Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ODMAH BURNO PRVO KOLO

Dnevnik jednog fantazista (2): Haalandovanje, drevna skandinavska vještina

Prvo kolo Premier lige je iza nas, s time i prvi vikend emotivnog "rollercoastera" svakog pasioniranog FPL igrača.

Erling Haaland (Foto: Afp)

Dragi moji, kakav tjedan, kakav početak. Prije svega zbog jako dobrog čitateljskog feedbacka kakav je sama ova kolumna dobila. Istina, bilo bi mi draže da vas se veći broj uključio u ligu (nikad nije kasno), ali pogled na statistiku doveo je do zadovoljstva.

Tolikog da sam na kraju bio još zadovoljniji što sam kao način igre koji će pratiti ova kolumna odabrao onaj koji sam nazvao "Filozof". Ako niste popratili prvu epizodu serijala, kliknite OVDJE pa ćete vidjeti što to znači.

Ekipa neće biti dobra, niti je to ovim putem cilj

Samim odabirom filozofa jedna stvar je vjerojatno jasna. Nešto previše dobar s ovom ekipom neću biti. Nažalost, nakon nekih ranijih sezona (igram FPL od 2008.), posljednjih par je nemoguće pobjeći od onoga što se zove "template", odnosno očito odabrane na ekipe na temelju raznih parametara, prije svega forme, s kojom zajedno dolazi najveća šansa za porast cijene. A posljednje sezone su pokazale kako je itekako u početku bitno igrati na "value".

Osim ako ste filozof naravno, onda ćete tjerati neku svoju teoriju, a ja sam u tome jednostavno svjetski prvak. Ili barem ozbiljan kandidat za isto. Sve u svemu, igrati kao filozof je zabavno, najčešće više onima koji igraju protiv mene, a valjda će tako biti i čitateljima, jer tok misli neću skrivati. Kako ide, tako će na papir. I upravo zbog toga sam ovaj uvod previše odužio, nešto poput imena onog legendarnog krila PSG-a, Erica Rabesandratane. 

P.S. Ako vam je potrebna neka luda nogometna trivija, pogledajte sastav momčadi Madagaskara i ta prezimena. Ako vam je do još luđeg, odite i pogledajte Tajland. A sad zamislite neku izvrnutu nogometnu budućnost, onu gdje bi neki luđak odlučio da Svjetsko prvenstvo igra 48 ili više momčadi te komentatora koji bi dobio zadatak raditi utakmicu te dvije momčadi.

Pa da vidimo što je to vaš filozof napravio prvo kolo te se uspješno plasirao među pet milijuna najboljih igrača.

Filozof prvo kolo Filozof prvo kolo (Foto: Gol.hr)

Analizu je jednostavno odraditi. Jose Sa je tu za kasnije, nismo očekivali clean sheet, nadali smo se. A možda ubode s vremenom i koju asistenciju kao prošle sezone.

Obrana je najbliže templateu. Cancelo je gad koji je unatoč žutom kartonu uspio dobiti i dva boda bonusa. Koliko god meni često njegovi bonusi bili besmisleni, velikim dijelom zbog vrlo loše ili nepostojeće igre u obrani, ludo ga je ne imati. Robertson je odradio kolo poput Trenta, oliti ništa od toga, dok od Leedsovog Kristensena tek očekujem u budućnosti nešto. To je onaj tip igrača tvrdoglavog filozofa, koji kad-tad mora nešto napraviti. Barem dok ne izleti na prvom "wild cardu". Ako se ovako nastavi, negdje u četvrtom kolu.

 

 

Zašto je tu popularni "Ari Megvaja"? Iz čistog inata prema hejterima, a on je očito iz tog čistog inata odigrao partiju u svom prepoznatljivom stilu. Nedostajala je samo izravna krivnja za neki gol. No, igra se još 37 kola, trebalo bi itekako biti prilika za pokazati se gdje je najbolji. Ali, neka ti nama Ari još malo ovdje, pokaži da većina svijeta nije u pravu!

Vezni red (ni)je bezvezni (bez Salaha)

Vezni red nije bio bezvezni red, iako bez Salaha, što je odluka također vođena čistom filozofskom briljantnošću, nije bio učinkovit kao u negdje otprilike 70 posto posloženih ekipa. No, potencijal je tu. Još da Rashford nije promašio onaj neviđeni zicer protiv Brightona (klik OVDJE) izgledalo bi to puno bolje. No, valjda onaj tko je Rashfordu ove sezone stavio cijenu 6.5 zna što radi (s druge strane, sa sličnom ciienom je (pret)prošle sezone startao Mount).

De Bruyne bi tu trebao uvijek odraditi svoj posao, Maddison je napravio nešto, iako je Leicester nastavio biti očajan, posebno u obrani (a nije da nemaju izbora koga staviti), a Martinelli je ispao jedini igrač koji nam je digao value odmah nakon prvog kola. Mountova kola tek dolaze.

I, preostao je napad. Wilson je zabio možda i najljepši gol kola (OVDJE), ali samo možda, jer se odnekud pojavila kozmička inspiracija Dewsbury Halla koji je to nadmašio (OVDJE). No, unatoč tom prekrasnom golu, kapetan Callum ostao je bez bonusa. Zapravo je ostao tek šesti igrač utakmice po bonus bodovima. To je tako kad se ne ocjenjuje umjetnički dojam, nego surove brojke.

Ne znam igra li netko dovoljno dugo da se sjeća kako su se prije dijelili bonus bodovi. Ako se ne varam, bilo je to na račun ocjena medija, pa su onda često zadnji vezni znali uzeti po 2-3 bonusa, tipa Essien, kojeg je tada imalo smisla imati u momčadi. Danas zadnji vezni može odigrati briljantno, ali bez gola ili asista neće biti bonusa. Dok neki golman može uzeti "clean sheet" s jednom poluobranom i dobit će tri. Da, ti bonusi su jedna od tema o kojima se može pričati, možda i budemo kad bude nedostajalo materijala na ovim stranicama.

Ovog puta nema nedostatka materijala pa ćemo temu bonusa ostaviti za drugi put te završiti s igračem koji je sam po sebi bio bonus. Možda nema plavu kosu i ne dolazi iz Norveške, ali zato također ima repić, dolazi iz Urugvaja i zove se Darwin Nunez. On je odradio prvi dio onoga što će inače bez sumnje odrađivati. I to ulaskom s klupe. Gol i asistencija za barem malo spasiti ovo kolo.

Hoćete li iz ove kolumna naučiti išta pametno? Naravno!

I što sad? Netko već misli zašto pratiti ovu kolumnu ako neće naučiti ništa pametno ili kako napraviti bolji rezultat? Naravno da je moguće, jednostavno ne igrajte ono što igram ja nego pratite ostatak teksta. A uostalom, imate i dovoljan broj blogera, vlogera i raznih profila koji se bavi čistim templateima pa za takve rezultate pratite njih. Ovdje se zabavljamo, zar ne?

A zabava će se nastaviti tako što Maddison za sada rekao "Vraćam se tebi seko", a umjesto njega dolazi Saka, na račun opakog rasporeda Arsenala. I tako ćemo napasti iduće kolo. Pogledajte kako to izgleda, nakon čega ćemo se posvetiti onom ostalom.

Filozof momčad drugog kola Filozof momčad drugog kola (Foto: Gol.hr)

Kao što možete vidjeti, idemo odmah na kapetana. To je Kevin De Bruyne, koji bi trebao odraditi svoje. Svaka čast Bournemouthu na onome što su napravili protiv Aston Ville, ali City će zabiti ono što momci Stevena Gerrarda nisu. Nešto će valjda zabiti KDB, a nešto će i namjestiti. Hoće li to biti više nego što će napraviti Haaland, kojeg u ovoj momčadi nemamo, to ćemo tek saznati.

A što se tiče Haalanda, već polako počinjemo primjećivati drevnu skandinavsku vještinu haalandovanje, oliti masovno akviziranje Erlinga Brauta (što sam napravio već za prvo kola i ja u svojoj primarnoj, financijama podložnoj, ekipi). Prije prvog kola neki mu nisu vjerovali, nego su ga podredili Kaneu, a veliki broj takvih je odmah nakon završetka kola prodao zlatnog Harryja, time mu srušivši cijenu te su kupili Norvežanina. Savršena prilika za one koji nemaju niti jednog da dobiju Kanea na akciji, budući da će on sigurno odraditi svoje.

 

 

Kratko vraćanje na Haalanda. Čovjek je jednostavno tako hladnokrvan da nema sumnje da će i ovdje trpati kao svuda do sada. Pogledajte samo kako je izveo penal (OVDJE), gotovo pa bezobrazno. Jedino je pitanje kako će Erling izgledati unutar "Pep roulettea".

Tottenham 4 - Harry Kane (jedva) 2

Tottenham je zabio četiri i ekipa vidi problem u tome što Kane ostao "blank". Ne znam, meni bi puno veći problem bio da Tottenham nije zabio ništa ili samo jednog. Stvaraju prilike, trpaju i Kane bi po nekom nepisanom pravilu trebao zabiti trećinu ili četvrtinu njihovih golova. Uzeti ga za Chelsea praktično nije imalo smisla, ali već od trećeg kola bi se mogao naći i u ekipi vašeg Fantazista.

Mnoge je razočarao i Ivan Perišić, koji nije startao, no imam neki osjećaj da on u ligi neće biti standardan, posebno nakon utakmice u kojoj je Sessegnon postigao gol. Perišić će, po mojoj osobnoj procjeni, odigrati 25 ligaških susreta, dok će ga Conte puno bitnijim smatrati za Ligu prvaka, gdje bi trebao odigrati uglavnom sve. Bit će u Tottenhamu dosta rotacija. Zbog toga ne vidim koliko dobrom odlukom masovno uzimanje Kuluševskog, koji bi već uskoro trebao krenuti dijeliti minutažu s Richarlisonom.

U Jesusa vjerujemo, zar ne?

Još jedna gorljiva tema je Gabriel Jesus, čovjek koji je srušio rekord najvećeg "ownershipa" u prvom kolu. I onda na Twitteru postao meta zlih komentara. Na kraju ga se, jer je srećom nevjerojatno jeftin, a i Arsenal ima odličan raspored, riješili oko deset posto njegovih vlasnika. I to su naravno oni koji nisu gledali utakmicu, jer je Jesus bio vraški opasan i nema sumnje da će ove sezone utrpati 20 komada. Bit će prilike za staviti i njega u momčad, ali sad ćemo još uvijek filozofirati. Zinčenko? Znalo se da će biti dobar, no uskoro bi mogao i on dijeliti minutaža s Tierneyem, treba ga iskoristiti maksimalno dok je moguće. Osim ako ste filozof, onda iz inate gurate Magueirea. Ali, kao što rekoh, tako ćemo se bolje zabaviti.

Sad je pred nama kolo koje djeluje kao vrlo vjerojatna riznica bodova. A takva najčešće završe suprotno od toga, no možemo se nadati, barem oni koji su se nakrcali Cityjem i Arsenalom u prvom planu. No, ima tu još par dragulja.

Jeste li upali u Bailey-Neto hype?

Zvijezde pripremnih utakmica bili su Leon Bailey i Neto, stvorio se svojevrsni hype te su mnogi ostali razočarani nakon prvog kola budući da su popratili taj hype te njima zamijenili igrače koje su prvobitno namjeravali imati u svojoj ekipi. Savjet? Kod tako jeftinih igrača koji će tu i tamo napraviti nešto, nemojte pratiti hype nego svoj osjećaj. Ako upali, osjećaj je brutalno dobar.

 

 

Leeds bi mogao biti jako dobra opcija ove sezone za vezu i napad jer je Jessee Marsch onaj ludi romantičar čije ekipe igraju na gol više. Pitate se zašto onda Kristensen u ekipi navedenoj gore? Pa zbog asista naravno, barem dok ne vidim da istih eventualno nema. Aaronson se već potvrdio kao potencijalno dobra akvizicija, no bit će mesa i od ostalih. Samo da se to previše ne razdijeli pa da je nemoguće pogoditi tko će iskočiti koju utakmicu. Gostuju kod Sotona, koji za sada izgleda očajno. Ako nešto ne promijene, Championship djeluje kao itekako ozbiljna sudbina iduće sezone.

U neke stvari možemo biti sigurni već nakon prvog kola. Forest bi mogao biti vrlo čvrst u obrani, no upitan je vezni red koji loptama treba nahraniti opasne i prije svega brze Johnsona i Afoniyija te Sama Surridgea, koji su obećavajuća napadačka sila. Brentford izgleda i dalje dobro, no nekako sumnjam da će izbjeći sindrom druge sezone. West Ham i dalje nema alternativu za većinu pozicija pa su s te strane neki igrači zapravo vrlo siguran izbor (čitaj Bowen i Soucek).

Everton nema napadača i pitanje je što će napraviti dok se neki od njih vrati. Ali, upravo zbog toga Gordon može biti dobra akvizicija, ali i McNeil, kojem će ipak trebati još malo vremena da uđe u Lampardovu shemu. Chelsea kreće hvatati konce i Mount bi po svemu trebao opet biti dobar izbor. Brighton će biti dobar sve dok im na klupi sjedi genijalac Graham Potter, tj. dok neki veći klub ne shvati da je vrijeme dati mu priliku.

Još ćemo posvetiti malo vremena trenutno vodećoj ekipi lige vezane uz ovu kolumnu. To je ekipa Kišobran, izbornika Krune Leke, koji je odlučio ispucati (neki zločesti će reći baciti) triple captain chip već u prvom kolu. Na kraju je relativno dobro njime prošao, a pomogla je i dupla obrana Cityja, kao i novi opaki napadački dvojac u samoj navali. 

Ekipa Kišobran Ekipa Kišobran (Foto: Gol.hr)

Ligi i dalje možete pristupiti OVIM linkom.

Sve u svemu, prvo kolo odigrano, za drugo smo itekako spremni. Zar ne? City, Arsenal, Liverpool, a ostalo što ubodemo. To je ono što se zove diferencijal.

I to vam je ono što sam donosi pobjede u vašim ligama, visoke plasmane na glavnim ljestvicama te prije svega zadovoljstvo.

Jednostavno, morate na neki način izaći iz templatea ako želite biti nešto više, a ne Tottenham. Kažete ponavljam istu usporedbu iz prve kolumne? Što se može kad je najispravnija.

Bonus dodatak - Alat

Današnji alat zove se LIVE FPL, a nađite ga OVDJE. Radi se o alatu kojim možete pratiti uživo stanje bilo koje vaše lige tako da ukucate livefpl.net/leagues/(kod vaše lige), a jednako tako možete raditi detaljne analize vaše momčadi kroz više različitih parametara i kriterija.

Ja ga najviše koristim upravo zbog money liga gdje je jako zanimljivo pratiti stanje uživo, posebno ako imate ligu gdje se nagrade dijele za pobjednike kola. Samo vam dodatno povećava uzbuđenje, nervozu i sve što ide s tim.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider