Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"
Nogomet
trzavice njemačke i SAD-a

Omražena ličnost u središtu borbe protiv koronavirusa: Istražuje cjepivo i odbio je Trumpa jer želi "pomoći cijelom svijetu"

Vlasnik njemačkog nogometnog prvoligaša našao se usred diplomatskih trzavica Njemačke i SAD-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njemačka Bundesliga zbog koronavirusa je zapela u 25. kolu, a dobar dio 24. kola prošao je u znaku vlasnika Hoffenheima Dietmara Hoppa.

Taj milijarder omražen je među njemačkim navijačima jer ga, ukratko, vide kao investitora koji je umjetno napumpao svoj klub i doveo ga do Bundeslige, često pod optužbama za ''savijanje'' pravila, što se protivi njemačkoj tradiciji i pravilu 50 + 1, po kojem zadnju riječ imaju članovi. Brojne utakmice obilježili su žestoki prosvjedi i prekidi.

gol expired Amerikanci poduzeli još rigoroznije mjere u sportu od Europe: Najpoznatije lige iznenađene divider

Situacija ipak nikad nije crno-bijela pa se tako Hoppu ne može osporiti filantropija i humanitarni rad, a zbog posljednjeg poteza u Njemačkoj dobio je puno podrške i odobravanja.

Trump dobio odbijenicu

Jedna od Hoppovih tvrtki CureVac bavi se istraživanjem cjepiva za teške i rijetke bolesti, a trenutačno je fokusirana na pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. Najavili su da bi već u lipnju mogli testirati cjepivo na ljudima.

Treba li odgoditi Euro?

Ukupno glasova:

Njihov rad privukao je pozornost SAD-a na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom. Prema pisanju njemačkih medija, pokušali su visokim financijskim ponudama tvtrku premjestiti u SAD kako bi proizveli cjepivo ekskluzivno za svoju državu. Sada već bivši direktor tvrtke Daniel Menichella nedavno se susreo s Trumpom i njegovim pomoćnicima, ali pet dana kasnije je smijenjen.

gol expired Legenda protiv naslova Liverpoolu: "Ako se prvenstvo ne završi, nije pošteno da se dodijeli trofej" divider

Dužnosnici SAD-a odbacili su navode iz njemačkih medija. Tvrde da bi cjepivo bilo dostupno svima i da razmatraju ulaganje i suradnju sa svim tvrtkama diljem svijeta koje mogu pomoći u pronalasku cjepiva.

Reagirale i njemačke institucije

Ta priča izazvala je i reakciju njemačkih institucija. Glasnogovornica njemačkog ministarstva ekonomije pozvala se na njemački zakon po kojem država može razmotriti ponude izvan EU-a za tamošnje tvrtke ''ako je ugrožena nacionalna ili europska sigurnost".

gol expired Kovačićev suigrač razbjesnio Englesku: Iz karantene pobjegao na igralište i odigrao termin divider

O svemu se oglasio i Dietmar Hopp, čija je tvrtka odbacila navode o preuzimanju. Njemački mediji pišu da je odlučan u namjeri da tvrtka ostane u Njemačkoj, kao i svi znanstvenici koji za nju rade.

''Ako uskoro pronađemo efikasno cjepivo protiv koronavirusa, trebalo bi zaštiti ljude i pomoći im ne samo regionalno nego i u cijelom svijetu", rekao je.

"Nisam osobno razgovarao s Trumpom. Javio se mojoj tvrtci, odmah sam im rekao da to ne dolazi u obzir", dodao je za Sport1.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider