Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
podrška premijera?

Šuker kod Plenkovića: Ni riječi o novoj krizi HR nogometa!

Točno u podne delegaciju HNS-a primio je premijer Vlade RH Andrej Plenković.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je vinkovačka Cibalia u nedjelju teško oštećena protiv Dinama kojem je sudac poklonio penal za pobjedu, hrvatska javnost još se jednom podigla na noge zbog zbivanja u domaćem nogometu.

Jučer se priopćenjem javio i Most nezavisnih lista koji je zatražio ostavke čelništva Hrvatskog nogometnog saveza, a danas su čelnici HNS-a predvođeni Davorom Šukerom pozvani na razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem.

No, na njemu navodno nije bilo ni riječi o novoj krizi u domaćem nogometu o čemu je izvijestio naš Stipe Sladoljev u javljanju uživo na Facebook stranici GOL.hr-a.

''Na sastanku je bio šef sudaca Ante Kulušić pa se očekivalo da će biti govora o tom 11-ercu. O ostavkama u HNS-u, iako se o o odlasku Šukera govori mjesecima, o tome niti riječi. Samo se govorilo o utakmici Hrvatska - Ukrajina. Zvuči gotovo nevjerojatno i sam u to n evjerujem, ali službene izjave kažu tako.''

Plenković svoj stav iznio prije sastanka

HDZ-ov partner u Vladi oštar je u kritici vodećih ljudi domaćeg nogometa. Uoči svibanjskih lokalnih izbora nogomet će očito biti bitna tema u kojoj su partneri u Vladi na suprotnim pozicijama. Plenković je svoj stav, čak i jednu vrstu podrške, dao jutros uoči samog sastanka sa Šukerom.

''Ovaj sastanak je organiziran neovisno o utakmici Cibalia – Dinamo. Prije nekoliko dana kod mene su bili čelnici i košarkaškog, saveza, vaterpolskog savez… Riječ je o nastavku dijaloga, imali smo već jedan susret kada je došao predsjednik UEFA-e. Mene zanima kvalitetan nogomet, kvalitetan sport, sigurnost svih onih koji dolaze na sportska borilišta, posebno na nogometne stadione'', rekao je premijer Plenković uoči sastanka sa Šukerom te dodao:

''Za nekoliko tjedana je velika kvalifikacijska utakmica u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo o pripremama za tu utakmicu, o sigurnosnim aspektima i to je bila osnovna intencija ovog susreta.''

Mijenjat će se Zakon o sportu

Na pitanje o primjeni Zakona o sportu, premijer je rekao:

''Zakon o sportu se mora primjenjivati, tu nema nikakvih dilema. Bit će predložena i revizija tog zakona i naša državna tajnica Janica Kostelić sa svojim suradnicima radi na novim rješenjima.''

Što kažete na Mostov ultimatum da vrh HNS-a mora otići?

''Koliko ja znam, ne bira Vlada ili Sabor ili političke stranke vodstva naših saveza. To su stvari koje oni koji su izabrani u HNS-u moraju sami rješavati. Nisam sklon politiziranju sporta. Sport treba dati sportašima i to je moj čvrsti stav.''

''Hrvatska može biti ponosna''

Na pitanje premijeru znači li to da bi htio vidjeti manje članova političkih stranaka u Izvršnom odboru HNS-a, rekao je sljedeće.

''Ja sam za to da sport ide sportašima. Ovaj koncept da Stojko Vranković vodi košarkaški savez, Perica Bukić vodi vaterpolo savez i najbolji strijelac SP-a 1998. Davor Šuker vodi nogometni savez je koncept s kojim Hrvatska generalno može biti ponosna. Normalno da u okviru svakog saveza postojeće probleme treba rješavati, a oni koji se time bave imaju taj zadatak'', poručio je Plenković izbjegavši konkretan odgovor na pitanje o članovima Izvršnog odbora HNS-a.

U Mostu misle posve drukčije.

"Nije problem jedanaesterac. Problem je i neprovođenje Zakona o sportu, problem je što čelnici nogometnog saveza imaju ozbiljne optužbe za malverzacije, dakle to je puno dublji problem od ovog jedanaesterca. Mislim da se stvorila jedna kritična masa kod navijača koja će prisiliti politiku da počne djelovati, jer kod nas nažalost politika počne djelovati tek kada dođu u pitanje glasovi'', rekao je za Dnevnik Nove TV Mostov zastupnik u Saboru Marko Sladoljev.

Predsjednica ponovila svoj stav

Podsjetimo, Davor Šuker izgubio je potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pa je prilikom njenog nedavnog razgovora s predsjednikom UEFA-e Čeferinom HNS-ov čelnik morao ostati ispred vrata. S druge strane, premijer Plenković istog je dana primio Šukera i taj lanac komunikacije HNS-a i izvršne vlasti nije prekinut.

''Moj stav ostaje nepromijenjen. Kao što sam rekla kad je Hrvatsku podsjetio predsjednik UEFA-e gospodin Čeferin držim da se Zakon o sportu treba u potpunosti primjenjivati, ali se zalažem i u nemiješanje politike, pa tako i mene osobno, u odnose u sportu i u Hrvatski nogometni savez'', rekla je predsjednica danas u Požegi i dodala:

''Situaciju HNS-u vidim tako da nogomet treba vratiti onima koji nogomet igraju, koji ga vole, onima koji u njemu uživaju dakle navijačima na tribinama.''

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider