Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uskoro će se sve znati

Dinamo gleda prema Londonu: Na stolu su milijuni eura, transferi, kasniji početak priprema - sve!

Dinamo je uzeo naslov prvaka Hrvatske i ove ga nedjelje proslavio sa svojim navijačima.

Liga prvaka (Foto: Afp)

Kulminacija furioznog Dinamova proljeća bila je ove nedjelje, kada su tisuće navijača na Trgu bana Jelačića slavile novi naslov prvaka Modrih.

Od ovog ponedjeljka igrači i stručni stožer Modrih su na odmoru, dok svi u klubu s nestrpljenjem iščekuju subotu i finale Lige prvaka.

Tko će postati novi prvak Europe - Borussia Dortmund ili Real Madrid - pitanje je koje će umnogome odrediti ako ne cijelu onda barem prvi dio Dinamove sezone 2024./2025.

Što ako Ligu prvaka osvoji Borussia Dortmund?

Ako Nijemci iznenade Kraljevski klub i popnu se na nogometni Mont Blanc, Dinamo će sezonu započeti iz drugog pretkola Lige prvaka, za koje će se ždrijeb održati 19. lipnja, a u kojem će prve utakmice biti odigrane 23. ili 24. srpnja (uzvrati 30./31. srpnja).

Reklo bi se, ništa neuobičajeno u odnosu na sve prethodne godine u kojima je Dinamo bio prvak, ništa novo.

Međutim, ako Real osvoji Ligu prvaka, Dinamo dolazi u predvorje raja i otvaraju mu se neslućene perspektive. U tom bi slučaju Zagrepčani umjesto iz drugog pretkola u kvalifikacije Lige prvaka krenuli iz play-offa, što bi donijelo višestruke blagodati.

Lakši put do Lige prvaka, zajamčeni milijuni i kasniji početak priprema

Prvo i osnovno, dvije prepreke manje na putu do željenog plasmana u Ligu prvaka koja će od iduće sezone biti redizajnirana, s većim brojem klubova, više utakmica i više novca. Modri bi zbog svog klupskog koeficijenta bili nositelji i ne bi mogli u tom play-offu igrati s onim najjačima, makar je jasno da će i među nenositeljima biti prilično neugodnih suparnika.

Drugo, ne manje važno, zajamčeni bi bili milijuni eura. Čak i ako Dinamo ispadne u play-offu, u maksimirsku blagajnu slilo bi se 4.290.000 eura, koliko UEFA daje svim klubovima koji nastupe u play-offu. Kada se na taj iznos pridoda i onaj za plasman u Europsku ligu, kao i ono što Modrima pripada na temelju 10-godišnjeg koeficijenta u Europi, a ne treba zaboraviti ni povećanu prodaju sezonskih ulaznica u tom slučaju, dolazimo do cifre od 15-ak milijuna eura, koliko bi Dinamo imao zajamčenih u startu.

Već ovu subotu navečer, ako Real osvoji Ligu prvaka, Velimir Zajec i njegovi suradnici znali bi da im tijekom iduće sezone od UEFA-e u klub treba stići minimalno 15 milijuna eura. U takvim okolnostima kudikamo je lakše funkcionirati i pripremati iduću sezonu, bilo da govorimo o dovođenju igrača ili o izlaznim transferima.

Treći veliki benefit za Modre od Realova osvajanja Lige prvaka bio bi kasniji početak priprema za novu sezonu. Trener Sergej Jakirović i suradnici igračima bi dali produženi odmor, sve tamo do konca lipnja, kada bi započele pripreme.

Dinamo bi tada mogao u miru raditi i čekati početak nove sezone HNL-a (petak 2. kolovoza), kao i ždrijeb play-offa Lige prvaka koji je zakazan za 5. kolovoza.

Ako je išta u ovom trenutku sigurno, to je da će Dinamo i njegovi navijači u subotu biti navijači Reala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider