Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pisali su povijest

Deset najboljih Brazilaca u Barceloni: Putokaz velikom talentu koji stiže na Camp Nou

Povijest Barcelone obilježili su veliki brazilski nogometaši, a uskoro joj stiže još jedan veliki talent…

Reprezentacija Brazila koja je bila svjetski prvak 2002. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što se Gavi teško ozlijedio La Liga je dopustila Barceloni da registrira već u siječnju Vitora Roquea, 18-godišnjeg napadača Athletico Paranaense, kojeg je ljetos kupila za 40 milijuna eura, no zbog financijskog fair-playa nije ga odmah mogla dovesti, nego je to prolongirano za sljedeće ljeto.

Gavi je teže ozlijeđen Real i Barca teško stradali: Katalonci koriste šansu i dovode velikog brazilskog talenta divider

Situacija se promijenila ozljedom nadarenog Barcina veznjaka Gavija, kojem su otišli križni ligamenti u nedavnoj utakmici Španjolske i Gruzije. To je otvorilo prostor Kataloncima da izađe iz okvira fair-playa i dovedu zamjenskog igrača.

Roque će na zimu doći najprije na posudbu, a sljedećeg ljeta postat će i službeno igrač Barcelone.

Katalonski klub ima posebnu vezu s brazilskim nogometom. Dosad je za Barcu igralo 38 Brazilaca, a Roque će biti 39. Gotovo svi odreda bili su odlični igrači, a neki od njih postali su planetarne zvijezde, pa i superzvijezde.

Mundo Deportivo izdvojio je desetoricu najboljih po izboru katalonskog sportskog dnevnika. Poredani su kronološki:

1957-1962: Evaristo de Macedo

Prva Brazilac koji je ostavio dublji trag u Barceloni. Taj odlični napadač stigao je iz Flamenga te je odigrao 151 utakmicu i postigao više od sto golova za Barcu.

1993-1995: Romario

Prva Barcina planetarna zvijezda. Stigao je iz PSV Eindhovena i vodio momčad Barçe do finale Lige prvaka 93/94. Igrao je manje od dvije sezone u Barci i osvojio je jednu La Ligu, ali i Zlatnu loptu. Njegov slavni gol u El Clasicu, takozvani „kravlji rep“, ostaje zapisan u vječnost.

1996-1997: Ronaldo Nazario

Odlazak Ronalda iz Barce možda je najveća pogrešaka u povijesti katalonskog kluba. O' Fenomeno krenuo je Romarijevim stopama i stigao iz PSV-a. Odigrao je samo jednu sezonu, ali je zabio 47 golova u 49 utakmica. S 20 godina i cijelom karijerom pred sobom Ronaldo je mogao postati totem Barcelone, ali ubrzo je prešao u Inter.

Rivaldo i Patrick Kluivert (Foto: AFP) Rivaldo i Patrick Kluivert (Foto: AFP) (Foto: Afp)

1997-2002: Rivaldo

Rivaldo je bio još jedan od igrača koji su obilježili jednu eru s Barçom. Nakon pet sezona, 235 utakmica i 130 golova, on je brazilski igrač koji je zabio najviše golova u dresu Barce.

2003-2008: Ronaldinho

Najvažniji Brazilac u povijesti Barce. Mnogi će reći i najvažniji u povijesti kluba unatoč Messiju. Njegovim dolaskom Barca se uzdigla iz pepela početkom stoljeća i poharala Španjolsku i Europe. Ronaldinhov osmijeh proširio se na sve navijače Barce i bio jedan od razloga zašto se klub vratio na vrh. Utabao je stazu Xaviju, Iniesti i Messiju. Bez njega ništa ne bi bilo isto, tko zna bi li zlatna generacija ostala na Camp Nouu da nije došao i spasio stvar. Osvojio je dvije La Lige, Ligu prvaka i Zlatnu loptu.

Ronaldinho Ronaldinho (Foto: Afp)

2004-2007: Juliano Belletti

Brazilski branič autor je jednog od najvažnijih golova u Barcinoj povijesti. Zabio je samo jedan gol u 103 utakmice, ali taj je donio je Kataloncima drugi naslov Lige prvaka. Čekali su ga 15 godina i stigao je nakon goleme krize početkom stoljeća.

2004-2009: Sylvinho

Sylvinho je bio profesionalac od glave do pete. Gotovo savršeno je ispunjavao taktičke zamisli Franka Rijkaarda i bio jedan od Barçinih veterana Guardiolinog pohoda na trostruku krunu 2009.. Bio je starter u finalu Lige prvaka.

2004-2008: Edmilson

Igrač koji je stigao iz Lyona sjajno se uklopio u momčad Franka Rijkaarda. Igrao je racionalno i precizno. Ozljede su ga spriječile da ostavi još dublji trag.

Rivaldo i Patrick Kluivert (Foto: AFP) Rivaldo i Patrick Kluivert (Foto: AFP) (Foto: Afp)

2008-2016, 2021: Daniel Alves

Alves je najbolji bek u povijesti katalonskog kluba i igrač koji je u dresu Barçe u obje faze odigrao više od 400 utakmica. Osvojio je pregršt trofeja. Igrao je izvrsno i zacijelo je jedno od najboljih pojačanja u Barcinoj povijesti.

2013-2017: Neymar

Neymar je u Barci mogao postati legenda, ali se u rekordnom transferu odlučio zaputiti u PSG. Ostavio je dubok trag, ali očekivalo se i puno više s obzirom na potencijal. Posljednji je veliki Brazilac u Barceloni.

Ostali Brazilci koji su igrali u Barceloni:

Lucidio da Silva, Marinho, Fausto Dos Santos, Jaguaré Walter Da Silva, Cleo, Bio, Roberto Dinamita, Aloísio, Giovani, Sony Anderson, Motta, Rochemback, Marcelo, Geovanni, Keirrison, Henrique, Maxwell, Adriano, Rafinha, Douglas, Marlon, Neto, Arthur Melo, Emmerson Royal, Matheus Fernandes, Coutinho, Paulinho y Raphinha.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider