Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nakon 49 godina

Dinamo srušio prokletstvo i izborio "europsko proljeće": Opet bolji od Spartaka!

Nogometaši Dinama osigurali su dva kola prije kraja prolazak u šesnaestinu finala Europske lige te će prezimiti u Europi prvi puta nakon 49 godina jer su u susretu 4. kola D skupine u Zagrebu pobijedili slovački Spartak iz Trnave s 3-1 (2-0).

Dinamo je ispunio toliko željeni san i prekinuo post koji traje već 49 godina. Posljednji put Dinamo je izborio ''euro-proljeće'' 1969. godine, a zadnju utakmicu na proljeće u Europi odigrao je u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova protiv Schalkea. Njemački sastav je u prvom susretu na Maksimiru slavio s 3-1, a potom u Gelsenkirchenu s 1-0 i otad Dinamo čeka da prezimi u jednom europskom natjecanju.

Pogotke su za hrvatskog prvaka postigli Amer Gojak (22), Andrej Kadlec (35-ag) i Mislav Oršić, dok je strijelac za Spartak bio Vakhtang Čanturišvili (63).

Dinamo je igrom oduševio prepuni stadion, nazočilo je 20-ak tisuća gledatelja - sjeverna tribina je bila zatvorena zbog kazne UEFA-e - ali je fantastični ugođaj na Maksimiru pokvarila gusta magla zbog čega je susret bio na rubu regularnosti. U sljedećem kolu Dinamo odlazi u goste Fenerbahčeu, kada može osigurati i prvo mjesto u skupini i povoljniji ždrijeb šesnaestine finala.

Još jedna velika utakmica

Bila je to još jedna velika utakmica Dinama u Europi i posve zaslužena pobjeda jer su, pogotovu u prvom poluvremenu, nadigrali slovačku momčad.

Dinamo je utakmicu otvorio šansom Hajrovića u 10. minuti, ali njegov udarac po sredini gola vratar Chudy je obranio. U 15. minuti je Gojak, nakon proigravanja Olma, promašio nemoguće, potpuno sam, sa samo pet metara, poslao je loptu pored vrata. Dinamo je nastavio s opsadom gola Slovaka, pa je u 21. minuti ponovno probao Hajrović, ali je vratar Spartaka ponovno obranio. No, Chudy nije mogao ništa minutu kasnije kada se Amer Gojak golom iskupio za promašaj u 15. minuti. Oršić je jednu dugu loptu vratio u sredinu, Gavranović proslijedio do Gojaka, koji s pet metara atraktivnim porezom petom pogađa nebranjena vrata. U 30. minuti zbog izuzetno guste magle i uvjeta na granici regularnosti suci su morali zatražiti loptu narančaste boje.

U 35. minuti Dinamo je poveo s 2-0 nakon što je prizemni ubačaj Stojanovića branič Spartak Trnave Andrej Kadlec skrenuo u vlastitu mrežu. U 43. minuti slovački vratar u mat-situaciji brani udarac Oršića u još jednoj prilici u sjajnom prvom dijelu hrvatskog prvaka.

Gavranović je u 57. minuti imao veliku priliku za povećanje vodstva, izašao je sam ispred vratara, ali je njegov pokušaj loba otišao iznad grede. U 63. minuti Slovaci su smanjili iz svog prvog opasnijeg napada i udarca na utakmici, a Gruzijac Vaghtang Čanturišvili je iskosa s lijeve strane uspio precizno pogoditi suprotni kut vrata Dinama. U 80. minuti Petković je ubacio i na drugoj vratnici pronalazi Mislava Oršića, koju loptu posprema u mrežu za veliko olakšanje tribina.

U drugom susretu iz ove skupine Fenerbahče je u Istanbulu pobijedio Anderlecht s 2-0 i ostao u igri za prolaz u drugi krug natjecanja, dok je belgijski sastav praktički ostao bez izgleda za prolaz.Junak utakmice bio je francuski nogometaš Mathieu Valbuena koji je zabio prvi pogodak, a potom namjestio drugi gol domaćina.Valbuena je doveo Fener u vodstvo u 71. minuti, a tri minute kasnije asistirao je Švicarcu Michaelu Freyu za 2-0.

Na ljestvici vodi Dinamo sa maksimalnih 12 bodova, Fenerbahče ima sedam bodova, Spartak tri, a Anderlecht je ostao na začelju s jednim bodom.

DINAMO - SPARTAK TRNAVA 3-1

Pred 20.000 gledatelja na stadionu Maksimir sudio je Bojko iz Ukrajine.

Strijelci: 1-0 Gojak (22), 2-0 Kadlec (35ag), 2-1 Čanturišvili (63), 3-1 Oršić (80)

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Perić, Rrahmani - Ademi, Gojak - Hajrović, Olmo (Budimir, 90) , Oršić (Šunjić, 81)- Gavranović (Petković, 76)

SPARTAK: Chudy - Čonka, Godal, Toth, Kadlec (Dangubić, 86) - Rada, Grešak - Čanturišvili, Škirtladze (Kulhanek, 83), Jirka - Ghorbani (Malecki, 71)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider