Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HNS na udaru

Penal je najmanji problem: ''Imaju ozbiljne optužbe za malverzacije''

Pojas za spašavanje, koji je Dinamu bačen u Vinkovcima, doveo je do teške osude hrvatske nogometne vrhuške.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Državni bi vrh konačno trebao ozbiljnije shvatiti nezadovoljstvo hrvatskim nogometom. Jer u našoj zemlji nogomet i sve oko njega oduvijek je bilo puno više od sporta.

Na tom tragu danas je bio MOST, koji je poslao priopćenje. Dio članova i dužnosnika Mosta nezavisnih lista ponovno su prozvali Hrvatski nogometni savez te zatražili ostavke vrha HNS-a. No, kao što je u razgovoru za Novu TV rekao Marko Sladoljev - politika se ne smije miješati u rad Saveza, a eventualne ostavke i dalje ostaju u sferi moralne odgovornosti dužnosnika.

Pojas za spašavanje, koji je Dinamu bačen u Vinkovcima, doveo je do teške osude hrvatske nogometne vrhuške. Zastupnici MOST-a, HDZ-ovog partnera u vlasti, u priopćenju su poslali jasnu poruku:

"Hrvatski nogomet više ne može čekati. Sada je stvarno dosta! Došlo je vrijeme da čelnici HNS-a podnesu neopozive ostavke, te od njih očekujemo da se doživotno izuzmu iz svih tijela HNS-a.
Ovime ne odbacujemo krivnju političkih struktura za stanje u hrvatskom nogometu. One su sve vrijeme dio problema, a ne rješenje koje građani od nas traže."

Marko Sladoljev, saborski zastupnik MOST-a, ističe:
"Nije problem jedanaesterac. Problem je i neprovođenje Zakona o sportu, problem je što čelnici nogometnog saveza imaju ozbiljne optužbe za malverzacije, dakle to je puno dublji problem od ovog jedanaesterca. Mislim da se stvorila jedna kritična masa kod navijača koja će prisiliti politiku da počne djelovati, jer kod nas nažalost politika počne djelovati tek kada dođu u pitanje glasovi."

Pomažu li suci Dinamu u nastavku prvenstva?

Ukupno glasova:

Šef sudačke organizacije Ante Kulušić ovako tumači cijelu situaciju.
"A, slušajte, bliže se lokalni izbori. Populizam takve vrste nezavisne liste Most stvarno ne bih komentirao."

Da politika HNS-u nije sklona kao ranijih godina pokazao je i govor predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović prilikom primanja predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina. Predsjednik HNS-a Davor Šuker tada je ostao ispred njezinih vrata.
"Nogomet se ne igra samo zbog novca, ne igra se zbog prodaje igrača i ne igra se zbog uglednika koji sjede u ložama. Nogomet se igra zbog onih koji ga vole. Zbog navijača, zbog navijačkih skupina", kazala je predsjednica.

Šuker je na izravno pitanje - „Jeste li dobili dojam da je ona na vašoj strani?“ - odgovorio kratko i jasno: „Ne."

Slučaj Damira Vrbanovića posebno je poglavlje u priči o HNS-u. Čovjek protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog navodnog izvlačenja stotina milijuna kuna iz Dinama i dalje je izvršni direktor saveza.

Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a , kaže:
"Ovo je potvrđena optužnica. Naravno, mi nismo ovdje kazali što će sud donijeti, ali međutim je činjenica da je i u UEFA-i i u FIFA-i također bio isti slučaj i odmah po potvrdi optužnice ti su ljudi dali ostavku. Jer o sportu moramo pričati pozitivno, moramo poštivati zakon o sportu."

Daljnji politički potezi u kontekstu HNS-a mnogo će toga otkriti o budućnosti glavnih aktera hrvatskog nogometa. Jer, odnos politike i nogometa kod nas oduvijek je vrlo, vrlo intenzivan.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider