Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
VRATILI SMO SE

Dnevnik jednog fantazista (6): God save the FPL

Nakon jednog otkazanog kola cijele Premier lige, naš dragi FPL se vratio, no pokojna Kraljica i dalje ne dozvoljava da sve odradimo u miru.

Marcus Rashford (Foto: Afp)

Točno šest kola engleske Premier lige uspjelo se održati prije nego je došlo do prvog problema po pitanju rasporeda. Tada je, povodom smrti kraljice Elizabete II., glavnog lika životnog reality showa imena Britanska kraljevska obitelj, otkazano sedmo kolo.

To je naravno utjecalo na nama svima dragi Fantasy Premiership, zanimaciju nekih desetak milijuna ljudi, koje njihovi ukućani vjerojatno više niti ne pitaju "Sinko, jel' ti tu navijaš za momčad ili za neke igrače?", nego im je sve jasno.

Sedmo kolo je zapravo održano

Utjecalo je tako da kolo de facto nije otkazano. Kolo se održalo tako da je onima što su ranijim transferima otišli u minus taj isti minus ostao, a onima koji nisu ništa transferirali je došao bonus transfer za osmo kolo (osim ako već isti nisu imali).

I eto nas, na dan kad se sve nastavlja, večernjim utakmicama petka. Naravno, uz nepuno kolo, budući da su tri utakmice i u ovom kolu odgođene. Ona između Brightona i Crystal Palacea zbog obližnjeg štrajka željezničara, derbi Chelseaja i Liverpoola zbog nedovoljnog broja dostupnih policijskih snaga po pitanju osiguranja, a ona između Manchester Uniteda i Leeds Uniteda također zbog istog razloga. Naime, Manchester je veliki dio svoje policije posudio Londonu sve do sahrane gore navedene dame.

To je nešto što neki vole, a neki ne podnose. Ima dosta veliki broj igrača koji bi najradije svako kolo deset utakmica, bez duplih kola i bez glavobolja. Ja recimo nisam takav. Meni takve stvari bude adrenalin jer tu dolazi na red taktiziranje. 

Hoćemo li imati igrača manje ili ćemo ići u minus? Kako posložiti za kasnije, kad se poslože dupla kola, da bez wild carda mogu imati što više igrača? Tko bi mogao odmarati kad ta dupla stignu? Što više otkazanih utakmica, to više prostora za taktiziranje te na taj način dolazak do prednosti u usporedbi sa svojim konkurentima u ligama.

Kako smo dakle istaktizirali ovo kolo? Saznat ćete nakon reklama!

Šalim se, nema naravno reklama, ali ima rekapitulacije prošlog kola, sad već gotovo davno odigranog, dok smo se pržili na posljednjim zrakama ovoljetnog sunca, prije nego smo pogledom kroz prozore dobili pravu englesku atmosferu, kakva je prisutna i u trenutku pisanja ovog teksta.

Neke stvari se isplati čekati

Dakle, prošlog tjedna, kad je planirana kolumna dok je Kraljica očito bila na odlasku, ova gore fotografija Marcusa Rashforda je već bila spremna, a sama kolumna trebala je nositi naslov "Neke stvari se isplati čekati".

I tu se naravno misli na navedenog ofenzivca Manchester Uniteda koji je u posljednjoj utakmici kola razveselio sve one koji su ga uvrstili u svoje postave. Mene je uostalom, nakon očajnog starta, vratio u Top 100 naše lige, koja prati ovu kolumnu.

Nego, najbolje da sami pogledamo kako je to prošlog tjedna izgledalo.

Fantazista 6. kolo recap Fantazista 6. kolo recap (Foto: gol.hr)

Kapetan je recimo pogođen, budući da je drugi najbolji igrač ovog kola u ekipi, a odradio je ponovno i Trippier. Naravno, ima tu još onih koje se čeka (Masone Mounte, koncentriraj se, tebi govorim). Da, previše je tu i dalje blankova, ali imali su ih i ostali.

Ono što je neminovno je na kraju izuzetno pristojan broj bodova, na kojem možemo u miru dalje graditi posao. A i ekipa je napokon ponovno na 100.0 vrijednosti (što ne znači puno, moja "glavna" ekipa je na 102.0, a ima samo 30 bodova više).

Dakle, kako smo odradili taktiku za novo kolo? Tako da ću ostati s igračem manje, ali i bez minusa. Dva transfera su odrađena. La papa su otišli Luis Diaz i Stansfield, a došli su Anthony Gordon, koji igra kući protiv West Hama i Aleksandar Mitrović, koji ove sezone nije bitno gdje i protiv koga igra, on jednostavno trpa i vrijeme je da prestanem mislili kako ga mora stati.

Pogledajmo kako to izgleda sad.

Fantazista za sedmo kolo Fantazista za sedmo kolo (Foto: gol.hr)

Nije loše, zar ne? I meni se tako čini, dakle bit će vjerojatno flop. Posebno po pitanju Harryja Kanea kapetana.

Kad se samo sjetim jednog kola od prije tri (ili četiri) sezone, kad je Cardiff u zadnja tri kola primio nekih 13 golova, a onda je došlo gostovanje kod Tottenhama. Kane u super formi, otišao ja lagano momka na triple kapetana. Epilog? Pobjeda 1:0, gol je postigao netko u tom trenutku apsolutno nebitan, a Kane je dobio žuti karton. Još je samo nedostajalo da izađe van prije 60. minute.

Ovog ćemo puta ipak vjerovati da Ward, kojeg znam da veliki broj vas i dalje ima u ekipi, neće razočarati, odnosno da će nastaviti utabanim stazama ove sezone. Obrana Leicestera je očajna, Kane na kapetanu je "no brainer" pa kako god završilo.

Jedini bolji kapetan je Haaland, i to ako ste se odlučili na vrlo pametni potez njega držati kao fiksnog kapetana do kraja. To će se sigurno isplatiti, ali ne hazarderskoj budaletini poput mene, koja mora šarati okolo, tako da će trakicu ponijeti naš dragi Harry.

Harry je zabio Leicesteru u pet od posljednjih šest međusobnih susreta pa je i to jako dobar argument u smjeru legitimnosti navedene odluke.

Evo i par dobronamjernih savjeta

Ekipu dakle vidite, nemam što puno filozofirati, ali mogu se praviti pametan i udijeliti par savjeta.

Dakle, za Everton će sigurno braniti Asmir Begović, koji košta 4.0 i koji je jako dobra akvizicija ako recimo imate Sancheza koji će odmoriti, a imate slobodan transfer za rezervnog golmana. Bosanska hobotnica branit će ovog kola, a onda možda i iduće, iako je prognoza da će se Pickford vratiti. Kažem, imate li transfer viška, neloša odluka, pa makar kao pričuva u daljnjem nastavku sezone.

Ako ste gledali Chelsea protiv Red Bulla i vidjeli neke Potterove ideje, možda biste mogli razmisliti o tome želite li i dalje Reecea Jamesa u svojoj momčadi. Nastavi li Potter igrati ovu svoju filozofiju s kakvom je krenuo, Jamesove primarne zadaće trebale bi (p)ostati obrana i centaršut. I naravno, većinom prisutni žuti karton koji vam ga taman izbije iz bonusa. Osim toga, Chelsea ovog mjeseca više ne gledamo.

Gore spomenuti Mitrović trenutno djeluje kao "must have". Čak i s 0.4 višom cijenom nego na početku, posebno uz raspored kakav je ispred njega. 

Pristojan raspored ima i Brentford, posebno ako bude penala za IvanaToneya. A tu i tamo utrpa on nešto iz igre. Valjda je na račun toga došao i poziv u reprezentaciju. Koga još iz Brentforda? Ja osobno čekam da Damsgaard krene redovno igrati. Za sada dobiva dvadesetak minuta, no doći će to na svoje.

Newcastle je također odličan i tko nema Trippiera vjerojatno griješi. Što još? Alexander Isak je zabio, ali ja mu jednostavno još ne vjerujem. Tek deset golova prošle sezone u 41 nastupu za Real Sociedad su statistika koja me odbija od njega te za sada nemam namjeru uvrstiti ga. Što ne znači da vi trebate razmišljati isto kao ja. Nipošto! Još koja dobra akvizicija iz iste ekipe? Svakako Nick Pope, a možda i Willocka napokon krene.

Brine me Aston Villa, jednostavno izgledaju loše i ne bih davao previše preporuke za ovo kolo. Ako već imate recimo Casha ili Watkinsa, to je u redu. Ostatak neka se za sada hladi.

Toliko za ovaj povratak našem najdraže FPL-u, uz jedno skraćeno kolo, ali kolo u kojem ćemo kao i uvijek uživati te proći novi rollercoaster emocija kakve samo FPL može pružiti.

Čitamo se idućeg tjedna s novim avanturama, a vi slobodno tu i tamo bacite koji komentar na našoj Facebook stranici. Ako ne pohvalni, onda barem kvalitetno posprdajte moje dosadašnje rezultate. Nije da nisam zaslužio.

E da, Diego Costa je 5.5, čisto da se zna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider