbolja onda kad je najteže, iako zvuči kao nekakva izlizana floskula, zapravo je istina. Zato vam preporučujem da u svoju momčad ubacite otprilike dvojicu naših reprezentativaca, što patriotski, što zdravorazumski. 

Ivan Perišić (15 kredita)

Iako djeluje kao da nije na sto posto, Perišić je jedan od onih igrača koji su zabijali za Hrvatsku kad je najpotrebnije. Najbolji je naš strijelac na Eurima, a prema informacijama iz tabora, trebali bismo ga vidjeti od prve minute protiv Albanije. Znam, 15 kredita određeni je rizik, ali zašto ne probati?

Bruno Petković (13.5 kredita)

Porazgovarao je s izbornikom Zlatkom Dalićem, kao i uvijek je pun samopouzdanja i vjerujem da se želi iskupiti za promašeni jedanaesterac. Kako kaže albanski internacionalac i njegov klupski suigrač, Petković je najbolji igrač s kojim je igrao. Neka bude kao protiv Brazila, pobjednički pogodak za Hrvatsku. 

Joško Gvardiol (14 kredita)

Kao i Petković, nekako je i Gvardiol ostao dužnik, a on itekako puno toga ima reći. Znamo koliko je bio efikasan u Premier Ligi u dresu Manchestera Cityja, a vidjet ćemo može li biti takav u dresu Hrvatske, kao što je bio protiv Maroka u borbi za broncu. Nije jeftin, koštat će vas 14 kredita, ali ponajbolji branič svijeta i ne može biti jeftin. 

Ostali

Florian Wirtz (17.9 kredita) i Jamal Musiala (22 kredita)

Njemačka pred svojim navijačima želi pregaziti sve, ali i uzeti sve. U svojoj momčadi imaju dinamični duo vrlo talentiranih mladića, a to su Wirtz i Musiala. Nogometaši Bayera i Bayerna briljirali su u razbijanju Škotske, a ništa manje od njih se ne očekuje u, ruku na srce, težoj utakmici protiv Mađarske. Jedan od njih dvojice je must buy što se tiče fantasyja, a sasvim je svejedno koji. 

Manuel Akanji (9 kredita) i izbornik Murat Yakin (7.2 kredita)

Švicarska je protiv Mađarske pokazala kvalitetu i pobijedila 3:1. Glavna zvijezda u obrani je Akanji, kojeg veoma cijeni njegov klupski trener Pep Guardiola. Gledajući raspored ostalih reprezentacija, ova se utakmica objektivno nameće kao ona u kojoj bi dečki iz Helvetije mogli sačuvati "praznu postelju", kako u šali volim nazvati clean sheet. Tako izbor pada na Akanjija, koji može biti poprilično opasan svojim okomitim loptama, ali i u skok-igri. 

Za izbornika ne bi bilo loše izabrati Murata Yakina, koji dobro poznaje svoju momčad koju je dobio u nasljedstvo od Vladimira Petkovića. Pokazali su kvalitetnu igru protiv Mađarske i očekuje se slično i protiv Škotske.

Dani Carvajal (14.2 kredita)

O njemu sam već pisao, ali valja ponoviti gradivo. Kako bi se reklo na latinskom - repetitio est mater studiorum, ili u prijevodu - ponavljanje je majka znanja. Desni bek Reala iz Madrida igra u životnoj formi, zabio je u finalu Lige prvaka, zabio je Hrvatskoj u prvom kolu Eura i vrlo je nezgodan za braniti kad uđe iz drugog plana. Cijena mu 13.5 kredita, što je sasvim prihvatljivo. 

Christoph Baumgartner (12 kredita) i Stefan Posch (5.1 kredita)

Austriju čeka Poljska u drugome kolu i gledajući raspored ostalih reprezentacija, rekao bih da su njemački južni susjedi među favoritima. Odluka je tako pala na desetku Austrije, Baumgartnera. Ne košta previše, a vrlo je opasan u ulascima u zadnju trećinu protivnika te kvalitetno igra napadački pressing. S druge strane, Austrija je pokazala koliko je granita u obrambenom dijelu. Tako je baš Posch savršen izbor iz njihove obrane. 

Cristiano Ronaldo (23.9 kredita) 

Portugal nije briljirao protiv Češke, kao ni legendarni CR7. Skupio je 16.6 bodova i donio solidan broj bodova. No može to još bolje, protiv Turske očekujem i njegov pogodak na rekordnom šestom Euru na kojem nastupa. 

Lukas Haraslin (8.6)

Iako nije zabio niti asistirao protiv Belgije, brzonogi i okomiti Haraslin bio je ponajbolji igrač Slovačke u toj velikoj pobjedi. Njegova je reprezentacija u naletu i protiv Ukrajine može praktički potvrditi prvo mjesto u skupini. 

MOJA FANTASY MOMČAD: 

Fantasy me nije volio, pa sam odlučio odraditi svih pet zamjena nakon prvog kola. Skupio sam dosad samo 112.4 boda, što je premalo da pomrsim račune drugima, odnosno za nekakav dobar plasman. 

Iz ekipe sam "potjerao" gotovo sve nizozemske igrače koje imam (Joeyja Veermana i Jeremieja Frimponga), Romelua Lukakua, Kyliana Mbappéa i Otara Kiteishvilija. Promijenio sam i izbornika, Ralf Rangnick ipak je morao napustiti kormilo moje fantasy momčadi, a na njegovo mjesto sjeo je izbornik Švicarske, spomenuti Yakin. 

Prvo, da objasnim zašto su gotovo svi Nizozemci ispali iz planova za drugo kolo. Igraju protiv favorita Eura, Francuske, koja im sigurno neće dati puno prostora, a s druge strane Nizozemska me i nije baš oduševila igrom protiv Poljske. Nemam povjerenja u Ronalda Koemana i nisam siguran tko će mu sljedeću utakmicu zaigrati u početnih jedanaest. Joey Veerman vrlo je loše odradio utakmicu protiv Poljske, dok ni Xavi Simons nije bio puno bolji, ali ipak ostaje u momčadi. Što se tiče Frimponga, jedan od najboljih bekova svijeta nije ni bio u početnih jedanaest u prvom kolu. Upravo zato ne bi me čudilo da barem jedan od njih dvojice ne zaigra protiv Poljaka. Također, ako nije koristio od prve minute Jeremieja Frimponga protiv slabije Poljske, protiv koje bi trebao igrati visoko i dominirati, zašto bi to onda napravio protiv Francuske? Uostalom, nisam siguran niti koliko bi mi koristili i u zadnjem kolu protiv Austrije, koja je tvrd orah za svaku reprezentaciju na turniru. 

Transfer: na njihove pozicije upadaju Posch i Musiala, njemačko-austrijska kombinacija.

Nadalje, Romelu Lukaku. Možda griješim, ali čini mi se da je vrijeme za jednog od najboljih strijelaca Bundeslige, Louisa Opendu. Napadač Leipziga čeka s klupe kao zapeta puška, a silni Lukakuov promašaji bi mogli nagnati izbornika Domenica Tedesca na promjenu u napadu. Iako, nije isključivo da zaigraju zajedno u belgijskoj navali. 

Transfer: umjesto njega upada na mjesto napadača Lukas Haraslin. 

Iz momčadi je zbog ozljede ispao i Kylian Mbappé. Francuska zvijezda slomila je nos protiv Austrije i, kako stvari stoje, neće igrati drugo kolo protiv Nizozemske. 

Transfer: umjesto njega patriotski upada naš Bruno Petković. 

Što se tiče Kiteishvilija, nije nastupio od prve minute za Gruziju protiv Turske, što je bilo i veliko iznenađenje jer se očekivalo da će ga izbornik Willy Sagnol uvrstiti u prvih jedanaest. Gruziju čeka teška zadaća u borbi za prolazak skupine, što znači da za Kiteishvilija nema mjesta u mojoj ekipi.

Transfer: umjesto njega ulazi Florian Wirtz na mjesto veznjaka. 

Momčad za drugo kolo Momčad za drugo kolo (Foto: GOL.hr)

Ne zaboravite obaviti transfere prije početka drugog kola. Pratite nas i dalje u novim nastavcima dnevnika. Igrajte Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider