Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Čudo je ipak na vratima: Dinamo takvu prodaju nije doživio, do jučer nezamislivo

Zoran Mamić mogao bi postati prvi trener kojeg će Dinamo unovčiti prodajom…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dok je Dinamo razbijao moskovski CSKA u Maksimiru, gostovao sam na Abu Dhabi TV-u, kako su mi rekli, u jednoj od najpopularnijih sportskih emisija Ujedinjenih Arapskih Emirata. U emisiji su gostovali i čelnici tamošnjeg Nogometnog saveza.

Glavna tema bio je trener Dinama Zoran Mamić. On je općenito top-tema u toj naftom bogatoj arapskoj državi, u kojoj je nogomet jako popularan, mnogima je kao i kod nas ručak i večera. Stekao sam dojam da su Emiraćani žestoko zapeli dovesti Mamića na klupu svoje reprezentacije. I čini se da neće tako lako odustati, a još manje štedjeti. A kad je tako, sve su opcije otvorene.

Mamić ih nije odvratio porukom na press-konferenciji uoči utakmice da ostaje u Dinamu. Samo im je bacio crvenu krpu. Arapi su odvajkada spretni trgovci, izrazito inteligentni. Između redova čitaju bez problema. Mamićevo odbijanje shvatili su kao taktički manevar, samo kao prvu rundu pregovara. Bit će tu još rundi, najmanje još dvije-tri.

gol expired Dinamo saznao potencijalne suparnike za nokaut-fazu: Evo kad je ždrijeb i kad se igra divider

Kolege s Abu Dhabi TV-a vrlo su profesionalni, produkcija im je stvarno na visokoj razini. Nisu mi htjeli reći kako su do mene došli, osim da su dobili preporuku. Tražili su novinara bez dlake na jeziku, proučili što se piše na Gol.hr-u, kakvi su prilozi na Novoj TV… Dinamo i Mamić(i) česti su gosti naših rubrika. Nismo u Plavim salonima baš obljubljeni, najblaže rečeno.  

U pripremi emisije komunicirali smo praktički cijeli dan. Sve ih je zanimalo, a s puno toga su već upoznati. Vrlo dobro znaju za Mamićeve sudske probleme, znaju i da je zajedno s bratom Zdravkom opterećen korupcijskim aferama, ali to ih očito ne brine previše. Njih zanima samo sportska strana priče, a što će hrvatski sudovi odlučiti, u to ne žele ulaziti. Drže se one: čovjek je nevin dok se ne dokaže suprotno.

Mamić je otprije vrlo poznat u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zna se što je napravio s Al-Ainom. To što poznaje taj dio svijeta i što je imao uspjeha u njihovim okvirima olakotna mu je okolnost, međutim Emiraćane to nije toliko zapalilo kao ovaj uspjeh s Dinamom u Europskoj ligi. Mamić je i proljetos bio u kombinaciji za izbornika Emirata, no nisu ga uzeli. Opredijelili su se za kolumbijskog stručnjaka Jorgea Luisa Pinta, koji je izgorio podjednako brzo kao i njegov prethodnik, srpski trener Ivan Jovanović.

gol expired Dinamo igrački razbio moskovskog velikana, ali nije uspio postati UEFA-in rekorder divider

Dinamov rezultat odjeknuo je Bliskim istokom kao Sibirom čuvena eksplozija u Tunguziji. U Zaljevu se pozorno prate zbivanja u Ligi prvaki i Europskoj ligi, znaju sve što se događa. Mamić je jako vruća priča, za bogate šeike jako primamljiva. Zna se da vole imati prvi sve što bljesne u orbitu.

Šteta što Modri nisu izdržali bez primljenog pogotka, to bi bio teško ponovljiv rekord, ali ipak bi se jedno čudo moglo dogoditi – da Dinamo proda trenera i na konto toga stavi nešto u škrabicu. Do jučer nezamislivo, danas realno. Stekli smo dojam da su Emiraćani spremni na taj potez. Mamić ima trogodišnji ugovor, Dinamo može licitirati.

I taj prvi trener kojeg bi Modri mogli prodati mogao bi biti donedavno često kritizirani Zoran Mamić, možda i najviše od potpisnika ovih redova, ali i pohvaljen kada je to zaslužio. Nema crno-bijele slike, to uvijek ponavljam. Desetljećima treneri s Maksimira odlaze isključivo s otpremninama, Mamić bi mogao otići s isporučenom odštetom. Kakva kontradikcija kada se zna zbog čega mu se sudi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider