Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Povijesne brojke

Dinamo oborio rekord: Modri probili magičnu granicu, nevjerojatne cifre za Hrvatsku, evo tko najviše zarađuje

Dinamo je objavio financijsko izvješće za 2021., a rashodi su dosegli rekordnu razinu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je objavio godišnji financijski izvještaj uoči derbija s Hajdukom. Kako su sve oči bile uprte prema Poljudu, prošao je ispod radara, a brojke su vrlo zanimljive, dapače povijesne.

Reakcije s derbija Hajduk - Dinamo

Naime, prvi put Dinamovi rashodi probili su 60 milijuna eura, točnije, dosegli su 62,4 milijuna eura. U kunama je to 472.631.751.

Prihodi su iznosili 478.998.976 kuna pa je Dinamo 2021. završio u plusu s nekih 6,3 milijuna kuna. Dakle, nastavljena je stara praksa da sve što se zaradi to se i potroši. Izuzeci su rijetki.

Dinamo oborio rekord u rashodima 

Da se slikovito izrazim, Dinamo zarađuje kao veliki trgovački brod, ali i troši kao nosač aviona. Navedene cifre spektakularne su za hrvatske prilike. Prihodi nisu rekordni, ali nisu ni daleko od rekorda.

Dinamo je više zaradio 2016., tada je kapnulo u blagajnu 492.723.273 kuna, no potrošeno je samo 389.075.780. To je u principu jedina godina u kojem je ušteđen veći iznos, no i tih stotinjak milijuna kuna "viška" otišlo je u vjetar već iduće godine kada je minus bio 113 milijuna kuna.

gol expired VIDEO Realov navijač u nevolji obratio se Modriću, a Luka još jednom pokazao kakav je čovjek divider

U 2020. godini prihodi maksimirskog kluba iznosili su 381.940.537 kuna, a rashodi 379.132.303 kuna. Treba podsjetiti da je u travnju iste godine došlo do krizne situacije koja rezultirala raskidom suradnje s Nenadom Bjelicom i smanjenjem plaća Dinamovim igračima. Kao razlog je navedena štednja zbog financijskih problema koja je izazvala pandemija. Tada je najavljena politika permanentnog kresanja troškova.

Međutim, na kraju je ispalo da je Dinamo te „štedne godine“ potrošio oko 13 milijuna kuna više nego prethodne kada nije bilo pandemije. Taj podatak objavljen je na onoj brzinskoj Skupštini bez prisustva medija.

300 milijuna kuna na plaće

Potpuno je jasno kako je Dinamo uprihodio stotinjak milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu, ostvareno je nekoliko lukrativnih transfera i daleko se doguralo u Europskoj ligi, no nije baš jasno kako je došlo do tako oštrog zaokreta i mijenja kursa u svjetlu najavljene politike kresanja troškova.

Najveći dio povećanja rashoda otišao je na plaće igrača i radne zajednice. Na taj segment potrošeno je oko 35 milijuna više nego prethodne godine.

Ukupan iznos koji ide na plaće iznosi čak 300.780.887 kuna. To je oko 40 milijuna eura. Ako pretpostavimo da većina iznosa ide na plaće igrača, najmanje tri četvrtine, te na platnu listu stavimo i prvu i drugu momčad, ispada da je prosjek veći od pola milijuna eura godišnje po igraču.

gol expired Osvetnički nokaut zbog kojeg je nogometaš dobio otkaz: Trčao za njim i onda MMA potez divider

Budući da je lako pretpostaviti kako od troškova na plaće igrača lavovski dio kolača ide na prvu momčad, može se zaključiti da je prosjek debelo iznad pola milijuna eura po igraču. Moj izvori kažu da je najplaćeniji Mislav Oršić, koji po novom ugovoru ima plaću milijun eura neto godišnje.

Treba još tu dodati premije i bonuse. Kad se sve zbroji, Oršić u Dinamu ne zarađuje bitno manje nego što bi zarađivao u Burnleyju, koji ga je htio dovesti u proteklom zimskom prijelaznom roku. Prema mojim izvorima, u navedenom engleskom klubu imao bi golu plaću oko 1,3 milijuna eura.  

Oršić najplaćeniji

Ne može se reći da Oršić nije zaslužio plaću, dapače, svaki euro je otplatio i opravadao. Može li se to reći i za neke druge Dinamove igrače, koji imaju tek nešto manju plaću, a ne pružaju na terenu ni blizu kao Oršić?

Ispada da najmanji dio Dinamovih rashoda ide na odštete za pojačanja. Dinamo je na ulazne transfere u od 1. srpnja, što je datum od kojeg se računaju transferi za ovu sezonu, potrošio 5,4 milijuna eura, dok je u prošloj sezoni, dakle do 30. lipnja 2021., maksimirski klub potrošio 12,4 milijuna eura na kupovinu novih pojačanja.

gol expired Lionel Messi želi se vratiti u Barcelonu poslije samo godinu dana: Njegovi ljudi javili se Laporti divider

Bit će zanimljivo vidjeti financijska izvješća za prošlu godinu preostalih članova velike četvorke hrvatskog nogometa. Dinamo je prethodnih godina redovito imao veći proračun nego Osijek, Hajduk i Rijeka zajedno.

Primjerice, Osijek je 2020. imao ukupne rashode oko 115 milijuna kuna, a od toga je na plaće igrača otišlo oko 40 milijuna kuna. Vjerojatno je u prošloj godini došlo do povećanja rashoda, no teško da se Osijek ozbiljnije primakao Dinamu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider