Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo izvojevao još jednu veliku pobjedu: Bit će bombastičnih transfera, naciljana jaka imena

U sjeni borbe za naslov prvaka odvijali su se pregovori Dinamovih čelnika s financijskim institucijama…

Dinamo slavi pobjedu protiv Rijeke (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Lakše se diše u Maksimiru. Dinamo je pobjedom u Rijeci stigao na korak od obrane naslova prvaka Hrvatske, a paralelno sa sportskim uspjesima događaju se pozitivni pomaci i u organizacijskoj i financijskoj konsolidaciji maksimirskog kluba. U sjeni borbe za naslov prvaka odvijali su se pregovori Dinamovih čelnika s financijskim institucijama.

Boysi na Rujevici Boysi poslali poruku Dinamovim čelnicima: "Dolazi nam klub koji navijače smješta u kavez, ali dajte im cijelu tribinu" divider

Iz maksimirskih izvora stiže informacija da je dopredsjednik Dinama Dubravko Skender, koji je u plavom klubu najvičniji financijskim pitanjima, ispregovarao s bankama obnavljanje povoljnijih kreditnih linija, odnosno vraćanje situacije na vrijeme prije nego što je došlo do turbulencija koje su nastale tijekom ratova struja bivšeg vodstva i visokih tenzija uoči demokratskih izbora.

Dinamo dogovorio s bankama poboljšane uvjete kreditiranja 

Banke s kojima je Dinamo surađivao tada su procijenile da je rizik značajno porastao i promijenile su poslovnu politiku prema maksimirskom klubu. Otežani uvjeti doveli su do skliske financijske situacije koja je potrajala sve do izbora i promjene vlasti u Dinamu.

Sportski uspjesi i najava odgovornijeg poslovanja čelnika Dinama te javno izlaganje dugoročnijeg sportskog programa očito su vratili povjerenje financijskih institucija, što je rezultiralo, kako čujem, poboljšanjem uvjeta međusobnih odnosa.

Hitna pomoć i policija u Buenos Airesu tijekom navijačkih nereda Slučaj Bočkaj u Argentini: Poznati igrač mortus pijan zabio se u benzinsku, radnik spašavao živu glavu divider

Banke su procijenile kako financijska stabilizacija maksimirskog kluba nije samo prazna priča te da je samim tim rizik poslovanja s takvim partnerom puno manji. Uzimanje kredita nije nikakav bauk u poslovanju.

To rade praktički svi nogometni klubovi, ali i obične tvrtke kako bi prebrodili problem likvidnosti. Glavnina Dinamovih prihoda dolazi od prodaje igrača i UEFA-inih nagrada, a to stiže u tranšama. Dakle, rijetko se u jednom obroku isplaćuju cjelokupni iznosi, primjerice, odštete, tako da isplate traju mjesecima i godinama, a vrijeme između tranši mora se nekako prebroditi.

Odgovornije poslovanje

Naravno, što su poslovi rizičniji i pogotovo što je manje povjerenje banaka prema poslovnim subjektima, to su nepovoljniji uvjeti kreditiranja ili ih uopće nema. Jasno je da se ne možete zaduživati iznad realnih mogućnosti, to je preveliki rizik i može završiti kolapsom.

Nova je vlast najavila da će puno odgovornije poslovati i pažljivije trošiti novac od prethodnih vlastodržaca. Znamo što se sve događalo u Maksimiru posljednjih godina; od međusobnih optužbi do sudskih procesa oko izvlačenja novca i korupcije. Može se reći da je curilo na sve strane.

Dinamo je tijekom višegodišnjih borbi za vlast došao u situaciju da mu financijski kredibilitet okopni, pa je smanjeno i povjerenje banaka. Nova vlast morala je napraviti uvid u poslovanje, revizija još traje i vidjet ćemo ima li i koliko još kostura u ormaru koje je ostavila prethodna vrhuška, no očito je da situacija s Dinamovom blagajnom više nije alarmantna i da su banke procijenile da to može ići samo nabolje.

Povaćenje prihoda i najava pojačanja

Novo čelništvo najavilo je da želi značajno povećati prihode iz takozvanih sigurnih izvora, onih koji ne ovise o rezultatu ili prodaji igrača, znači prihodi od sponzorskih ugovora, prodaje ulaznica i suvenira, članarine…, no posve je jasno da će trebati još vremena da bi u punom obimu proradili navedeni sektori.

Najavljena je racionalizacija poslovanja na svim razinama. Plan je da se rashodi na plaće igrača smanje na način da se klub riješi nepotrebnih igrača. Ušteđeni novac preusmjerit će se u fond za transfere.

Sve skupa znači da bi Dinamo ljetni prijelazni mogao dočekat dobrano potkovan. Slaganje kadrovske križaljke u punom je jeku. Maksimirski izvori tvrde da se traže adekvatna pojačanja i da su neka jaka imena već naciljana. Sve govori da bi moglo biti bombastičnih transfera. Napad na Ligu prvaka to zahtijeva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider