Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo nije kriv za nerede u Ateni: Samo zlobnici priželjkuju izbacivanje iz Europe, a zašto huligani nisu kažnjavani, treba pitati državu

Svjedoci smo da su se po društvenim mrežama pojavile priče kako bi Dinamo trebao biti teško kažnjen za huliganske nerede u Ateni, a to nema nikakve veze s realnošću…

Najgorljiviji navijači Dinama Bad Blue Boysi (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Navijački, odnosno huliganski teški neredi u Ateni još jednom su zasjenili nogomet i nogometaše. Utakmica AEK-a i Dinama odgođena je i odigrat će se četiri dana poslije njihove prve utakmice u Zagrebu, koja je na rasporedu 15. kolovoza.

Igor Bišćan i igrači Dinama Dinamu i cijelom HNL-u prijeti veliki problem: Već je totalni kaos, a može biti još puno gore divider

Istraga još nije završena, zapravo je tek počela i neću unaprijed donositi konačne sudove. Iz iskustva znam da ne treba skakati na prvu, da treba sačekati da se prikupe sve informacije i činjenice s terena, da prođe istraga, pa da se onda donose zaključci. Primjerice, treba se doznati tko je točno ubio nesretnog navijača AEK-a i tko je sve sudjelovao u tom krvavom sukobu. To nije nevažno, iako ne abolira one koji su otišli u Atenu s namjerom da rade nerede.

Treba pričekati rezultate istrage

Prema dostupnim informacijama, nema nikakve dileme da je skupina BBB-a, koji se barem tako nazivaju i svojim nedjelima kaljaju to ime i čast goleme većine pripadnika te skupine koji nisu huligani ili kriminalci, već obični navijači i uredni građani, otišla put Atene i da su sudjelovali u neredima te da su neki uhićeni ili će tek biti uhićeni od strane grčke policije.

Jasno je da su huliganske skupine sa svih strana najveći krivci za nerede, a isto tako je jasno da ih je grčka policija po službenoj dužnosti trebala spriječiti. Činjenica je da u tom nije uspjela, a zašto nije tek će se doznati.

Grčka policija Pokušao pobjeći iz Grčke: Uhićen je 19-godišnji Hrvat na granici s Albanijom divider

Neki će možda reći da je hrvatska policija mogla spriječiti odlazak navijača iz Hrvatske u Grčku. E, sad, to je škakljivo pitanje. Kako nekome zabraniti putovanje u druge zemlje ako dotični nemaju zabranu? Osim toga, ne mora se ići izravno, može se i preko drugih destinacija doći do Atene zaobilaznim putem.

Nerede uglavnom rade isti ljudi, a zašto nisu kažnjavani, treba pitati državu

Drugi će, pak, reći da nerede uglavnom rade isti ljudi i da im to sigurno nije prvi put već vjerojatno 101. Ako se složimo da su to uglavnom isti ljudi, a to je prilično logično i lako je utvrditi jer Hrvatska je tako mala zemlja da se skoro svi međusobno poznajemo, a kamoli da ih policija nije već upoznala, kako je moguće da se tim istim ljudima dopušta da uvijek iznova rade nerede i probleme.

Gdje je policija, gdje su sudovi, gdje je pravosuđe? Policija obično kaže da ona uredno odradi svoj posao, ali onda aparat zašteka u sljedećim koracima. Teško da je u tim skupinama bilo previše mladića a da već nemaju policijski dosije. Moguće, ali poletaraca je u ovakvim neredima uvijek malo. Većinu čine iskusnije "snage", to je sasvim logično.

Grčka policija Grčka policija uhitila sedam navijača na granici: U kombiju pronašli palice i noževe? divider

Kako je moguće da se u pravnoj državi uvijek uglavnom izvuku i ne budu osuđeni, odnosno pravično kažnjeni? To je već druga tema u koju ne želim dublje ulaziti jer je tu mulj toliko dubok da se lako možete saplesti i pasti u živi pijesak, a zna se da on samo guta i ništa ne vraća.

Dinano nije kriv za nerede u Ateni 

Neki u ovu priču trpaju Dinamo kao klub, odnosno njegovo vodstvo. Poznata je stvar da sa čelnicima Dinama, i starim i staro-novim, nisam u nekim osobitim odnosima, najblaže rečeno, ali doista ne vidim zašto bi Dinamo trebao snositi bilo kakve posljedice za to što se dogodilo u Ateni, a kamoli da ga se izbaci iz europskih natjecanja, kako se neki na društvenim mrežama zlobno nadaju, što se najvjerojatnije neće dogoditi jer nema razloga da se to dogodi.

UEFA je zabranila dolazak gostujućih navijača, pa Dinamo nije ništa organizirao oko ulaznica i putovanja. Dinamo bi kao klub bio kriv tek ako je na bilo koji način podržavao huligane koji su otišli u Atenu praviti nerede, a o tome nema ni govora. Ako netko priloži adekvatne dokaze, to je druga stvar.

Marko Šepat, novinar Nove TV VIDEO Uživo iz Atene: Policija vjeruje da ima ubojicu, ostavio je DNK na preminulom divider

Dinamo nije država, nema njezine instrumente, nema aparat prisile, a ni bilo koje druge zakonske alate da utječe na to tko će putovati bilo gdje, pa i u Atenu. Kako to može spriječiti jedan nogometni klub, pa bio on i višegodišnji uzastopni hrvatski prvak? Klub može i mora surađivati s policijom, ali ne može sprječavati ljude da putuju. Nema instrumente.

Ne treba uopćavati krivicu, zna se tko je zadužen da sprječava nerede 

Neredi su se dogodili u gradu, a ne na stadionu, u sektoru za gostujuće navijače, kojeg ne bi ni bilo jer je zabranjen dolazak. Dakle, ne postoji niti jedan razlog zašto bi Dinamo kao klub bio kažnjen, a kamoli tako drastično da ga se izbaci iz europskih kupova.

Grčka policija Grčka policija uklonila vozila s kojima su BBB-i stigli u Atenu: Pogledajte što su sve pronašli divider

Sve to skupa ne znači da se mi kao društvo, a posebice državni aparat, nemamo razloga zabrinuti i zapitati se gdje se griješi i što se može napraviti da se takve stvari ne bi ponavljale.

Uopćavati krivicu i govoriti kako smo svi krivi čista je podvala. Jer kada smo svi krivi, onda nitko nije kriv. To nema smisla i nema blage veze s istinom. Krivicu mogu snositi samo oni kojima je posao da ovakve stvari sprječavaju, a to sigurno nisu građani, posebice ne oni koji nisu na jaslama poreznih obveznika i ne sjede po raznim državnim uredima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider